Konfirmaatiossa

Osallistuin seitsemännen lapsenlapseni konfirmaatioon Ylöjärven kauniissa kirkossa. Tuossa meille isovanhemmillekin herkässä tilaisuudessa muistelin taas omaa konfirmaatiotani, joka tapahtui Hyvinkään vanhassa kirkossa 1957. Samalla yritin kertailla mielessäni, mistä konfirmaatiossa on kysymys. Mitä tuo juhlallinen tapahtuma sisältää ja voi merkitä siihen osallistuvalle.

Uusi kirkkokäsikirjamme sanoo näin: ”Konfirmaatiossa tunnustaudutaan kirkon uskoon ja saadaan oikeus itsenäisesti käydä ehtoollisella.” Minun aikainen kirkkokäsikirja totesi vielä, että konfirmoitu kelpaa kummiksi ja saa äänestää kirkon vaaleissa.

Mutta tärkeintä on tuo sana: tunnustautuminen kirkon uskoon. Sehän tapahtuu messussa niin, että nuoret alttarin edessä seisoen yhdessä muun seurakunnan kanssa lausuvat uskontunnustuksen. Sitten pappi lausuu:”Rakkaat nuoret. Teidät on kastettu tähän uskoon ja olette saaneet sen mukaista opetusta. Tahdotteko Jumalan armon avulla osoittaa sen uskon elämässänne? ”Tähän nuoret vastaavat yhteen ääneen: tahdon. Kysymyksen tilalla voi olla myös kehotus.

Jäin taas miettimään, miten rehellinen tuo nuoren tunnustautuminen uskoon on. Miten silloin, kun itse seisoin alttarin edessä ja miten nyt, kun lapsenlapseni on siinä tilanteessa. Onneksi minun ei tarvitse sitä tietää eikä punnita, vaan sen tekee Vapahtajamme itse.. Hän, joka kasteessa on ottanut jokaisen konfirmaatioon osallistuvan nuoren omakseen ja lapsekseen. Hän, joka on antanut henkensä ja vuodattanut verensä, että he voisivat elää hänen opetuslapsinaan tässä maailmassa.

Vapahtaja ei vain arvioi vaan hän rakastaa meitä jokaista ja tahtoo antaa voiman uskossa elämiseen. Hän lupaa olla kanssamme joka päivä maailman loppuun asti. Minun, Isoisän rukous oman nuoren ja kaikkien konfirmoitavien nuorten puolesta on virren 236 sana: ”Kätesi laske Herramme suojaksi rakkaan lapsemme, tueksi nuoren sydämen, vain sinä Jeesus tunnet sen.”

Jaakko Uronen,

eläkerovasti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?