Luopioinen: Vellikellon kutsu kuultiin jälleen

Kunta kahvitti kansalaisia Pytingin pihamaalla

Lasitaiteilija Vesa Välikangas lähti Luopioisissa asuvan veljensä houkuttelemana esittelemään, miten käytetystä viinipullosta syntyy käden käänteessä vaikkapa tyylikäs lasikannu.

Lasitaiteilija Vesa Välikangas lähti Luopioisissa asuvan veljensä houkuttelemana esittelemään, miten käytetystä viinipullosta syntyy käden käänteessä vaikkapa tyylikäs lasikannu.

Vellikello heräsi moikaamaan Luopioisten Pytingin pihalla vakiintuneeseen tapaan tasan puoli yhdeksältä lauantaiaamuna sen merkiksi, että Pälkäneen kunnan tarjoamat aamukahvit vehnäpullan kera olivat valmiina hörpättäviksi. Kellonsoittajana toimi Ari Lampinen yhtä lailla vakiintuneeseen tapaan jo ainakin kymmenettä vuotta.

Sen verran aamu-unisia nykyihmiset ovat, lomalaiset varsinkin, että kaikki halukkaat eivät ehtineet kuuloetäisyydelle ensimmäiseen soittoon mennessä. Uusintaa pyydeltiin, ja mikäpäs siinä, Lampinen moikuutti kelloa vielä pariin otteeseen kappaleiden välillä, kun Hyvinkään Harmonikkakerho jo viihdytti kansaa vanhan ajan iskelmäsävelin.

Alkuun pitkänä kiemurrellut kahvijono lyheni vähitellen, ja sumppia siemaileva väki sai kuullakseen kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Laesterän lausumat kunnan tervehdyssanat.

Kansa höristeli korviaan, kun Laesterä aloitti puheensa vertailemalla väestökehitystä vanhan Pälkäneen ja Luopioisten alueilla. Yksi syy väkiluvun laskuun on vähäinen syntyvyys. Koko kunnan alueella on

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Laesterä totesi 10 vuoden takaisen kuntaliitoksen osoittautuneen onnistuneeksi ratkaisuksi.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Laesterä totesi 10 vuoden takaisen kuntaliitoksen osoittautuneen onnistuneeksi ratkaisuksi.

Siru (vasemmalla) ja Iiris Kurkipää perehtyivät kankaan painamiseen kädentaitajien makasiinilla. Mummi ja äiti seurasivat taustalla nuorten taiteilijoiden työskentelyä.

Siru (vasemmalla) ja Iiris Kurkipää perehtyivät kankaan painamiseen kädentaitajien makasiinilla. Mummi ja äiti seurasivat taustalla nuorten taiteilijoiden työskentelyä.

lisäännytty laiskasti, mutta erityisesti Luopioisten puolella ensiparkaisuja on kuultu viime aikoina surkean vähän. Laesterä patistelikin lisääntymisikäisiä luopioislaisia miehiä korjaamaan tilannetta ja varoitteli naisia olemasta turhan kranttuja.

Monessa muussa asiassa kunnan kuulumiset ovat Laesterän mukaan varsin myönteisiä. Tonttitarjonta on kohentunut ja paranee yhä uusien kaavahankkeiden ansiosta. Kunta on saanut useita uusia, nuorekkaita ja idearikkaita viranhaltijoita, eikä Pälkäneen vakavaraisuuskaan ole lainkaan heikoilla kertyneiden ylijäämien ja vankan metsäomaisuuden ansiosta.

Kokematon kunnanhallitus on suoriutunut tehtävistään hienosti ja hyvässä yhteishengessä, samoin kuin muutkin luottamuselimet. Ihmekös tuo, sillä valtuustonkin jäsenistä on Laesterän laskujen mukaan suurin osa Luopioisten alueella syntyneitä.

Sote- ja muiden myllerrysten keskellä Laesterä valoi kuntalaisiin positiivista henkeä ja uskoa tulevaan. Kymmenen vuotta sitten tehty kuntaliitos on hänen mielestään toteutunut yli odotusten, eikä Aitoon ja Kukkolan välillä oleva vanha kunnanraja ole enää kovin mahdoton ylitettäväksi.

Kesäisen lämmin sää ja auringonpaiste saivat ihmiset viihtymään pitkään entisen kunnantalon pihamaalla. Kunnan aamukahvit ovat monille vanhoille tutuille vuoden ainoa kohtaamispaikka, eikä yksi aamupäivä tahdo riittää kuulumisten vaihtoon kaikkien kanssa. Pytingin palvelut ja Mikkolan Navetta taidenäyttelyineen ja kirppiksineen pitkittävät osaltaan kotiin lähtöä. Kuhinaa riitti pitkin päivää myös torilla ja Kukkian Kädentaitajien makasiinin edustalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?