Sota-ajan kuva -näyttely avaa erilaisia näkökulmia sotapropagandaan

Lotat tarjoilivat soppaa Suvipäivien avajaisissa sunnuntaina.

Lotat tarjoilivat soppaa Suvipäivien avajaisissa sunnuntaina.

Kari Elkelä luennoi sota-ajan propagandasta aivan täydelle makasiinille.

Kari Elkelä luennoi sota-ajan propagandasta aivan täydelle makasiinille.

Viime sunnuntaina Sahalahdella muisteltiin sota-ajan kulttuuria Suvipäivien avajaisissa museomakasiinilla. Avajaiset juonsi Suvi Puronen, ja illan puhujana toimi Kari Elkelä, jonka näyttely Sota-ajan kuva avautui samalla makasiinilla. Avajaiset aloitettiin yhteislauluosiolla. Teemaan sopivalla tavalla musiikkina olivat sota-ajan laulut. Harmonikan kanssa yhteislaulua komppasi Reima Ojala.

Kaihoisten sävelmien jälkeen Kari Elkelä kertoi avajaisissa Sota-ajan kuva -näyttelyn taustoista. Makasiinissa esillä oleva aineisto on peräisin sahalahtelaisilta ja Elkelän omista kokoelmista. Näyttelyssä on sota-ajan kulttuurituotteita monipuolisesti: propagandajulisteiden lisäksi esillä on niin kaunokirjallisuutta, kirjeitä, filmipätkiä kuin sota-ajan muotiakin. Näyttely osoittaakin, kuinka propagandaa osattiin suunnata eri ryhmille erilaisten julkaisujen kautta. Kari Elkelän mukaan yksi julkaisu oli kuitenkin pääasiallinen toiminnan kenttä tiedotuskomppanialle.

– Suomen Kuvalehdestä tuli valtion virallinen tiedotuskanava ja TK-komppaniat suunnittelivat lehden sisältöä.

Kari Elkelän kuratoima näyttely ei keskity ainoastaan Suomessa tuotettuun propagandaan, vaan näyttelyssä on esillä propagandaa sodan eri osapuolilta. Näyttelyssä nähdään saksalaista ja yhdysvaltalaista propagandaa sekä neuvostopropagandaa. Kari Elkelä on löytänyt yhtymäkohtia maiden propagandatyylissä:

– Voidaan sanoa, että Saksan ja Neuvostoliiton sotapropaganda oli hyvin samanlaista: vihollinen murskataan säälimättömästi. Neuvostoliiton propagandalehtisissä pilkataan Mannerheimiä ja Hitleriä.

Yhdysvalloissa puolestaan sympatisoitiin pientä Suomea, positiivista Suomi-kuvaa voikin näyttelyssä nähdä yhdysvaltalaisessa Lilliputti -sarjakuvassa. Kari Elkelä kertoi avajaistilaisuudessa, että maiden välillä oli eroja siinä, miten propagandaan tuli suhtautua.

– Neuvostoliitossa lentolehtisten lukeminen oli kielletty. Suomessa ei, sillä niitä pidettiin niin höpsöinä, ne olivat silkkaa viihdettä.

Sota-ajan kuvat -näyttely ei keskity vain miehiseen kulttuuriin, vaan myös naisten sota-ajan elämää avataan esimerkiksi naistenlehtien kautta, Lotta Svärd -lehti yhtenä keskeisimmistä. Kuten tänäkin päivänä, niin myös sota-aikana, naistenlehtien sisältöön kuului muoti. Näyttelyssä esillä olevat lehdet näyttävät, että naisten muoti oli muutakin kuin vain harmaita lotta-asuja.

Kari Elkelän puheen jälkeen jatkettiin sota-ajan laulujen parissa. Propagandatuotteiden ollessa esillä makasiinin seinillä, mukaansatempaava yhteislaulu sai sota-ajan kulttuuriin taas eläväksi. Suvipäivien avajaisten ohjelma nostikin esille sen, kuinka osa kulttuurista jää käyttöön ja osa museoituu. Kaihoisat sota-ajan laulut ovat myös omalla tavallaan sotapropagandan tuotteita, mutta yhtä lailla ne ovat myös aidosti kauniita sävelmiä, jotka saavat mielen edelleen hartaaksi – niin kuin viime sunnuntaina Sahalahden Suvipäivien avajaisissa.

Sota-ajan kuva -näyttely avoinna 10.7. saakka Sahalahden makasiinilla. Auki arkisin klo 14–18 ja la–su klo 12–16 (suljettu ma–ti 4.–5.7.).

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?