Klassikkopyörä: Vuoden 1930 Harrikkaan sai lisämaksusta erikoisvärin ja sporttisemman tangon

Lättäpää tuonut Lifelle jo neljä näyttelypokaalia

Tomi "Life" Kankaanpään komea Iso-Lättä on yltänyt palkinnoille tänä vuonna jo neljässä prätkänäyttelyssä. Pyörän takana näkyy miehen ammattikalustoa, joilla kuljetetaan metalliromua.

Tomi ”Life” Kankaanpään komea Iso-Lättä on yltänyt palkinnoille tänä vuonna jo neljässä prätkänäyttelyssä. Pyörän takana näkyy miehen ammattikalustoa, joilla kuljetetaan metalliromua.

Harley-Davidsonin muinaisia Flathead-malleja pörräilee vielä liikenteessä jonkin verran. Milwaukeen rautahan on, toisin kuin jotkut harhaluuloiset väittävät, tehty kestämään.

Kun tuollaisen liki satavuotiaan häksättimen tien päällä näkee, useimmiten on kyseessä 750-kuutioisella koneella varustettu yksilö. Nyky-Pälkäneen itäisimmältä laidalta Ämmätsästä lähtöisin olevan Tomi ”Life” Kankaanpään, 37, tallissa Hämeenlinnassa seisoo kuitenkin 1200-kuutioinen Iso-Lättä. Vieläpä niin komeassa kuosissa, että moottoripyöränäyttelyistä on tänä vuonna kertynyt palkinto poikineen.

– Tämä saatiin monen mutkan jälkeen todella mukavaan kuntoon. Museokatsastajien lausunnot olivat pelkästään kehuvia. Papereihin tuli erikoismaininta, että ”hyvin entistetty VL 1200”, Kankaanpää esittelee.

Pyörä siirtyi hänen omistukseensa vuonna 2008 todellisena raatona. Se oli oikeastaan vain epämääräinen läjä yksittäisiä Flathead-Harleyn osia. Myyjä oli jo heilutellut rälläkkää siihen malliin, että nyt hän pistää rungonkin lihoiksi ja alkaa rakentaa osista chopperia.

– Choppereita on ihan tarpeeksi, joten kyllä tällainen laite oli syytä laitella mieluummin alkuperäisasuunsa, prätkämies myhäilee.

 

Kolmen talven urakka

Helppoa ei Iso-Lättää ollut entisöidä priimaksi. Esimerkiksi vaihdelaatikko tuli monen kiertotien kautta Englanti-Pietarsaari-linjalta ja oli vahvasti rempan tarpeessa.

Yksi tärkeä yhteys oli kontakti jyväskyläläiseen Jouko Lukkoseen. Jo eläkeiässä oleva Lukkonen on ainut Harrikka-kuski, joka on käynyt 1980-luvun alussa perustetun Harley-Davidson Club Finland ry:n kaikissa niin sanotuissa pääralleissa. Tapahtuma järjestetään aina heinäkuussa.

– Lukkosella on lähinnä iäkkäitä, kovin harvinaisiakin Harley-malleja. Häneltä löytyi joitakin vuosimalliin 1930 sopivia osia. Pyörän entisöi Tommi Rantala, joka on Pirkanmaan alueen maineikkaimpia Harrikka-rakentelijoita. Kolme talvea siinä meni. Rantala ansaitsee suuret kiitokset urakastaan, Kankaanpää toteaa.

Life-lempinimellä tunnetun Kankaanpään veteraaniprätkä on tullut Suomeen alun perin armeijakäyttöön. VL 1200 on vuoden 1930 mallina erikoinen muun muassa siinä mielessä, että siinä on tuplaetuvalot. Aikanaan samankaltainen ratkaisu oli käytössä vain vuoden 1929 sekaventtiilimallissa.

