Ohipotkijoiden aika on ohi

Pessimistien mielestä hiipumista voi olla havaittavissa, mutta Sahalahden jalkapallosarja sai tänäkin vuonna joukkueita kasaan sen verran, että kunnan jalkapallomestaruudesta päästiin viheriölle taistelemaan. Joukkueita on mukana kuusi ja niistäkin sahalahtelainen on vain nelinkertainen mestari TPV eli Taustialan-Pakkalan Veikot.

– Pelaamme viisi ottelua ja finaalin. Kaksi peliä on nyt pelattu, mutta heinäkuussa on pakko pitää taukoa, kun väkeä ei saa kentälle. Finaalit käydään elokuun puolessa välissä, TPV:n riveissä alusta asti esiintynyt Juha Kauppinen kertoo.

Pelimiehille on yhdestä ottelusta tarjolla paljon pisteitä, sillä ottelun jälkeen käydään aina rangaistuspotkukilpailu. Itse ottelun voitolla ja viiden rankkarin sisään vedolla päivän pistesaalis voi kohota kuuteen pisteeseen.

 

Juniorit saivat selkäsaunoja

Kunnan futismestaruudesta pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 1990. TPV pelasi tuolloin nimellä Pakkalan Pojat. Kauppinen on ollut joukkueessa alusta lähtien.

– En tajua, miten lähdimme mukaan. Olen itse syntynyt 1977 ja joukkueessamme oli minuakin nuorempia pelaajia. Taisimme saada yhden tasapelipisteen, Kauppinen nauraa.

Lopputulokset ovat ensimmäisellä kaudella pakkalalaisten kannalta kurjaa luettavaa: Juoksevat Juntit veivät joukkuetta 14–0, Pallopojat 11–1 ja Saarioinenkin 12–1.

– Meillä oli valtava into pelata, ja varmaan vähän epärealistisetkin odotukset. Oli hieno homma, että emme lannistuneet ja meidät huolittiin mukaan, Kauppinen kiittelee.

Apu ilmestyi toisella kaudella Aarno Saarisen muodossa. Sahalahdella kesiään viettävä Saarinen värvättiin mukaan kentän laidalta.

– Olen pelannut ja valmentanut alasarjatasolla monessa seurassa, silloinkin valmensin poikaani Karria. Halusin auttaa joukkuetta, Saarinen muistelee.

Karri-poika liittyi joukkueeseen kesällä 1993, siitä alkoi joukkueen ylämäki.

– Vuorotellen meistä toinen oli puolustamassa ja toinen hyökkäämässä. Sen jälkeen emme enää hävinneet pelejä, Saariset muistelevat.

Kauppisen mukaan Saariset jatkavat sahalahtelaisjoukkueessa yhä. Juha Kauppisen mukaan pian 70 vuotta täyttävä Aarno Saarinen saattaa olla joukkueen kovakuntoisin pelaaja.

– Kevein hän on ainakin.

 

Pakkalan kenttä kelpaa yhä

Alkuvuosina sarjassa saattoi pelata kymmenenkin sahalahtelaista joukkuetta, mutta jo vuonna 1996 apuja piti pyytää naapurikunnista. Mukaan liittyivät Onkkaalan Yllättäjät ja Kukkian Kisa-Veikot, jotka myös taistelivat sarjan voitosta syksyn finaaleissa. Mestaruuspytty meni Onkkaalaan.

– Luopioisten porukka tuli peleihin ensimmäisellä kerralla bussilla. Aina kun joukkue teki maalin, joku oli painamassa bussin torvea. Kun joukkue voitti, se oli vienyt pokaalin Luopioisten torille, mutta fanikulttuuria ei ollut oikein vielä olemassa, Kauppinen kertaa takavuosien tapahtumia.

Sittemmin luopioislaisten joukkue on pelannut nimellä ReTro – Renegadeville Troopers, jossaa renegade tarkoittaa luopiota ja ville kylää. Suomeksi joukkueen nimi kääntyi Luopiokylän sotureiksi.

Tällä kaudella luopioislaiset ovat mukana Kärkkäri -nimisellä kokoonpanolla.

