Vuosijuhlilla juhlittiin Apulantaa ja poltettiin auto

Pate Mustajärven omistama liekinheitin sytytti Saabin upeaan roihuun.

Pate Mustajärven omistama liekinheitin sytytti Saabin upeaan roihuun.

Sipe Santapukki ja Toni Wirtanen pääsivät museopanssarivaunun kyytiin.

Sipe Santapukki ja Toni Wirtanen pääsivät museopanssarivaunun kyytiin.

Apulannan 20-vuotinen keikkaputki Aitoon Kirkastusjuhlilla lienee vailla vertaansa Suomen rock-musiikin historiassa. Sen kunniaksi Aitoon VPK:n vuosijuhlaa päätettiin tänä vuonna viettää muuttunein menoin.

Kunniavieraiksi sunnuntaisille juhlille kutsutut Toni Wirtanen ja Sipe Santapukki aloittivat juhlallisuudet nimmarinjakosessiolla. Sen jälkeen Kirkastusjuhlien promoottori Jarmo Salonen vei artistit katsomaan palokunnan marssia.

Osan matkaa puhallinorkesteri tahditti marssijoita Apulannan kappaleiden, Hiekan ja Pahempi toistaan, tahtiin. Tämä tuli Wirtaselle ja Santapukille täytenä yllätyksenä. Sen artistit sentään etukäteen tiesivät, että juhlavuoden kunniaksi perustettaisiin Aitoon Kirkastusjuhlien Konkarikalleria, johon he saivat ensimmäisinä artisteina luovuttaa muistoesineitä.

Santapukilta kokoelmaan saatiin rumpukapulat, jolla on soitettu ainoastaan Kirkastusjuhlilla. Wirtanen lahjoitti kalleriaan taideteoksensa Median tukahduttama ihminen, jonka hän oli valmistanut kitaraplektroista ja hajonneen kitaravahvistimen osista. Kaiken kukkuraksi Apulanta luovutti Konkarikalleriaan yhtyeen ensimmäisen omakustanteesta saadun kultalevyn.

Muistoesineiden lisäksi Konkarikalleriaan tullaan vuosien varrella tallentamaan Kirkastusjuhlilla tutuiksi tulleiden artistien muotokuvia. Legendaarinen rock-toimittaja ja piirtäjä Juho Juntusen oli tietenkin taiteillut karikatyyrit myös Wirtasesta ja Santapukista.

Aitoolaiset Hanna ja Tiina Keino luovuttivat Wirtaselle ja Santapukille myös kuvakirjat bändin ja Kirkastusjuhlien yhteisistä vuosista. Lisäksi artisteja kiiteltiin Kirkastusjuhlien tunnettuuden eteen tehdystä työstä satojen talkoolaisten signeeraamalla kiitosjulisteella.

Apulannan poikien nimmarit kävivät kaupaksi.

Apulannan poikien nimmarit kävivät kaupaksi.

Malttia ja mahtipontisuutta

Paikallisten vapaapalokuntien välisen vesiviestin ja palo- ja pelastusnäytöksen jälkeen alkoi juhlien mahtipontisin osuus, kun Wirtanen kaahasi paikalle jatkosodan aikana yhdeksän viholliskonetta pudottaneella museopanssarivaunulla. Sen jälkeen Toni Wirtanen sytytti vuoden 1980 Saab-henkilöauton roihuavaksi tulimereksi Popedan Pate Mustajärven omistamalla liekinheittimellä.

Juhlallisuuksien rauhallisinta antia oli hetki, jolloin VPK:n puheenjohtaja Erkki Hyöki palkitsi ansioituneita palokuntalaisia. Vuoden palokuntanuoreksi nimettiin Mikko Motin ja työmyyrä-palkinnot saivat Maija Tuominen ja Harri Marttila. Vuoden palokuntalaiseksi valittiin tänä vuonna Eetu Järvinen.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?