Kaikkien nicorosbergien puolella

Sääliksi käy, Nico Rosberg. Tekee 31-vuotias Formula 1-kuski niin tai näin, aina menee väärin.

Suomalaisista valtaosa tuntuu katsovan Rosbergia kieroon, koska tämän autossa komeilee Saksan lippu. Harvalla on käsitystä siitä, että nuori Rosberg ajoi alempia luokkia Suomen lipun alla ja otti punamustakeltaiset värit käyttöön sponsorihankinnan helpottamiseksi vasta ollessaan siirtymässä kuninkuusluokkaan.

Pari viime kautta saksalais-suomalaista Rosbergia on muuallakin kuin Suomessa nälvitty siitä, ettei hänen henkinen kanttinsa ole riittänyt laittamaan tallikaveri Lewis Hamiltonille kampoihin tiukoissa paikoissa. Kun Hamilton on puskenut päälle, Rosberg on katsonut parhaaksi väistää manaillen nurmen puolelle ja antaa brittikuljettajan kaasuttaa voittokorokkeelle.

Viimeistään viime sunnuntaina Rosberg päätti johtoasemassa lopettaa kumartelun ja panna kovan kovaa vastaan. Itävallan osakilpailun viimeisellä kierroksella hän tarjosi ohitusta yrittäneelle tallikaverilleen tämän omaa lääkettä ja tuuppasi autonsa päin Hamiltonin menopeliä.

Siitäkös valitus repesi. Ensin valitti Mtv:n kisastudiotiimi, joka olisi nähnyt erittäin todennäköisesti Rosbergissa ”henkisen murentumisen merkkejä”, jos saksalainen olisi päästänyt Hamiltonin kiltisti ohitseen. Sama tiimi olisi luultavasti päinvastaisessa tilanteessa katsonut Hamiltonin ”puolustaneen viimeiseen asti” omaa kärkipaikkaansa. Sitten valitti lehdistö, joka veti esiin vertauksissaan Schumacher-kortin; ovathan sekä Rosberg että häikäilemättömyydestään tunnettu Michael Schumacher molemmat saksalaisia. Tuomaristo muisti valituksessaan Rosbergia kisan jälkeen aikasakolla ja rangaistuspisteillä, joita kuskeille viskellään tai ollaan viskelemättä varsin epäjohdonmukaisesti töppäilyjen jälkeen.

Siinä, missä Rosberg saa niskaansa vain lokaa, Lewis Hamiltonin päällä paistaa aina aurinko. Englantilaiskuski sai viettää juniorivuotensa McLarenin ja Mercedeksen opissa ja hypätä ensi töikseen F1-sarjassa ajamaan voittajatason autoa McLaren-tallissa. Tuota ajoitusta miettii kateellisena luultavasti moni muukin kuin nuori lupaus Stoffel Vandoorne, jolle on ensi kaudelle pedattu kisakuskin paikkaa keskikastin alapuolelle vajonneelle McLarenille.

Aurinkoisuutta Hamiltonin ympärillä on lisännyt se, että brittikuski on F1-sirkusta pyörittävän 85-vuotiaan (kyllä, luit oikein) Bernie Ecclestonen lempilapsi, ”paras mahdollinen mainoskasvo lajille” ja jonka maailmanmestaruutta Kimi Räikköstä inhoava Ecclestone vuodesta toiseen odottaa. Sitä, missä määrin tämä toive ohjaa kilpailujen tuomaristojen – varsin usein Hamiltonille suosiollisia – ratkaisuja, ei taida julkisesti uskaltaa edes arvuutella. Yksi esimerkki tuesta kuitenkin saatiin Venäjän kisan alla, kun Ecclestone avitti sääntöjä venyttäneen Mercedeksen väkeä uuden moottorin saamisessa pikavauhtia läpi tullista, jotta Hamiltonin ei tarvinnut lähteä kisaan varikolta.

Ecclestonen lisäksi muidenkin odotetaan pitävän Hamiltonista, jota asettuu puolustamaan myös tuore F1 Racing -lehti artikkelissaan ”Miksi tämän miehen vihaaminen on väärin”. Viiden sivun jutussaan lehti ei rotu- ja kateusnäkökulman lisäksi löydä kunnollista vastausta siihen, miten joku voi olla pitämättä näin reilusta ja menestyneestä kuskista.

Reilun Hamiltonin kohdalla kukaan ei tunnu muistavan viime vuoden Unkarin tai tämän vuoden Kanadan kisan tapaisia tilanteita, joissa Hamilton on kiilannut vastapuolen ulos ajoradalta ja kolarilta on vältytty vain, koska toinen kuski on tiennyt, että kisaa jatkaakseen hänen on syytä päästää brittikuski edelleen. Osuttu on silloin, kun toisenkaan auton ratin takana ei ole haluttu antaa tuumaakaan periksi. Sinänsä ironista, että kun riittävän monta kertaa on antavana osapuolena, voi käydä kuten hämmästyneelle Hamiltonille viime viikonloppuna: saattaa saada yleisön buuaukset niskaansa juuri sillä kertaa, kun itse olisi syytön.

Itselläni on selkeä syy sille, miksi pidän peukkuja Hamiltonin sijaan Rosbergille tai oikeastaan kenelle muulle F1-kuskille hyvänsä, eikä se liity kateuteen tai ihonväriin vaan ainoastaan juuri siihen menestykseen. Taustalla on nimittäin allekirjoittaneen sisäänrakennettu ajatusvamma, joka ei pysty ymmärtämään ylimääräistä vetoapua muutenkin loistavat lähtökohdat uralleen saaneelle urheilijalle. Se sama vamma pakottaa – urheilulajista riippumatta – asettumaan lähes poikkeuksetta altavastaajan puolelle. Se sama vamma saa sapen kiehumaan, kun Islannilta jää rangaistuspotku saamatta ranskalaispelaajan käsivirheen vuoksi jalkapallon EM-kisoissa.

En minä sinua siis millään tavalla vihaa, Lewis – en edes inhoa. Haluaisin vain, että lajissasi olisi tasapuoliset säännöt kaikille, voittajakorokkeella muitakin kuin sinun Mersu-haalarisi ja sarja enemmän kuin kahden miehen imperiumi. Ei se varmaan lajille ja sen kiinnostavuudelle pahaa tekisi. Ei välttämättä sinullekaan.

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden toimittaja, joka ei näkisi Nico Rosbergin maisemanvaihdosta kuskin kannalta pahana asiana; yhden tallin valta-asema kun on tavannut F1-sarjassa kestää kahdesta neljään vuotta – yhtä Ferrarin painajaismaista kuuden vuoden ajanjaksoa lukuun ottamatta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?