Kesän marjat: Mansikkaa ja vadelmaa riittää, vaikka tammikuun lumeton pakkaskausi ja kesän sateet verottavat satoa

Mansikkakriisi ei iske Pälkäneelle

 

Mansikoita riittää, vaikka sato keskimääräistä niukempi. Heidi Laurila täyttää Suttisen marjabaarin hyllyjä päivän kiireisimpään aikaan.

Mansikoita riittää, vaikka sato on keskimääräistä niukempi. Heidi Laurila täyttää Suttisen marjabaarin hyllyjä päivän kiireisimpään aikaan.

 

Avomaan vadelman pääsato on pian valmis ja toistaiseksi kaikki näyttää hyvältä. Simo Laakso toteaa, että vasta loppukesän säät ratkaisevat, miten runsas vadelmasadosta lopulta tulee.

Avomaan vadelman pääsato on pian valmis ja toistaiseksi kaikki näyttää hyvältä. Simo Laakso toteaa, että vasta loppukesän säät ratkaisevat, miten runsas vadelmasadosta lopulta tulee.

Valtakunnallisesti uutisoitu mansikkakriisi ei ole iskenyt kynsiään Pälkäneelle, vaikka paikalliset tuottajat ovat joutuneet

täälläkin ponnistelemaan tavallista enemmän saadakseen marjat riittämään.

Marjatiloilta rauhoitellaan, että mansikkaa riittää vielä useiksi viikoiksi siitä huolimatta, että sato jäänyt keskimääräistä heikommaksi.

Laitikkalassa Suttisen tilalla mansikat ovat loppuneet kesken vain parina päivänä. Tilan isäntä Simo Laakso kertoo, että heinäkuun toisena viikonloppuna hänkin tunsi vähäisiä kansallisen mansikkapaniikin maininkeja, kun kysyntä kasvoi äkkiä niin, että myymälä ja puhelimet ruuhkautuivat.

– Mutta se oli hetkellistä. Myymälään saamme kyllä riittävästi mansikkaa, sillä tämänkeväiset taimet tuottavat satoa kesän loppupuolelle asti. Enemmän vaikeuksia meillä on ollut saada tarpeeksi marjaa tori- ja tukkumyyntiin, Laakso kertoo.

Suttisen marjabaarissa on myyty mansikkaa jo ennen kesäkuun puolta väliä, ja Simo Laakson arvion mukaan marjaa riittää myymälän tiskillä elokuun lopulle asti.

– Pälkäneläiset pyrimme ainakin pitämään marjoissa. Jos pitää jostain tinkiä, niin tukkumyynnistä sitten, hän sanoo.

 

 

Kevään istutukset auttavat

Viiden kilon mansikkalaatikko on suomalaisten kestosuosikki.

Viiden kilon mansikkalaatikko on suomalaisten kestosuosikki.

Sekä Suttisella että Niitty-Seppälässä tiedettiin jo talvella, että mansikka kärsii, kun pakkanen tammikuussa hipoi kolmeakymmentä astetta eikä maassa ollut lumipeitettä. Vahinkoihin varauduttiin istuttamalla keväällä tavallista enemmän uusia taimia, joista marjaa riittää pitkin kesää.

– Istutimme tavallisiin keväisiin verrattuna tuplamäärän, mutta loppupeleissä talven vahingot näyttävät jääneen vähäisemmiksi kuin kevään helteiden ja kesän sateiden tekemät, Niitty-Seppälän isäntä Jukka Kittilä kertoo.

Hän arvioi, että elokuun alkupuolelle asti mansikkaa saadaan myyntiin. Viiden kilon mansikkalaatikoista tulee ensimmäisenä pula, sillä ne ovat kaikkein halutuimpia.

– Laatikoita saa kyllä edelleen, mutta en voi taata, että niitä on myynnissä joka päivä aamusta iltaan. Litran rasiat saamme varmasti riittämään iltaan asti, joten tyhjin käsin ei kenenkään tarvitse lähteä, hän lupaa.

 

 

Viljelijä toivoo nyt poutaa

 

Avomaan vadelman pääsato valmistuu pian.

Avomaan vadelman pääsato valmistuu pian.

Marjanviljelijän toivesää lopuksi heinäkuuta olisi kuiva ja tasaisen lämmin.

– Jos tilata saisi, niin ottaisin parikymmentä astetta lämmintä eikä yhtään sadetta, Kittilä toteaa.

Simo Laakson tilaus on vielä tarkempi:

– Pilvipoutaa, välillä aurinkoa, 20 astetta lämmintä ja joka toinen viikko yösadetta 5 – 10 millimetriä mieluummin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, hän velmuilee.

Poutasää tekee hyvää myös toiselle punaiselle herkkumarjalle. Kasvihuonevadelmaa on ollut myynnissä jo viikkoja, Suttisen tilalla on juuri alkanut avomaan vadelman sesonkikausi.

Vadelma ei Simo Laakson mukaan ole toistaiseksi kärsinyt kesän ailahtelevista sääolosuhteista, ja satonäkymät ovat hyvät. Pääsato on kypsymässä ensi viikolla.

– Pakkastalvi ei ainakaan meillä aiheuttanut tuhoja vadelmapensaissa, mutta liiasta märkyydestä on sille haittaa. Riippuu paljon loppukesän säästä, miten runsas sadosta lopulta tulee, hän sanoo.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?