Leikkiikö lapsesi käpylehmillä?

Kävelen kouluun ja edessäni kulkee pieni joukko ala-asteikäisiä oppilaita. Yksi lapsista esittelee uutta älypuhelintaan, jota muut ihastelevat ja vertailevat omiinsa.

Itse sain ensimmäisen puhelimeni aloittaessani ala-asteen. Se ei todellakaan ollut mikään älypuhelin vaan pikkuinen Siemens sinimustalla näytöllä ja kahdella pelillä varustettuna. Toisesta pelistä en tykännyt.

Puhelimellani pystyi kuitenkin soittamaan ja lähettämään tekstiviestejä. Yleensä kuitenkin soitin, esimerkiksi vanhemmilleni, jos he olivat tulossa hakemaan minua kaveriltani. Usein puhelin kuitenkin unohtui joko repun tai takin taskuun kyläilyn ajaksi.

Rakentelimme kavereiden kanssa majoja, leikimme ulkona aina kun mahdollista ja jopa huonolla säällä saatoimme leikkiä siellä tuntikausia. Telttailimme pihalla eväiden kera ja leikimme kauppaa hiekkalaatikolla.

Kävyt olivat hedelmiä ja kivet perunoita. Joskus teimme käpylehmiä ja leikimme niillä.

Silloin ei koskaan tullut edes mieleen ottaa puhelinta mukaan leikkeihin tai peleihin. Toisinaan puhelin saattoi olla hukassa muutamia päiviä ja ei siitä silloin hätäännytty samalla tavalla kuin nykyään.

 

Ensimmäisen älypuhelimeni sain ollessani yhdeksännellä luokalla eli 16-vuotiaana, enkä kokenut sen olevan yhtään liian myöhään. Itse asiassa koko puhelimen hankinta tuli täytenä yllätyksenä, sillä minulla oli sillä hetkellä melko uusi ja ihan toimiva ”vanhanaikainen” internetitön puhelin. Uudessa puhelimessa oli kamera, internet ja kaikki mitä puhelimessa nykypäivänä voi olla.

Toki ymmärrän, että nykyään jo alemmilla luokilla käytetään teknologiaa hyödyksi aivan eritavalla kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten, ja se voi olla hyvä veruke ostaa entistäkin nuoremmille oma tietokone tai älypuhelin.

Ollessani itse ala-asteella en edes tiennyt, mikä älypuhelin on ja ATK-tuntejakin oli maksimissaan kerran kahdessa kuukaudessa.

Ovatko nämä älylaitteet todella tarpeellisia ala-asteikäisille lapsille? Leikkiikö lapsesi edelleen kavereidensa kanssa yhtä paljon kuin ennen näiden laitteiden hankkimista, vai meneekö aika näiden koneiden parissa mieluummin kuin ulkona kavereiden kanssa leikkien tai pelaillen?

Vaikka nykypäivänä teknologia onkin suuressa roolissa meidän jokapäiväisessä elämässämme, ei nuoruutta silti pitäisi viettää vain verkossa pelaillen ja mikrofonien kautta keskustellen.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?