Nukketeatteria historiallisessa miljöössä

Tunnelma oli taianomainen, kun Anne Lihavainen vieraili nukketeatterin kanssa Vähä-Kyörin pirtillä viime kesänä.

Tunnelma oli taianomainen, kun Anne Lihavainen vieraili nukketeatterin kanssa Vähä-Kyörin pirtillä viime kesänä.

Vuolijoen suunnalla syntyi melkein maansuru, kun seurakunta päätti myydä Vähä-Kyörin pirtin. Kuka nyt vaalisi lähes 150-vuotiasta hirsirakennusta? Missä kokoonnuttaisiin perinteikkäisiin seuroihin?

Mutta ei pirtti kaupan myötä mihinkään kadonnut, eikä Pälkäne-viikolla vietettäviin seuroihin tullut edes taukoa, vaan Anja Tyrväinen toivotti väen entiseen tapaan tervetulleeksi. Myös rakennus on entistä paremmassa hoidossa.

– Työtä on hieman enemmän kuin osasin epäillä. Yksi nurkka oli ehtinyt painua, ja sieltä löytyi sientä. Se on nostettu ja tuvan lattia on tarkoitus nostaa, kunhan ehtivä tekijä löytyy, Tyrväinen kertoo.

Kansatieteilijä on kiinnostunut kaikesta vanhasta, ja sitä Vähä-Kyörin pirtissä riittää. Osa vanhasta esineistöstäkin jäi paikoilleen. Tyrväinen tietää, että vanha pirtti ja sen historia kiinnostavat muitakin. Monien eri yhdistyksien toimija mietti sopivaa keinoa, jonka lomassa ihmiset voisivat astua pirttiin luontevasti.

– Tytär oli töissä nukketeatterikeskuksessa. Ajattelin, että nukketeatterihan olisi hauskaa. Sitä ei ole tarjolla ainakaan ihan naapurissa, vaikka seutu onkin täynnä monenlaisia kesätapahtumia.

 

Isän ja Mozartin tarina

Meidän Mozart -nukketeatteriesitys nähdään Vuolijoella Vähä-Kyörin pirtissä sunnuntaina 19. kesäkuuta.

Meidän Mozart -nukketeatteriesitys nähdään Vuolijoella Vähä-Kyörin pirtissä sunnuntaina 19. kesäkuuta.

Nukketeatteri Ofeliaa Porvoossa pyörittävä Anne Lihavainen esitti viime kesänä Vuolijoella Pihlajan lasten seikkailun. Se toimi perinteikkäässä pirtissä loistavasti. Tunnelma oli lumoava, ja moni tapahtumasta jälkikäteen lehdestä lukenut manasi, kun ei ollut paikalla.

– Esitys säädetään tilan mukaan, ja siinä on aina pieni jännitys, että millainen paikka on vastassa. Vähä-Kyöri on mahtava miljöö. Ensin mietimme, että rakennamme esityksen ihanaan pihapiiriin, jonka vanhat rakennukset rajaavat intiimiksi. Kun kävin sisällä, se kolahti vielä enemmän. Tarina edesmenneestä äitipihlajasta, joka pitää edelleen huolta jälkeläisistään, oli kuin tehty pirttiin. En halunnut edes peitellä seiniä taustakankailla, Anne Lihavainen muistelee.

Esityksen ikähaitari oli lähes 90 vuotta, ja elämys oli kaikille ikimuistoinen. Niinpä Tyrväinen varasi nukketeatterin myös täksi kesäksi.

Vähä-Kyörissä nähdään sunnuntaina 19. kesäkuuta kello 14 Meidän Mozart. Oili Sadeojan kirjoittama ja ohjaama näytelmä kertoo säveltäjänerosta ja hänen isästään, joka huomasi poikansa poikkeukselliset lahjat varhain.

Mozart kiersi 1700-luvulla isänsä kanssa Euroopan suurkaupungeissa soittamassa. Matkanteko ja aikuisten maailma oli lapselle rankkaa, mutta silmät sidottuina sävellyksiään esittänyt Mozart loi silti ikuista musiikkia.

