Kirkkarit kattoon – tarinaa takahuoneesta

Aitoon Kirkastusjuhlia vietettiin 9.–11.7., ja hyvä sää suosi iloista juhlakansaa ja riemu raikasi.

Festivaalialueella pääsi jälleen hyppimään benji-hyppyjä. Riemunkiljahdukset kaikuivat hämärtyvässä illassa, kun uskaliaat juhlijat hyppäsivät korkeuksista. Ruokakojuista levisi ympäristöön houkutteleva tuoksu. Myynnissä oli niin muikkua ja makkaraa, kuin tofuherkkusienikastiketta riisillä, jokaiselle jotakin.

Artistikokoonpano oli tänäkin vuonna kattava: siihen lukeutui vuosikymmeniä pinnalla pysyneitä yhtyeitä kuten Yö ja Apulanta, sekä myös uusia tuttavuuksia esimerkiksi Tiisu ja Ellinoora. Festarikansa tanssi läpi viikonlopun ja saikin energisyydestään kiitosta monelta taholta.

–Huikeeta, että on sunnuntai ja jengi jaksaa vielä juhlia, JVG yhtyeen VilleGalle totesi keikkansa jälkeen.

Lauantain juhlat polkaisi käyntiin Erin, joka tanssitti yleisöä radiosta tuttujen kappaleiden tahtiin. Tanssijoita ja hittejä riitti myös J. Karjalaisen keikalla.

– Oli mahtava soittaa täällä. Yleisöstä huokui vilpitön ilo, Karjalainen kiitteli.

Vaikka kiire ja väsymys painoivat artistien hartioita, kaikki ehtivät vaihtamaan muutaman sanan aidan takana odottavien fanien kanssa.

Monien muiden festivaalien tavoin Kirkastusjuhlat pyörivät pääpiirteittäin talkootyön voimin. Yhtä työpäivää vastaan talkoolainen saa kolmen päivän festarirannekkeen ilmaiseksi. Iida Timperi, yksi vapaaehtoistyöntekijöistä suosittelee Kirkastusjuhlilla talkoilemista.

– Kyllähän tämä on hyvä, kun vain yhtenä iltana tehdään töitä, Iida kertoo. Monilla muilla festivaaleilla työpäiviä on useampi ja vapaata vähemmän. Talkootyötä voi tehdä muun muassa roskia keräämällä.

Sunnuntaina esiintyjäkaartiin kuuluivat muun muassa Chisu, Ismo Alanko ja Steve N’ Seagulls. Väkeä ja tunnelmaa riitti, eikä säässä ollut valittamista. Kirkastusjuhlien ja Apulannan juhlavuoden kunniaksi sunnuntain päiväohjelmassa nähtiin räjähtävä spektaakkeli, jossa yhtyeen solisti Toni Wirtanen pääsi sytyttämään auton tuleen liekinheittimellä.

Sunnuntain vetonaula oli etenkin nuorison suosiota nauttiva JVG. Yhtye oli tällä kertaa tuonut yllätysvieraakseen Pete Parkkosen. Parkkosella ja JVG:llä on pari yhteistä kappaletta, muun muassa Etenee ja Tuulisii.

Maanantaina Rokkiliiterin perustukset pantiin koetukselle niin Olavi Uusivirran, Elastisen, Anssi Kelan kuin Apulannankin toimesta. Yleisö tömisti villisti jalkojaan suosionosoituksiksi raikuvien aplodien höystämänä. Juhlatalolla tavattiin Mansesteri, Jannika B ja Ellinoora. Festivaalien viimeisenä päivänä yleisö ei säästellyt itseään, vaan lauloi äänensä käheäksi ja heitti kirkkarit kattoon.

Henriikka Hintikka
Elisa Mattila

 

Kirkkariartisti-gallup

 1. Kuinka mones kerta Kirkkareilla?
 2. Mitä kuuluu täydelliseen kesään?
 3. Lempijäätelömaku?

 

20160709_203047

ERIN

 1. En muista, ehkä kolmas
 2. Keikkoja, vapaata, vähän aurinkoa, suomalaista monipuolista säätä
 3. Suklaa

 

 

20160709_235724

 1. Aitoon Honkalassa vuonna -83 ensimmäisen kerran.
 2. Keikkoja
 3. Vanilija

 

20160710_005945

 

TIISU

 1. Ensimmäinen
 2. Kirkkarit ja joutilaisuus, joka melkein johtaa hyödyttömyyteen
 3. Vanhanajan suklaa

 

20160710_215002

 

PETE PARKKONEN

 1. Ensimmäinen
 2. Makkaraa, hyvää musaa, iloisia ihmisiä ja järvimaisema
 3. Suklaa ja mangomeloni

 

 

20160710_220753

 

VILLEGALLE

 1. Toinen kerta
 2. Aurinkoa
 3. Lakritsi

 

 

20160710_235343

 

CHISU

 1. Toinen
 2. Aurinkoa, jäätelöä, uimista ja hyvää seuraa
 3. Vanhanajan vanilja, laku ja suklaa

 

20160711_221949

 

ELASTINEN

 1. Toinen kerta
 2. Festivaalit, Aitoon Kirkastusjuhlat, vapaata, rauhaa ja aurinkoa
 3. Salmiakki

 

20160712_024951

 

APULANTA  

 1. Kahdeskymmenes.
 2. Toni: Liekinheitin ja panssarivaunu
 3. Toni: 1) Ben & Jerry’s cookie dough, 2) vanilja kolmen kaverin jäätelö ja 3) vaniljajättis. Sipe: 3) Magnum Peanut Butter, 2) kaikki minetti-jäätelöt ja 1) Ben & Jerry’s maapähkinävoi. Ville: Classicin valkosuklaa-salmiakki.
 1. Apulannan extrakysymys: millainen oli ensimmäinen keikka Kirkastusjuhlilla?
  Toni: En muista, varmasti mukavaa, teki vaikutuksen.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?