Vehkajärven teatteri: Mansikkajuhlilla sai ensi-iltansa vanhustenhoitoa pohtiva komedia

Kemiat ja arvot törmäävät Käpyhovissa

Käpyhovin asukkaat Laimi (Heli Toivola), Hilja-Aurora (Merja Järvinen) ja Valdemar (Timo Humalisto) hyväksyvät harjoittelija Kikan (Tuija Paturi) osaksi Käpyhovin elämää.

Käpyhovin asukkaat Laimi (Heli Toivola), Hilja-Aurora (Merja Järvinen) ja Valdemar (Timo Humalisto) hyväksyvät harjoittelija Kikan (Tuija Paturi) osaksi Käpyhovin elämää.

Vehkajärven teatterin tämän kesän näytelmä Harmaat pantterit sai ensi-iltansa mansikkajuhlilla sunnuntaina lähes täydessä Touhulassa. Heikki Lundin kirjoittama ja Janne Salmisen ohjaama komedia pureutuu ajankohtaisesti vanhustenhoitoon.

Kärjistetysti resursseista on pulaa, keikkalääkäri käy silloin tällöin ja vanhukset lääkitään hiljaisiksi, sosiaalitoimenjohtajalla on kiire palavereihin ja hoitajat pyörivät burn-outin partaalla, vanhukset kaipaavat harvoin vierailevia omaisiaan.

Näytelmä sijoittuu kuvitteelliseen Käpyhovin vanhainkotiin, jonka johtaja Tyyne Mällinen (Anne Ahola) on jäämässä uupuneena varhaiseläkkeelle ja uusi, nuori johtaja Ilona Huttunen (Mervi Murtonen) ottaa ohjat käsiinsä ja laittaa Käpyhovin hoitostrategiat ja käytännöt tuuletukseen. Käpyhoviin saadaan väriä ja elämää osin tarkoituksen ja osin sattuman kautta. Tämä ei kaikkia kuitenkaan miellytä, varsinkaan muutosvastaiset kunnan sosiaalitoimenjohtaja Natunen (Esko Lahtinen) ja työhönsä leipiintynyt vastaava sairaanhoitaja Orava (Satu Puntala) eivät uudistuksiin suhtaudu suopeasti. Tästä seuraakin henkilökemioiden törmäyksiä ja muita konflikteja.

Pikkuhiljaa alkaa paljastua muitakin odottamattomia asioita, eivätkä kaikki olekaan ihan sitä, miksi heitä luullaan.

Romantiikkaa ja vieraita mausteita

Käpyhovin arjessa toki myös asukkaiden kesken syntyy ristiriitoja niin musiikkimaun kuin elämänasenteidenkin suhteen. Ja luonnollisesti vanhustenkin elämään tuovat vivahteensa myös romanttiset toiveet ja mustasukkaisuus. Omat tuliset ja hämmentävät mausteensa vanhainkodin elämään tuovat iranilainen tukityöllistetty Massoud (Esko Puntala) sekä harjoittelijaksi palkattu sosiaalitoimenjohtajan sukulaistyttö Kikka (Tuija Paturi). Heidänkään tuloaan taloon ei heti ihan pureksimatta niellä. Säännöllisesti vierailevalla saarnaaja Karttusellakin on taivaalliset ja maalliset vaikutuksensa Käpyhovin elämänmenoon.

Herkullisia roolisuorituksia

Harmaiden panttereiden ehdottomasti parasta antia ovat mehukkaat ja hersyvät henkilöhahmot sekä heidän keskinäinen dialoginsa. Katsoja saa nauttia mainioista ja eläytyvistä näyttelijäsuorituksista. Kemijärveltä kotoisin olevan sarkastisen Laimin roolin tulkitsee loistavasti Heli Toivola kuten myös taiteellisen Hilja-Auroran roolin Merja Järvinen. Näiden kahden asukkaan maailmat eivät usein ihan kohtaakaan ja poikkipuolisia sanoja vaihdetaan. Myös Satu Puntala tympeänä hoitaja Oravana tekee loistavan suorituksen.

Loppuratkaisu ei ole välttämättä kovin yllätyksellinen mutta ajankohtainen aihe saa pohtimaan muutosvastarintaa ja vanhoja toiminta- ja ajatusmalleja sekä niiden tuuletusta. Vakavia asioita käsitellään ronskisti komedian keinoin.

Harmaat pantterit esitetään Touhulassa vielä pe 8.7. ja pe 15.7. klo 19, su 17.7. klo 13, pe 26.8. klo 22 Touhulan yössä sekä su 28.8. klo 13.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?