Opiston ohjelma: Liitelehti kannattaa laittaa talteen

Pälkäneellä innostuttiin tanssista

Kansalaisopiston ensi lukuvuoden ohjelma jaettiin keskiviikkona 15.6. lehden välissä. Ohjelma kannattaa laittaa talteen, sillä syksyllä alkavien kurssien lisäksi mukana on kevään kursseja ja myös muutama ensi kesän kurssi.

Ilmoittautuminen kursseille alkaa maanantaina 20.6. kello 9. Jo kaksi kolmasosaa harrastajista ilmoittautuu opiston nettisivujen kautta. Myös puhelinilmoittautuminen numerossa 03 5691 7100 alkaa maanantaiaamuna.

Kansalaisopisto-opetuksen Pälkäneellä ja Kangasalla hoitaa Valkeakoski-opisto. Se on kasvanut seutuopistoksi, joka vastaa opistosta myös Akaan ja Urjalan alueella.

Lukuvuoden kurssitarjonnassa näkyy kurssitoiveiden ja -ehdotusten lisäksi myös keväisen kylätilaisuuden anti. Opistotalkoiden ensimmäinen tilaisuus pidettiin toukokuussa Rautajärvellä. Se poiki kurssiehdotuksia syvempää sitoutumista kursseille: kyläläiset lupautuivat kursseille ja innostamaan muitakin mukaan.

– Kaikki ideat eivät vielä ehtineet ohjelmaan, mutta on siellä jo mukana esimerkiksi Hoviteatteri: Rautahovissa aloittaa syksyllä uusi teatteri Noora Virtasen johdolla, koulutussuunnittelija Helena Kilkki-Rekola Valkeakoski-opistosta kertoo.

Pälkäneläinen ilmiö on myös tanssin vyöry: ohjelmassa on mukana paljon erilaisia tanssikursseja. Monet niistä ovat lyhytkursseja: askeleet otetaan yhden viikonlopun aikana haltuun.

Kangasalla musiikki- ja liikuntatarjonta on perinteiseen tapaan laajaa.

– Nyt näkyy erityisesti se, että ihmiset haluavat soittaa yhdessä, Kilkki-Rekola sanoo.

Kielivalikoimaa täydentää etäopetus: espanjaa, viroa, kiinaa ja viittomakieltä voi opiskella netin välityksellä kotikoneelta.

 

Satsaus opistoon tuottaa moninkertaisen hyödyn

Kansalaisopistoon sijoitettu euro tuottaa opiskelijoille ja yhteiskunnalle noin 3,4–5,6 euron hyödyn, selviää aikuiskasvatustieteen professori Jyri Mannisen ja Kansalaisopistojen liiton viime syksynä tekemässä esitutkimuksesta.

Hyöty muodostuu säästöistä ja tuottavuuden kasvusta. Kun opiskelijan hyvinvointi opiskelun myötä lisääntyy, yhteiskunnan sosiaali- ja terveysmenot vähenevät. Samaan aikaan yksilön työelämätaidot sekä motivaatio itsensä kehittämiseen ja itsestään huolehtimiseen kasvavat.

Vapaan sivistystyön rahallista hyötyä on vaikea laskea tarkasti. Vaikka esitutkimuksessa esitetyt laskelmat ovat alustavia, näyttävät ne tukevan aiempien tutkimusten tuloksia siitä, että koulutusinvestoinnit maksavat itsensä takaisin.

Vapaalla sivistystyöllä on ollut merkittävä rooli suomalaisen hyvinvointi- ja osaamisyhteiskunnan rakentajana. Nykyään sen merkitys korostuu hyvinvoinnin, tasa-arvon ja aktiivisen kansalaisuuden ylläpitäjinä.

– Opistolla on iso merkitys omalle ja yhteisön hyvinvoinnille. Se käy jatkuvasti ilmi opiskelijapalautteessa, kun kysymme kurssin vaikutusta opiskelijan elämänlaatuun, Helena Kilkki-Rekola sanoo.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?