– Lisämaksusta pyörään sai silloin erikoisvärin. En halunnut entisöidäkään tätä perusvihreäksi vaan juuri sillä spesiaalivaihtoehdolla eli oranssilla ja mustalla. Ohjaustanko on samoin poikkeavaa mallia. Tällainen hivenen sporttisempi stonga oli vuonna 1930 ollut saatavissa niin ikään lisämaksua vastaan.

Tätä etuvaloratkaisua ei nähty Harley-Davidsonissa kuin parina vuonna. Kankaanpään pyörä on vuodelta 1930.

Tätä etuvaloratkaisua ei nähty Harley-Davidsonissa kuin parina vuonna. Kankaanpään pyörä on vuodelta 1930.

Menestystä jopa Norrtäljesta

Keväällä valmistunut Flathead on ehtinyt olla esillä jo useissa näyttelyissä. Ja millaisin tuloksin! Kaikista on irronnut Kankaanpäälle menestystä.

– Jyväskylästä tuli Classic-luokan voitto, Hot Rod & Rock Showsta Tampereelta kakkostila ja American Car Showsta Helsingistä noteeraus TOP5:een, kun siellähän ei luokkasijoituksia erikseen anneta eikä prätkiä aseteta paremmuusjärjestykseen, Kankaanpää luettelee.

– Pohjoismaiden suurimmassa alan tapahtumassa Ruotsin Norrtäljessä tämä oli luokkansa kolmonen. Se on mielestäni jo aika kova juttu, sillä Classic-pyöriä oli paikalla tällä kertaa erittäin runsaasti.

Seinäjoen näyttelyssäkin pyörä oli ihailtavissa, mutta siellä ei ollut Classic-luokkaa lainkaan, joten VL 1200 ei ollut kilpailussa mukana.

Näyttelymenestyjä olisi haluttu ostaa Kankaanpäältä jo moneen kertaan, mutta mies ei ole halukas sitä myymään.

1200-kuutioinen H-D Flatheadin V2-pata on mainiossa kunnossa, ja pyörä muutenkin siisti kuin sika pienenä.

1200-kuutioinen H-D Flatheadin V2-pata on mainiossa kunnossa, ja pyörä muutenkin siisti kuin sika pienenä.

Harley-kuskiksi jo nuorena

Kankaanpään tallista löytyy tällä hetkellä Lättäpään lisäksi kolme muuta Harleyta. Yksi on shovel-koneinen chopper, toinen Road Glide –matkamalli vuodelta 2013 ja kolmas bobber-kuosiin customoitu Softail.

– Tuon Softailin hankin Amerikasta ja tein sillä siellä pitkän reissun. Kyllähän Harrikat ovat sen verran komeita niin ulkomuodoltaan kuin ääniltäänkin, että ei tässä ole pyöräharrastuksen aikana tullut muun merkkisiä prätkiä edes harkittua, Kankaanpää naurahtaa.

Prätkäily alkoi jo 18-vuotiaana H-D Panheadin sarvissa. Harrikoita oli alkanut ilmaantua tuttavapiiriin, ja varttuneemmat harrastajat olivat usuttaneet Kankaanpäätä ostamaan pyörän heti, kunhan parta alkaa kasvaa.

– Matkan varrella on jo ollut monta muutakin Harrikkaa. Nyt mennään noilla neljällä. Softail on joskus vaimonkin käytössä, sillä tällä hetkellä hänellä ei ole omaa prätkää.

Näyttelypyörällään Kankaanpää aikoo lähteä ainakin heinäkuun lopussa Keski-Suomessa järjestettävään Lättäpää-ralliin. Eli toki tälläkin motukalla myös ajetaan.

Työnsäkin puolesta mies on varsin paljon tien päällä. Hän nimittäin kuljettaa Romu-Life-firmansa nimissä metalliromua ja tekee purku-urakoita. 8-vuotiaan tyttären isä asuu perheineen Hämeenlinnan Kaurialassa, mutta liikkuu niin ammatissaan kuin vapaa-aikanaankin usein myös vanhalla kotiseudullaan. Vanhemmat ja toinen Kankaanpään veljistä asuvat yhä Luopioisten suunnalla.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?