Sahalahden makasiini täyttää 200 vuotta

Sahalahden makasiinilla on juhlavuosi.

Sahalahden makasiinilla on juhlavuosi.

Kyltti Sahalahden makasiinin ovessa kertoo, että rakennus on valmistunut vuonna 1816 ja että kyseessä on lähialueen vanhin säilynyt lainajyvästörakennus. Sahalahden makasiini täyttää siis 200 vuotta.

Valtiovalta kannusti 1700-luvulla seurakuntia perustamaan pitäjänmakasiineja, joilla pyrittiin turvaamaan paikallinen huoltovarmuus. Sahalahdelle ensimmäinen makasiini rakennettiin vuonna 1756. Kunnan asukkaat kokosivat makasiiniin viljaa katovuosien varalle. Makasiinit toimivat pankkien tapaan: tiukan paikan tulleen viljaa sai lainaksi korkoa vastaan. Lainajyvästön ylijäämää voitiin käyttää esimerkiksi köyhäinhoidon hyväksi.

Sahalahden makasiini sijaitsee kirkon lähellä ja hautausmaan kupeessa. Nykyisen makasiinin rakennuspuuhiin ryhdyttiin, kun ensimmäinen varastorakennus todettiin liian pieneksi ja huonokuntoiseksi. Hirsimakasiiniin tehtiin aikanaan kaksinkertaiset seinät, joiden väliin jäi tyhjä tila: tavoitteena oli ehkäistä viljavarkaudet. Seinärakenteet ovat edelleen nähtävissä.

Museoitua Sahalahden makasiinia käytetään nykyään näyttely- ja kokoontumistilana. Tänä kesänä makasiinilla nähdään Kari Elkelän koostama Sota-ajan kuva -näyttely 29.6–10.7. sekä Valkeakoski-opiston valokuvausryhmän Valon korjuu -valokuvanäyttely 13–24.7. Sota ajan kuva -näyttelyn ja samalla Sahalahden suvipäivien avajaisia vietetään sunnuntaina 26.6. kello 18. Suvi Puronen ja Reima Ojala laulavat ja laulavat sota-ajan lauluja, Kari Elkelä kertoo näyttelyn taustoista ja makasiinin pihalla porisee lihasoppa soppatykissä.

Sahalahti-Seura juhlistaa makasiinin synttäreitä museoiden illan merkeissä torstaina 18.8, jolloin FT Ilkka Teerijoki esitelmöi makasiinihistoriasta ja makasiinin ovet ovat avoinna koko illan.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?