Luovasti kirjomalla

Luovan kirjonnan kurssin aluksi ohjaajana toiminut Pirjo Lahtinen näytti esimerkkejä siitä, mitä kaikkea luovalla kirjonnalla voi tehdä.

Luovan kirjonnan kurssin aluksi ohjaajana toiminut Pirjo Lahtinen näytti esimerkkejä siitä, mitä kaikkea luovalla kirjonnalla voi tehdä.

AteljeeGalleria Virpi & Orbin vanha pirtti toimi tunnelmallisena ympäristönä, kun luovan kirjonnan kurssilaiset kokoontuivat erilaisten lankojen ja värien ääreen.

Kurssin ohjaaja, perinnekäsityöläinen Pirjo Lahtinen esitteli kurssin aluksi omia töitään, jotta kurssilaiset saisivat ideoita ja inspiraatiota omiin käsitöihinsä.

Lahtinen on tehnyt muun muassa kassin vanhasta palmikkoneuleesta huovuttamalla paidan ensin pesukoneessa. Erityisen ihastuttavia ovat myös pienet käsinsidotut muistikirjat ja neulatyynyt.

– Luova kirjonta vapauttaa säännöistä, Lahtinen painotti kurssilaisille.

Kuten kaikki käsityö, myös luova kirjonta antaa mielihyvää ja kohottaa itsetuntoa.

– Työ on hyvä jättää välillä lepäämään, se kertoo sitten kyllä tekijälleen seuraavat vaiheet, Lahtinen kertoo ja jatkaa, että luova kirjonta auttaa jäsentämään muistoja ja työhön voi kirjoa vaikeitakin asioita.

Myös vanhuksille käsityö on tärkeää, varsinkin jos käsillä tekeminen on aiemmin kuulunut elämään.

Lahtinen on pitänyt Virpi & Orbissa kursseja myös aiemmin. Aiheina ovat olleet villan värjääminen ja huovutus. Luova kirjonta oli luonteva jatko-osa aiemmille kursseille, ja esimerkiksi Tarja Palomäki työsti nyt aiemmin

Tarja Palomäen taitavissa käsissä syntyy kauniita istuinalustoja.

Tarja Palomäen taitavissa käsissä syntyy kauniita istuinalustoja.

huovuttamaansa alustaa.

– Näistä tulee istuinalustoja, Palomäki kertoi työn lomassa.

Pirtissä oli kurssin ajan esillä myös Lahtisen Valkeakoskiopiston aikuisten käsityötaiteen opintojen lopputyö, viisi kansiollista luonnonväreillä värjättyjä värimalleja. Tyyliin sopivasti kansiot ovat päällystetty kankaalla, joka on koristeltu luovalla kirjonnalla.

Rauhallinen tunnelma, perinteinen ympäristö, kauniit värit ja materiaalit sekä Lahtisen upeat työt antoivat kurssilaisille elämyksellisen päivän käsitöiden parissa.

– Aika kului yllättävän nopeasti, tiivisti kurssilla hyvin viihtynyt 13-vuotias Katja Linnainmaa.

Viiden tunnin aikana kurssilaiset oppivat luovan kirjonnan tekniikoita, pääsivät omissa töissään alkuun ja saivat runsaasti rohkeutta ilmaista itseään käsitöiden avulla. Tauoilla oli nautittavana Virpi & Orbin herkullista kasviskeittoa ja kahvia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?