Salama teki tuhoja Sulkajärvellä

Salama räjäytti sulakkeet tomuksi.

Salama räjäytti sulakkeet tomuksi.

Järvessä ollut uppopumppu kärähti, vaikkei sen johto ollut edes kiinni seinässä.

Järvessä ollut uppopumppu kärähti, vaikkei sen johto ollut edes kiinni seinässä.

Sulkajärven rannalle Salmentaakse lauantaiaamuna hieman ennen puoli yhdeksää iskenyt salama teki tuhoja kolmella mökillä.

Paikallinen ukkoskuuro alkoi voimakkaalla salaman iskulla ja jatkui rankkasateella. Salama iski ensimmäisen mökin pihavarastosta kattohuopia irti ja tuhosi maakaapelin sekä sähkökaapin. Rakennuksen nurkasta lenteli lastuja kymmenen metrin päähän.

Kahden seuraavan mökin sähkökaapit selvisivät hieman pienemmillä vaurioilla. Niistä tuhoutui mittaritaulun etäluentalaitteet ja sulakkeita.

Kolmannessa mökissä nukkunut kesäasukas selvisi säikähdyksellä, vaikka salama räjäytti jakorasian aivan sängyn vieressä. Siitä salama pomppasi lähellä kulkeneeseen kupariseen vesijohtoon, jota pitkin se jatkoi alakertaan ja sieltä kalliota pitkin rannassa olleeseen uppopumpun johtoon. Järvessä ollut pumppu kärähti, vaikkei sen pistoke edes ollut kiinni seinässä.

Purkautumistietä hakeneen salaman reitin pystyi vielä seuraavana päivänä näkemään saunan edustan betonilaatasta, josta oli lentänyt roiskeita pitkin pihaa. Myös uppopumpun palaneesta pistokkeesta jäi betoniin palojäljet. Vieressä olevasta seinästä mosahti pari liuskekivilaattaa säpäleiksi pitkin maastoa.

Mökistä paloi kolme pääsulaketta, ja silti salama jatkoi vielä mökin mittaritauluun, jonka pienemmät sulakkeet hajosivat tomuksi. Mökkien maadoitukset olivat kunnossa, ja sen ansiosta paikalla ei tarvittu palokuntaa, vaan ainoastaan sähkömiestä.

Betoniin jäi palojälkiä siihen kohtaan, jossa salama poltti irrallaan olleen uppopumpun johdon. Viereisessä olevasta seinästä oli mosahti pari liuskekivilaattaa säpäleiksi pitkin maastoa.

Betoniin jäi palojälkiä siihen kohtaan, jossa salama poltti irrallaan olleen uppopumpun johdon. Viereisessä olevasta seinästä oli mosahti pari liuskekivilaattaa säpäleiksi pitkin maastoa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?