Huligaanit ahtaalla

Jalkapalloilun EM-turnaus Ranskassa on toistaiseksi pysynyt jokseenkin aisoissa. Vain muutama venäläinen huligaani on häädetty maasta ja jotkut ranskalaiset ja englantilaiset häiriköt on tuomittu lyhyiksi ajoiksi telkien taakse.

Noita muutamia kymmeniä tuholaisia on vahtimassa kolmen viikon aikana 40 000 poliisia. Muutamat häiriintyneet tyypit muutamasta maasta aiheuttavat järjestäjille, kaupungeille ja koko Euroopan jalkapalloyleisölle järjettömän korkeita kustannuksia.

Jotkut venäläiset poliitikot ovat moittineet Ranskaa siitä, että heidän parhaita poikia on nyt jo karkotettuna kotona. Lohdullista on se, että Venäjän joukkueen kotiin paluu tapahtui miltei samaan aikaan. Voitosta jäivät taistelemaan Naton joukkueet.

Useitten järkyttävien kokemusten jälkeen länsieurooppalainen jalkapallokulttuuri on todellisuudessa siistiytynyt, vaikka kaikkea rikollisuutta ei ole pystytty karsimaan.

 

Suomen Erotuomariliiton urheilun väkivaltaa käsittelevään laivaseminaariin kutsuimme luennoitsijaksi kolme asiantuntijaa. Toijalalainen koripalloilija ja hiihtosankari Harri Holkeri analysoi sitä vihanpitoa, jota hänet oli kutsuttu estämään ja lopettamaan kahden muun vaikutusvaltaisen herran kanssa Pohjois-Irlantiin. Harri sai onnistuneesta rauhantyöstä aatelisarvon.

Sir itse kuoli kohtalokkaasti Helsingin Kruununhaassa sattuneen väkivaltaisen tyrmäyksen seurauksena. Huumehörhö myymälävaras törmäsi Holkeriin kaupan ovella ja ex-pääministerimme jäi sille tielle. Helsingin käräjäoikeus antoi rikolliselle 45 päiväsakkoa, eli muutaman satasen, joita tuskin on edes maksettu.

 

Toinen asiantuntija oli koripallotuomarina tutuksi tullut ystäväni Stavros, Ateenan yliopiston käyttäytymistieteen professori. Hän näytti videoita otteluiden jälkipeleistä, joissa vierailevan joukkueen tappioista kiukustuneet katsojat repivät kotiin lähtiessään katsomon tuoleja matkamuistoiksi ja huitoivat niillä sekä kotiyleisöä että areenoitten järjestysmiehiä.

Lontoon entinen poliisipäällikkö Hopkins oli jäänyt eläkkeelle ja hänet oli kutsuttu varmistamaan Ranskan edellisen suurturnauksen, MM-jalkapalloilun turvallisuutta, etenkin kun englantilaiset olivat ennakolta pahimmat gangsterit.

Kisojen turvallisuus ei juurikaan järkkynyt. Kotimaisissa pelitilanteissa häiriöitä aiheuttaneet miehet – vain muutamat naiset – määrättiin ilmoittautumaan kotikaupunkiensa poliisiasemille niinä päivinä kun Englanti pelasi.

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.

Vain muutamat olivat päässeet Ranskaan asti, mutta he olivatkin lähteneet salaa jo paria kuukautta aikaisemmin rahtilaivoilla Hullista Norjan kautta Euroopan mantereelle.

Yksi yhtäläisyys on noiden ja nykyisten häiriöiden välillä. Nämä fanit eivät osta lainkaan pääsylippuja. He majoittuivat sixpackeineen telttoihin lähimpiin puistoihin ja tekivät rynnäkön silloin kun kukaan ei osannut sitä odottaa.

Nyt tuokin käytös on vaikeaa, sillä pelipaikkoja suojelee valtava poliisiarmeija, joiden aiheuttamiin kustannuksiin Suomella ei olisi koskaan varaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?