Metsätyöläisten kämpällä juhlitaan jätkäperinteen voimin

Rajalan kämppä toimii moninaisten perinnetapahtumien paikkana. Kuva metsäpäivästä 26.7.2014. Kuva Markku Rauhalahti.

Rajalan kämppä toimii moninaisten perinnetapahtumien paikkana. Kuva metsäpäivästä 26.7.2014. Kuva Markku Rauhalahti.

Nykyisin moninaisten kulttuuritapahtumien paikkana toimiva Rajalan metsäkämppä Laipanmaan sydämessä rakennettiin vuonna 1946 metsätyömiesten majoituspaikaksi. Kämpän 70-vuotisjuhlia vietetään sunnuntaina 31. heinäkuuta.

Rajalan kämppä palveli metsätyömiesten asuntona suhteellisen lyhyen ajan, pari vuosikymmentä. Metsäteiden lisääntyessä alettiin töissä käydä kotoa omilla kulkuneuvoilla. Rajalan kämppä jäi 1960-luvulla aluksi kesäharjoittelijoiden majapaikaksi ja sittemmin pääosin tyhjilleen.

Kämppäemäntä Anja Halonen pitää ovea auki kävijöille. Kuva Markku Rauhalahti.

Kämppäemäntä Anja Halonen pitää ovea auki kävijöille. Kuva Markku Rauhalahti.

Kämpän pitkäaikainen asukas Nestori Hanhikoski sai jäädä asumaan kämpän ”terävään päähän” eli työnjohtajan huoneeseen ja sen ansiosta kämppää ei purettu. Puusta veistetty Nestorin näköispatsas tervehtii vieraita kämpässä.

Metsäyhtiö UPM antoi 2000-luvun alussa Rajalan kämpän pitkäaikaisella sopimuksella Sahalahti-Seuran käyttöön. Mittavilla talkoilla vuosina 2004–2005 kämppä kunnostettiin, ja se on sittemmin palvellut erilaisten perinne- ja kulttuuritapahtumien paikkana.

Rajalan kämpän 70-vuotisjuhlaa vietetään sunnuntaina 31. heinäkuuta. Makkaravalkeat syttyvät ja mehubaari aukeaa puolilta päivin ja varsinainen juhla alkaa kello 13.

Juhlapuheen pitää UPM-Kymmenen metsäjohtaja, kangasalalainen Sauli Brander. Paikalla on haastateltavina myös entinen kämppäemäntä ja Laipanmaan 1950-luvun hakkuu- ja ajomiehiä. Metsällistä musiikkia ja viihdettä tarjoaa ja entisajan metsätyötä esittelee Pirkka-Hämeen Jätkäperinne -ryhmä. Kämppätyöryhmän jäsenet kertovat Laipanmaan ja Rajalan kämpän historiasta. Päätteeksi juodaan juhlakahvit.

Tilaisuuden järjestävät Sahalahti-Seura ja kämppätyöryhmä. ”Laipanmaa”-kyltit löytyvät Sahalahdesta Tampere-Kuhmoinen tieltä ja Luopioisten Haltialta. Maanteiltä kämpälle on noin 10 kilometriä.

 

Markku Rauhalahti

 

 

 

 

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?

Fakta

70 vuotta täynnä: Työmiesten asumuksesta erämaan kulttuurikeskukseksi muovautunut Rajalan kämppä täyttää tasavuosia

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>