Nukketeatterissa on monta tasoa. Meidän Mozart on siitä hyvä esimerkki. Lapsia kiehtoo nuoren säveltäjän tarina, vanhempia pohdituttaa kaiken lapsitähteen panostava isä.

 

Nukketeatterin illuusiota

Anne Lihavainen esittää kaikki roolit Meidän Mozartissa.

Anne Lihavainen esittää kaikki roolit Meidän Mozartissa.

Mozartin tarinan kruunaavat klassinen musiikki ja virolaisen Villu Jaanisoon tekemät upeat nuket.

– Suuret ja painavat lasikuitunuket ovat kehonukkeja: näyttelijä käyttää myös omaa vartaloaan, Anne Lihavainen kertoo.

Meidän Mozart toimii niin kulttuurijuhlissa, kouluissa kuin palvelutaloissakin. Anne Lihavainen esittää tarinan kaikkia hahmoja yksin.

– Tykkään näytelmästä mielettömästi. Se ei päästä näyttelijää helpolla.

Kyse on nukketeatterin illuusiosta parhaimmillaan.

– Kun näkee kerran hyvän nukketeatteriesityksen, siihen jää koukkuun ikiajoiksi. Jokainen tietää, että hieman epätäydellinen, valmiiksi rajoittunut ja kolho nukke on elotonta materiaalia. Mutta silti näyttelijä herättää sen henkiin niin, että kaikki uskovat hahmoon, Lihavainen kuvaa nukketeatterin lumoa.

Taiteenlaji elää vahvasti Sydän-Hämeessä, sillä Nukketeatteri Hupilainen järjestää Kangasalla joka toinen vuosi nukketeatteripäivät. Seuraava tapahtuma pidetään kesällä 2017.

– Nukketeatteripäivät on mainio tilaisuus nähdä, että nukketeatteri on täysin karsinaton taiteenlaji. Siellä pääsee kokemaan suurella sydämellä tehtyjä kunnianhimoisia esityksiä, sanoo muutaman kerran mukana ollut Lihavainen.

 

Taidetta Virpi & Orbissa

Vajaa kolme vuotta sitten kesäpälkäneläiseksi ryhtynyt Anja Tyrväinen on ehtinyt järjestää Vuolijoella nukketeatterin lisäksi myös taidenäyttelyn: hänen akvarellejaan on ollut esillä AteljeeGalleria Virpi & Orbissa. Heinäkuun puolivälissä Tyrväinen ripustaa sinne grafiikkaa.

Heinäkuussa Vähä-Kyörin avoimien ovien päivän teemana on Kantele kesäillassa: Tuija Haapala ilahduttaa kävijöitä kanteleella tiistaina 5.7. kello 18–20.

– Vuolijoki on todella viehättävä kylä: paljon vanhoja rakennuksia ja elävä kyläyhteisö palokuntineen. Harmi vaan, että siellä tapahtuu yleensä lauantaisin, enkä ehdi mukaan, kun pidän silloin Järvenpäässä taidelainaamoa. Ja onneksi seudulta vielä löytyy myös koskemattomia metsiä. Niitä minä rakastan, Tyrväinen sanoo.

 

Meidän Mozart -nukketeatteriesitys nähdään Vuolijoella Vähä-Kyörin pirtissä sunnuntaina 19. kesäkuuta.

Meidän Mozart -nukketeatteriesitys nähdään Vuolijoella Vähä-Kyörin pirtissä sunnuntaina 19. kesäkuuta.

Kyörin kesätapahtumat

su 19.6. klo 14 Meidän Mozart -nukketeatteriesitys yli kolmevuotiaille

ti 5.7. klo 18–20 Kantele kesäillassa. Tuija Haapala ilahduttaa kävijöitä kanteleella. Jutustelua ja tutustumista historialliseen Vähä-Kyörin pirttiin ja tupaan. Saa tulla ja mennä oman aikataulun mukaan.

Vähä-Kyörin pirtti (Vanhatie 13) sijaitsee Vuolijoella

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?