Nykyään sarjan joukkueet ovat suurimmaksi osaksi muualta kuin Sahalahdelta. Kangasalan joukkueet liittyivät mukaan kuntaliitoksen jälkeen ja pelaapa sarjaa tänä kesänä Atalan Liigakin.

– Tämä on myös kansainvälinen sarja. Kentällä on nähty ainakin britti, algerialainen ja italialainen. Brassikin on meinattu saada, Kauppinen kertoo.

Kangasalalaistumisesta huolimatta pelit pelataan yhä Sahalahdella Pakkalan kentällä. Tasainen sekään ei ole, mutta Kauppinen epäilee nurmen houkuttelevan pelaajia.

Peli on kehittynyt vuosien saatossa Pakkalan kentällä. Vuonna 2011 nähtiin tällaisia suorituksia.

Peli on kehittynyt vuosien saatossa Pakkalan kentällä. Vuonna 2011 nähtiin tällaisia suorituksia.

Vieraskoreita pelejä

Alkuvuosiin verrattuna Sahalahden jalkapallosarja on muuttunut kovemmaksi ja Aarno Saarisen mukaan jopa paremmaksi.

– Harrastustaustaa näkyy pelaajilla olevan. Ennen mukana oli ohipotkijoitakin.

Kauppinen on samoilla linjoilla. Kangasalan mukaantulon myötä kentälle on saatu liiton sarjoissa pelaavia, ja se näkyy pelin tasossa.

– Muuten aika ei kyllä ole kullannut muistoja. Porukka on toisilleen outoa, eikä kentällä kehtaa vetää niin kovaa. Nyt ymmärretään, että kyseessä on puulaakipelit ja liukutaklaukset on unohdettu. Peleissä on vähän vieraskoreutta, sillä tutulle vastustajalle olisi veemäisempää hävitä kuin vieraalle, Kauppinen kertoo.

Ambulanssia ei ole kentän laidalla siis tällä vuosituhannella nähty, hampaat ovat pysyneet suussa ja otteluiden tuloksetkin saadaan Henttosen Joukolle viimeistään ottelun jälkeisenä päivänä.

– Niitä on joskus metsästetty kissojen ja koirien kanssa, Kauppinen toteaa.

Otteluiden tuomaroinneista vastaavat joukkueet vuorollaan itse. Jos tuomaria ei löydy, menettää päivän pelistä saadut pisteet. Nykyään tuomarin ei tarvitse välttämättä peliin edes puuttua.

Tänä kesänä TPV tavoittelee Kauppisen mukaan finaalipaikkaa. Aarno Saarinen puolestaan vakuuttaa joukkueen olevan finaalissa – jos ei muuten, niin tuomaroimassa. Pelillisen menestyksen tielle voivat tulla kokoonpano-ongelmat.

– Kahden miehen alivoimalla saa pelata, mutta se on raskasta. Meillä oli jo ensimmäisissä peleissä huonosti väkeä, murtunutta nilkkaansa paranteleva Kauppinen kertoo.

Ensimmäiset pelit päättyivät TPV:n 5–4-voittoon ja 4–0-tappioon.

Katja Sirviö

Jalkaansa paranteleva Juha Kauppinen on ehtinyt kokeilla pelaamista samanlaisilla college-housuilla, joilla Unkarin maalivahti Gabor Kiraly pelaa yhä. Sadesäällä se oli virhe.  Italian kannattaja uskoo oman TPV-joukkueensa pelaavan elokuussa finaaleissa. ”Sumputtamalla pärjäämme, juoksuvauhdissa emme”, Kauppinen nauraa.

Jalkaansa paranteleva Juha Kauppinen on ehtinyt kokeilla pelaamista samanlaisilla college-housuilla, joilla Unkarin maalivahti Gabor Kiraly pelaa yhä. Sadesäällä se oli virhe. Italian kannattaja uskoo oman TPV-joukkueensa pelaavan elokuussa finaaleissa. ”Sumputtamalla pärjäämme, juoksuvauhdissa emme”, Kauppinen nauraa.

Sahalahden jalkapallosarjassa mukana

  • TPV
  • FC Työttömät
  • Goodman Club
  • AC Straikkers
  • Atalan Liiga
  • Luopioisten Kärkkäri

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?