Akatemian aamut – Kimmo’s Pub avautuu syyskuussa

Kimmo Pyykkö.

Kimmo Pyykkö.

Kimmo Pyykkö -taidemuseon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa avautuu syyskuussa uusi näyttely Akatemian aamut – Kimmo’s Pub. Näyttely kokoaa yhteen osan professori Kimmo Pyykön entisistä oppilaista ja nykyisistä kollegoista. Pyykön lisäksi näyttelyyn osallistuvat kuvanveistäjät Martti Aiha, Pekka Kauhanen, Hannele Kylänpää, Taru Mäntynen, Matti Nurminen, Pekka Pitkänen, Barbara Tieaho ja Miina Äkkijyrkkä.

Näyttrely  esittelee yhdeksän suomalaisen kuvanveistäjän teoksia. Näyttelyyn osallistuvista kaikki ovat opiskelleet kuvanveistoa 1970-luvulla Suomen Taideakatemiassa professori Kimmo Pyykön ohjauksessa. Näyttelyn nimi Akatemian aamut – Kimmo’s Pub viittaa kuvanveiston opetukseen, mutta on myös filosofinen, symbolinen lähtökohta.

– Taideakatemia kuulostaa erityiseltä, ja sitä se tietysti onkin. Halusin tuoda opetukseen rentoa menoa ja toisaalta elämän laajan kirjon, muuttuvan maailman ja uudet materiaalit ja mahdollisuudet, ennen kaikkea elämän marginaalit. Veistosalin ovessa roikkui oppilaitten tekemä kyltti ”Kimmos Pub”. Siitä näyttelyn nimikin, kertoo professori Kimmo Pyykkö.

– Olin itsekin vielä nuori toimiessani opettajana Taideakatemiassa, kolmekymppinen. Tuntuma oli lähellä ja tunnelma valmiina olemassa, ja niinhän se on nyt vieläkin. Sanoisin, että kuvanveisto ei olekaan mikään opetettava ammatti, vaan se on elämänkohtalo. On merkittävää, että lahjakkaita, erityisiä henkilöitä on kulkenut mukanani osan matkaa. Heissä on voimaa, vaellamme edelleen samoilla teillä ja jätämme omat jälkemme.

Kesällä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa jatkaa taidemaalari Raili Tangin näyttely Ilolla ja intohimolla. Näyttely on avoinna 21.8. asti, jonka jälkeen taidemuseo on suljettu näyttelynvaihdon vuoksi. Kimmo Pyykön elämää ja uraa esittelevä näyttely Pitkän matkan ateljee taidemuseon kolmannessa kerroksessa on pysyvä näyttely ja avoinna taidemuseon aukioloaikojen mukaan.

Näyttely Akatemian aamut – Kimmo’s Pub avautuu yleisölle 10.9.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?