Mökkeily maistui brittiperheelle

Englantilaiset Irmeli Goller, Phoebe Flint ja Henry Flanagan-Flint viihtyivät hyvin saarimökillä Kukkialla.

Englantilaiset Irmeli Goller, Phoebe Flint ja Henry Flanagan-Flint viihtyivät hyvin saarimökillä Kukkialla.

– Emme malttaneet mennä nukkumaan, kun ihailimme auringonlaskua, Phoebe Flint kertoo yhden yön mökkikokeilustaan Kukkian Siikasaaressa.

Säät sattuivat suosimaan Phoebea ja hänen 10-vuotiasta poikaansa Henry Flanagan-Flintiä. Mukana oli myös Phoeben äiti Irmeli Goller, joka on kotoisin Suomesta.

– Olisimme voineet jäädä tänne vaikka viikoksi, kolmikko vakuutti ihastuneena kokemastaan.

Erityisesti he nauttivat rauhallisuudesta ja hiljaisuudesta. Henry viihtyi uimassa tuon tuostakin, saunasta tai ilman. Myös kajakilla melominen oli pojan mieleen.

Henry Flanagan-Flint viihtyi järvessä usein ja pitkiä aikoja. Sukeltamalla löytyi mielenkiintoisia asioita, kuten katkennut koivun oksa.

Henry Flanagan-Flint viihtyi järvessä usein ja pitkiä aikoja. Sukeltamalla löytyi mielenkiintoisia asioita, kuten katkennut koivun oksa.

Aiemmin kolmikko on vieraillut Suomessa ystävien mökeillä kahteen otteeseen, nyt oli ensimmäinen kerta, kun he viettivät aikaa kolmisin. Täyttä omatoimisuutta ei tarvittu tälläkään kertaa, sillä Kukkia maailmalle -hankkeen vetäjä, Luopioisten Yrittäjien toiminnanjohtaja Seppo Kääriäinen saattoi kolmikon saarimökille vaimonsa Mirjami Vallin kanssa.

Testissä suomalaisuuden ydinasioita

– I like this! eli Pidän tästä! oli Henryn huudahdus saunassa.

Saunominen oli testikolmikosta hyvin mukavaa ja saunasta käytiin uimassa useita kertoja.

Veneily tuli myös testattua.

– Soudimme katsomaan Leijonankiveä, Flint kertoi.

Kalastus jäi kokematta, joten jotain uutta jäi seuraavallekin kerralle. Kukkialle tyypillinen ääni, kuikan huuto, teki vaikutuksen.

– Tuntui kuin olisimme viidakossa, Flint kertoi.

Irmeli Goller ja Luopioisten Yrittäjien toiminnanjohtaja Seppo Kääriäinen pohtivat mahdollisuuksia lisätä englantilaisten matkailua Kukkialla.

Irmeli Goller ja Luopioisten Yrittäjien toiminnanjohtaja Seppo Kääriäinen pohtivat mahdollisuuksia lisätä englantilaisten matkailua Kukkialla.

Hieman harmia oli ainoastaan hyttysistä, jotka vaivasivat lähinnä Flintiä. Lisäksi hän toivoi, että olisi osannut varustautua paremmin retkelle. Maastoon tutustuminen olisi vaatinut paremmat kengät.

– Kahvinkeitto kahvipannulla oli aika eksoottista, samoin tiskaaminen, Goller summasi mökkeilyn erikoisuuksia.

Englannissa telttaillaan, Suomessa mökkeillään

Flint viettää suurimman osan lomistaan Suomessa. Kotimaassaan he harrastavat telttailua. Joskus retkeilyalueelle mennään polkupyörillä, mutta tänä vuonna matka tehdään junalla, sillä Henry lähtee mukaan. Meneillään oleva Suomen matka ajoittui kevätlomaan ja kesälomaan on vielä seitsemän viikkoa koulua jäljellä. Telttaretki odottaa siis elokuussa.

Telttailuun tottunut ei varmasti koe itseään uusavuttomaksi mökilläkään.

– Tämä on kuin mökkiretkeilyä, Flint keksii sopivan sanan kuvaamaan kokemustaan mökkeilystä.

Puheeksi tulee myös ruoka ja sen alkuperä.

– Meillä on muodissa ruoan kerääminen luonnosta, Flint kertoo.

Englannissa ruokaa saa kerätä luonnosta kunnan tai valtion omistamilla mailla. Suomalaisille tuttua jokamiehenoikeutta siellä ei ole.

