Pälkäneellä pyörähdeltiin

Perinteiset Onkkaalan VPK:n tanssit pyörähdeltiin heinäkuun alkupuolella Vilpolassa.

Perinteiset Onkkaalan VPK:n tanssit pyörähdeltiin heinäkuun alkupuolella Vilpolassa.

Onkkaalassa vietettiin viikonloppuna Onkkaalan Vapaapalokunnan 133-vuotissyntymäpäiviä. Juhlallisuuksiin kuuluivat myös jokavuotiset tanssit Vilpolassa, jotka pidettiin 3.–4.7.

Sunnuntaina kävijöitä oli noin 250, ja VPK:n päällikkö Pasi Munne ennusti kävijämäärän tuplaantuvan maanantaina. Perinteisesti tansseissa on aina ollut enemmän kävijöitä maanantaisin, ja Munne arvelee sen johtuvan siitä, että sunnuntai mielletään yhä osittain pyhäpäiväksi. Varsinkin maanantain tansseihin tulee usein väkeä kauempaakin.

Vilpolassa on edelleen käytössä Suomen vanhin tanssilava, jonka VPK:laiset ovat rakentaneet vuonna 1907.Tansseja paikalla on järjestetty jo 128 vuotta. Pitkän toiminnan salaisuutena on ollut jatkuvuus ja se, että uudet sukupolvet otetaan mukaan toimintaan jo hyvin pieninä. Tälläkin kerralla tanssien järjestämisessä auttelivat myös pienet, mutta hyvin innokkaat vapaapalokuntalaiset.

Munnen mukaan kävijöitä on joka lähtöön. Tansseissa käy niin lajin harrastajia, kuin tavallisia tallaajiakin. VPK:n riveistäkin löytyy tanssin harrastajia, jotka hoitavatkin aina bändien valitsemisen. Hyvien bändien perässä väkeä tulee runsaasti ja kauempaakin.

Ahkeran tanssiharrastajan Elina Kauppilan mielestä bändeihin on todella panostettu tänä vuonna. Sunnuntaina soittamassa oli Sinitaivas ja maanantaina lavalla nähtiin Kyösti Mäkimattila & Varjokuva.

Bändit vetivät paikalle runsaasti väkeä, mutta kaikki eivät tulleet paikalle tanssimaan. Osa kylän väestä pistäytyi paikalla iltakahvilla tai makkaraperunoilla.

VPK:n lavalla tanssitaan monia perinteisiä ja ei niin perinteisiä tansseja. Hyvän pohjan tansseihin tulemiseen saa Kauppilan mukaan tanssitunneilta. Tunneilla oppii hallitsemaan niin fuskun kuin salsankin.

VPK järjestää koko tapahtuman joka vuosi oman väen voimin. Ankkuribaari tosin hoitaa anniskelun, mutta ruuat VPK:n väki valmistaa itse. Tapahtumalla ei tavoitella voittoa, vaan yhteistä tekemistä pälkäneläisille. Jokavuotiset tanssit ovat suorastaan pälkäneläisten ylpeys, ja kyläläiset tukevat niitä mielellään.

Henriikka Hintikka

Elisa Mattila

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?