Polkujuoksu: Aitoo Trail viidennen kerran

Mäntyvaara voitti tontin, Ruokolainen puolimaratonin

Puolimaratonin voittaja Tero Ruokolainen kehui Anssi Kukkosen laatimaa reittiä vaativaksi ja vaihtelevaksi.

Puolimaratonin voittaja Tero Ruokolainen kehui Anssi Kukkosen laatimaa reittiä vaativaksi ja vaihtelevaksi.

Tamperelaiset Tero Ruokolainen ja Pekka Mäntyvaara nousivat tämänvuotisen Aitoo Trailin kirkkaimmiksi tähdiksi viime lauantaina. Ruokolainen loisti kellottamalla vaativalla reitillä hurjan voittoajan, ja Mäntyvaara arpaonnensa ansiosta voittamalla Pälkäneen kunnan lahjoittaman omakotitontin.

Kaikkien halukkaiden, polkujuoksutapahtuman puolimaratonille osallistuneiden kesken arvottu tontti antoi juoksulle tänä vuonna erityistä merkitystä. Tapahtuman isän Anssi Kukkosen ja kunnan ideoima palkinto herätti jo etukäteen laajaa mielenkiintoa sosiaalisessa mediassa ja juoksijapiireissä.

– Ilmoittautumisen yhteydessä kävi selväksi, että moni osallistuja oli tosissaan kiinnostunut tontista, joka on lähes kilpailureitin varrella mainioiden lenkkeilyreittien tuntumassa, Kukkonen kertoi tyytyväisen oloisena.

Mikäli voittaja rakentaa talon Aitoon Pukkivuoreen, saavat lenkkipolut useita uusia käyttäjiä.

Maaret Kari ja Tuija Nevanoja ottavat välillä hörppyä. Seitsemän kilometriä on vielä edessä.

Maaret Kari ja Tuija Nevanoja ottavat välillä hörppyä. Seitsemän kilometriä on vielä edessä.

Mäntyvaaran perheestä olivat isä-Pekan lisäksi juoksemassa myös 12- ja 14-vuotiaat hiihtäjäpojat Konsta ja Vilho, jotka molemmat kirmasivat ikäisikseen hienosti sijoittuen 7 kilometrin kisakierroksella sijoille 4 ja 6. Isänkään saavutukset eivät jääneet pelkän arpaonnen varaan, vaan puolimaraton taittui aikaan 1. 52,49, mikä riitti 40-vuotiaiden miesten sarjassa viidenteen sijaan.

Pari päivää arvonnan jälkeen voittaja oli jo ehtinyt mietiskellä, mitä hän voittamallaan tontilla tulee tekemään.

– Tosi hieno tontti se on, ja vielä mahtavat liikuntamaastot ympärillä. Saattaa silti käydä niin, että meidän perhe ei tässä elämäntilanteessa pysty tonttia hyödyntämään, kun on itse rakennettu talo jo olemassa täällä Teiskossa, Mäntyvaara harmitteli.

– Se on kuitenkin varmaa, että tullaan ensi vuonnakin juoksemaan, ja houkutellaan muitakin

Pälkäneen Sanja Säpyskä oli nopein nainen puolimaratonilla. Kuva: Pekka Mikkola

Pälkäneen Sanja Säpyskä oli nopein nainen puolimaratonilla. Kuva: Pekka Mikkola

teiskolaisia mukaan. Pojista en ole varma, mutta ainakin itse tulen jo tänä kesänä Kukkia Triathloniin, hän vakuutteli.

Naisten voitto jäi Pälkäneelle

Kaikkein kiireisin menijä Aitoon poluilla oli joensuulaista Ultra Sisu -seuraa edustava Tero Ruokolainen. Kovaan alkukesän kuntoon päässyt Ruokolainen kohenteli vuosi sitten vaativammaksi muutetun reitin ennätyslukemiksi 1.28,41. Vuoden vanha reittiennätys parani näin lähes kymmenellä minuutilla. Eroa toiseksi tulleeseen ampumahiihtäjä Jaakko Rantaan repesi peräti viisi minuuttia. Kolmanneksi nopein oli yli neljäkymppisten sarjassa juossut Jussi Pakari.

– Olin mukana jo toissa vuonna, jolloin oli kova rankkasade juoksun aikana. Tykkään kovasti tästä uudesta reitistä. Siitä löytyy vaihtelevuutta hienosti, kun on kapeata polkua, kuntorataa ja tietä vuorotellen. Vaativien nousujen jälkeen on palauttavaa tasaista tai loivaa laskua, voittaja ylisti lenkkiä, jonka puolimaratonin juoksijat kiertävät kolmeen kertaan.

Naisten pitkällä matkalla voittopokaali jäi kotikuntaan. Pälkäneen Sanja Säpyskä voitti selvällä, lähes viiden minuutin erolla toiseksi yltäneen Piia Niemisen. Säpyskän voittoaika oli 1.43,52. Anne Grip oli kolmas. Seitsemän kilometrin kisakierroksellakin mentiin vauhdikkaasti ja reittiennätykset menivät siinäkin uusiksi.

Miesten ykköspokaali meni juuri ja juuri Pälkäneen ulkopuolelle, sillä sen pokkasi Juha-Matti Pajulahti Hauhon Torvoilasta. Puoli tuntia alittui roimasti ajalla 28,10. Matti Borg pyyhälsi toiseksi ja SanttuKuosmanen kolmanneksi.

Naisista seitsemän kilometriä sujui vikkelimmin Mari Kyyhkyseltä, joka kiskoi neljän minuutin eron Mari Seppään. Maria Hannula oli kolmas vain muutaman sekunnin Sepälle jääneenä.

Viidettä kertaa juostu Aitoo Trail pääsi nauttimaan tänä vuonna ihanteellisesta säästä. Reilut kymmenen astetta oli ihanteellinen juoksulämpö, eivätkä muutamat sadepisarat heti lähdön jälkeen haitanneet ketään. Pieneltä, mutta ripeältä talkooporukalta sujuvat järjestelyt muutaman vuoden harjoittelun jälkeen jo rutiinilla. Kukkosen johdolla hoidettu tapahtuma kerää osanottajilta yksimieliset kiitokset vuosi toisensa jälkeen. Osallistujamäärä tuntuu vakiintuneen jonkin matkaa toiselle sadalle, vaikka kilpailevia, päällekkäisiäkin tapahtumia syntyy jatkuvasti lisää.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?