Marjastus ja sienestys luonnossa olisivat Flintin mielestä hyviä valtteja matkailun kehittämiseen, varsinkin, kun Euroopan lomakausi sijoittuu elokuulle.

Perinteinen mökki riitti mainiosti

Kukkia maailmalle -hanke on vuokrannut Siikasaaressa sijaitsevan mökin hankkeen käyttöön. Tarkoituksena on testata perinteisten, omistajiensa vähällä käytöllä olevien mökkien mahdollisuuksia toimia vuokrauskäytössä.

Mökillä ei ole sähköjä eikä juoksevaa vettä. Siisti ulkohuussi sijaitsee jonkin matkaa mökin takana. Rakennuksessa on pieni tupa ja keittiö, sauna sekä makuuhuone, jonne mahtuu juuri ja juuri kaksi sänkyä.

– En olisi kaivannut tänne mitään lisää, sanoo yliopistossa luovaa taideterapiaa opiskeleva Flint.

– Tiedän useita kirjailijoita ja maalareita, jotka viihtyisivät tässä rauhassa erinomaisesti ja joille tämä ympäristö olisi hyvin inspiroiva, hän lisää.

Usein ajatellaan, että mökin tarvitsee olla sähköistetty ja varusteltu kaikilla nykyajan mukavuuksilla, että se kelpaa vuokramökiksi. Tämä kuitenkin karsii käyttäjäkuntaa.

– Harvalla on varaa lähteä luksuslomalle Suomeen, Flint kertoo.

Hän kuitenkin lisää, että ihan kaikille hän ei mökkeilyä suosittelisi.

– Tässä täytyy olla avoin uusille kokemuksille, hän kertoo.

Kukkia maailmalle -hankkeen tavoitteena on löytää malleja, joilla perinteisten vuokramökkien eksotiikka ja luonnon rauhaa kaipaavat lomailijat saataisiin kohtaamaan toisensa.

– Yksi ajatus on, että meillä olisi oppaita, jotka saattaisivat vieraat mökille, auttaisivat saunan lämmityksessä ja neuvoisivat juomaveden keitossa ja vastaavissa asioissa, Kääriäinen kertoo.

Suomiopas Englantiin

Opasajatus on muhinut Kääriäisen mielessä jo pari vuotta. Ajatus syntyi keskusteluissa Gollerin kanssa. Goller ja Valli ovat serkuksia, joten keskustelu alkoi sukulaisten tapaamisissa.

Goller on asunut aiemmin Englannissa 30 vuotta ja viimeiset 16 vuotta Suomessa. Nyt hän on muuttamassa takaisin Englantiin.

– Phoebe asuu Bristolissa ja poikani Lontoossa. Haluan olla lähempänä heitä, Goller kertoo.

– Koti-ikävä ajoi aikoinaan takaisin Suomeen, mutta se oli sellaista järvi-koivu-ruisleipä -ikävää, Goller nauraa.

Nyt muuton kynnyksellä hän toteaa, että Suomi pysyy täällä aina ja loma-aikoina kaikki näyttäytyy idyllisempänä. Arjen keskellä on kuitenkin hyvä olla lähellä läheisiään, erityisesti, kun vuodet vierivät ja ikää karttuu.

Yksi muuttoa pehmentävistä tekijöistä on Kukkia maailmalle -hankkeen Englannin agenttina toimiminen.

– Tunnen paikalliset kontaktit molemmissa maissa ja mielelläni lähtisin ryhmien mukana Suomeen paikallisoppaaksi, Goller haaveilee.

Tavoitteena saada mökkejä vuokrakäyttöön

Pääosa Kukkiankin mökeistä on rakennettu 60-ja 70-luvuilla, jolloin varustelutasoksi riitti hyvin sauna kantovedellä, pieni kellari ja ulkohuussi. Osassa aikakauden mökkejä on tehty peruskorjauksia ja lisätty sähköjä ja vesijohtoja. Varustelutasosta riippumatta suuri osa mökeistä on melkoisella vajaakäytöllä.

Kukkia maailmalle -hankkeen tavoitteena on saada juuri tätä mökkikantaa vuokrakäyttöön.

– Lisääntynyt käyttöaste lisäisi myös paikallisten palvelujen käyttöä ja siten alueen elinvoimaisuutta, Kääriäinen perustelee yrittäjäyhdistyksen hankkeen lähtökohtia.

Laajempaa matkailunäkökulmaa hankkeeseen tuo kaavailtu seudullinen yhteistyö muiden yrittäjäyhdistysten kanssa. Matkailun markkinointia tehdään jatkossa Tavastia Lakeland -nimen alla.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?