Aitoon tahtiin

Olen seurannut kevyen musiikin kehitystä viidenkymmenen vuoden ajan aitiopaikalta eli Aitoosta. Kylä sijaitsee lähellä Suomen väestöllistä keskipistettä, mikä tosin on tänä aikana siirtynyt Luopioisista Hämeenlinnan esikaupunkialueelle Hauholle.

Suomen pitkäikäisin musiikkifestivaali on Aitoon kirkastusjuhlat. Tänä kesänä juhlittiin kolme päivää (lauantaista maanantaihin) ja 135. kerran. Järjestäjänä on Aitoon VPK. Kun tulimme kesävieraiksi Aitooseen, juhlia johti maanviljelijä Erkki Hyöki, kokoomuslaisen kansanedustajan August Hyökin poika.

Tämänkertaisiakin juhlia johti Erkki Hyöki, nuori ambulanssin kuljettaja ja sosiaalityöntekijä. Pellavapäinen metsäinsinööri Jarmo Salonen vaikutti valintoihin.

VPK:n EU:n rahoilla kunnostetussa juhlatalossa riitti tanssijoita ja suuressa alaladossa hytkyviä huitojia, yhteensä toistakymmentä tuhatta. Koulutetuilla kylän miehillä ja naisilla asunto- ja metsäpaloja voidaan jatkossakin sammuttaa 50 kilometrin säteellä. Bensaa riittää paloautoihin.

 

Juhlat alkoivat kirkastuspäivänä vuonna 1882, kun Luopioisten kirkko oli vihitty. Katolisten ja ortodoksien pitkän taistelun loputtua rajaviiva oli vedetty Pälkäneveteen satoja vuosia aikaisemmin juuri Aitoon kohdalle, 300 metrin päähän laituristamme. Vakiokyläläiset ovat nyt Luteruksen opin kannattajia, jos kohta Yrjö Saarista hiukan epäilen.

Vaan palataanpa tuohon viimeksi kuluneeseen puoleen vuosisataan. Ensimmäiset havainnot olivat sellaiset, että Kotkaa ja Kuopiota myöten Aitooseen leiriytyi humalaisia nuoria, joista osa ei jaksanut kävellä juhlapaikalle lainkaan. Örveltävien tyyppien sijasta juhlapaikalle osui noina aikoina erehdyksessä muutamia mustiin hameisiin ja huiveihin pukeutuneita naisia, joiden jälkeläisiä juhli tänä kesänä Suviseuroissa Torniossa 70 000 -päinen harras joukko. Myös Vantaan herättäjäjuhlavieraiden esivanhemmissa saattoi olla näitä harhaan astuneita.

Hukkumisia, puukotuksia ja kahakoita kirjattiin. Rikkinäisiä pulloja oli juhlien jälkeen tienvarret täynnä. On noita pulloja ja tölkkejä maisemaa pilaamassa vieläkin, mutta tehokkaat partiot huolehtivat siitä, että viimeistään juhlia seuraavina aamuina kylä on putipuhdas.

 

Musiikki on muuttunut. Hyvin käyttäytyvä varhaisnuoriso laulaa esiintyjien tuttujen laulujen tahdissa. Soittokuntien tilalle astuneet bändit ovat täynnä huippuluokan osaajia. Sininen Sanni ja vaalea Chisu ovat kesälavoilla korvanneet Brita Koivusen ja Laila Kinnusen, Anssi Kela ja Ismo Alanko Tapio Rautavaaran ja Arttu Suuntalan. Juice Leskistä ei pysty korvaamaan kukaan, ei myöskään Irwin Goodmania, josta muistuttaa enää vain uusi Goodman-tavaratalo Hämeenlinnan moottoritien päällä.

Kaseva on tallella, samoin Eppu Normaali ja Eino Grön. Joka paikkaan he eivät enää ehdi. Eino Lastisen pojanpoika Elastinen on uusi tähti.

Useilla nykyajan esiintyjillä on ilahduttavasti huippu-urheilijan kunto. Siisteissä takatiloissa ei tuoksu vanha viina. JVG:n ykkösmies on entinen jääkiekkoilija ja Olavi Uusivirta Radio Suomen Pyöreän pöydän ritareiden nokkela kommentaattori.

Ultra Bran ja Nylon Beatin sijaan maanantai-illan täydelle katsomolle on tullut Apulanta, huikeaa viihdettä Heinolasta.

Aitoossa pärjätään kotimaisin voimin. Niin Suomi nousee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?