Kansallispuvuissa kotiseutumuseolle

Paperikankaasta valmistettu hieno laukku.

Paperikankaasta valmistettu hieno laukku.

Kuhmalahden oma puku näyttää tältä. Se, mitä pukuja museolla esitellään kansallispukupäivänä 24.7, selviää vasta kyseisenä sunnuntaina.

Kuhmalahden oma puku näyttää tältä. Se, mitä pukuja museolla esitellään kansallispukupäivänä 24.7., selviää vasta kyseisenä sunnuntaina.

Kotiseutumuseon kesätyöntekijät Elli Kykkänen (vasemmalla) ja Iida Uusitalo esittelevät pula-ajan puupohjaisia kenkiä.

Kotiseutumuseon kesätyöntekijät Elli Kykkänen (vasemmalla) ja Iida Uusitalo esittelevät pula-ajan puupohjaisia kenkiä.

Kansallispuku on arvokas vaate perhe-, kotiseutu- ja perinnejuhliin. Se sopii hyvin myös kirkkotilaisuuksiin. Kansantanssijat ja pelimanniryhmät sekä kuorot käyttävät kansallispukua esiintymisasuna.

Laajasta käyttömahdollisuuksien kirjosta huolimatta kansallispukuun sonnustautuneita vieraita näkee melko harvoin esimerkiksi häissä tai koulun päättäjäisissä.

Sunnuntaina 24. heinäkuuta avautuu erinomainen tilaisuus pukeutua jo ehkä pitkäänkin kaapissa roikkuneeseen kansallispukuun ja suunnata se yllään Kuhmalahden kotiseutumuseolle. Kaikille avoimessa tilaisuudessa kansallispukuiset kävijät pääsevät esittelemään perinneasujaan muille museovieraille.

–Tapahtuma on kaksipuolinen. Paikalle odotetaan katselemaan ja kuuntelemaan myös niitä, joilla ei kansallispukua ole, tapahtuman ideoinut Arja Marttala innostaa.

–Toiveena on, että mahdollisimman moni tulisi ja esittelisi omaa pukuaan, niin naiset kuin miehetkin. Molemmat ovat tervetulleita. Jos puku on käynyt pieneksi, sen voi tuoda käsissään, hän lisää.

 

Kun ruoka

oli kortilla

 

Kuhmalahden kotiseutumuseon näyttelyteemana on tänä kesänä pula-aika. Tuota aikaa elettiin Suomessa talvisodasta vuoden 1954 alkupuolelle saakka, jolloin kahvin myynti lopulta vapautui säännöstelystä.

Ensimmäisenä kortille meni sokeri lokakuussa 1939. Maitotaloustuotteiden säännöstely tuli voimaan vuoden kuluttua samoin kuin esimerkiksi saippuan, teen ja perunajauhojen säännöstely. Ostokorttien kuponkeja leikattiin yli kymmenen vuoden ajan.

Tiukimpina aikoina korttiannosten yhteinen kalorimäärä aikuisten kohdalla vastasi vain noin puolta ravinnon tarpeesta.

Kun oikeita raaka-aineita ei ollut riittävästi saatavilla, ruoan valmistuksessa oli turvauduttava vastikkeisiin esimerkiksi kastikkeiden ja kiisseleiden saosteaineina. Myös kahvia ja kaakaota valmistettiin pula-aikana vastikkeista.

Tavallista oli sekin, että vaatteita ja käyttötavaroita tehtiin paperista ja puusta, kun kangasta ja nahkaa oli vaikea saada. Puupohjaiset kengät ja paperikankaasta valmistettu laukku ovat esimerkkejä tuosta museon näyttelyssä.

 

Hyvin säilyneitä

ajan tuotteita

 

Museossa esillä olevat pula-ajan tuotteet ovat peräisin Kuhmalahdella asuvalta henkilöltä, joka on säilyttänyt hänen varastoihinsa kertynyttä esineistöä erittäin hyvin.  Vastikepusseissa jauheet ovat tallella, verhokrepit avaamattomissa rullissa ja paperikankainen lakki kuin juuri valmistettu.

Kesän näyttelyaihe kirkastui samalla, kun pula-ajan tuotteet omistava henkilö otti yhteyttä Arja Marttalaan.

–Hän soitti ja kysyi, olisiko museolla kiinnostusta ottaa tuotteet näyttelyyn, Marttala kertoo jo viime syksynä sovitusta asiasta.

Kuhmalahden kotiseutumuseo on avoinna heinäkuussa ke ja pe klo 16-18 ja su klo 12-16. Kansallispukupäivää museolla vietetään sunnuntaina 24.7 klo 15. Kotiseutumuseo on mukana myös Museoiden illassa 18.8 musiikin ja yhteislaulun merkeissä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?