Marseljeesin voima

Jalkapalloilun EM-kisojen sensaatio oli Islannin menestys ja pääsy puolivälieriin asti. Joukkueen ruotsalainen valmentaja oli lietsonut kokemattomat pelaajat sellaiseen iskukuntoon, että isäntämaassa Ranskassa alkoi maa täristä. Vedonlyöjät odottivat uutta yllätystä taistelussa pääsystä neljän parhaan maan joukkoon.

Islantilaiset olivat valmiina sekä katsomossa Ranskassa että kotona Reykjavikissa samalla pellolla, jonka reunassa on se tuttu rakennus, jossa presidentit Reagan ja Gorbatshov lopettivat edellisen kylmän sodan.

Satujen saaren joukkue oli valmennettu äärimmäisellä huolellisuudella. Oli katsottu videoita kaikkien niiden joukkueiden aikaisemmista otteluista, joiden tiedettiin tulevan vastaan edettäessä kohti maanosamme mestaruutta.

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.

Erityinen huomio oli kiinnitetty Ranskan joukkueeseen, jonka arveltiin tulevan vastaan kamppailussa pääsystä mitaliotteluihin. Puolustusmuuri oli muunnelma viikinkien tuhat vuotta sitten käyttämästä. Hyökkäyspelissä noudatettiin samaa muodostelmaa, jolla venäläiset ja suomalaiset kukistivat Ranskan ja Englannin Oolannin sodassa. Annetaan vihollisen tulla puolirajan yli ja juuri kun se valmistautuu kaukolaukaukseen, riistetään pallo ja tehdään vastahyökkäyksellä maali.

Alkuotteluissa taktiikka puri. Vastaan tuli Ranska. Valmennusjohto oli opettanut joukkueelle paitsi ranskalaisten pelitavan myös Ranskan kielen. Sen avulla oli helppo seurata mihin pallo seuraavaksi syötetään.

Kaikki olikin kohdallaan joukkueitten marssiessa katsomon alta kentälle. Suuri hetki oli koittanut. Marseljeesi nostatti katsojia pystyyn presidentti Hollandin johdolla. Islannin joukkue alkoi kuunnella Ranskan kansallishymnin sanoja. Silloin meni pupu pöksyihin. ”Edetkäämme Isänmaan lapset, kunnian päivä on tullut. Meitä vastaan hirmuvallan verinen lippu on nostettu. Kuuletteko konnuillamme noitten villein sotilaiden huudon, jotka tulevat teidän syliinne asti leikkaamaan poikienne ja kumppaneidenne kurkut.” Ja sitten vielä uhkaus maahanmuuttajille: ”…kunnes epäpuhdas veri kastelee peltomme.”

Ensimmäinen puoliaika Marseljeesin laulajille 4-0. Toipuminen pukusuojassa ja toinen puoliaika voitollisesti 2-1, mutta unelma oli särkynyt. Takaisin kotiin sillin pyyntiin ja valasjahtiin.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?