Sappeen 20. kesänäyttely on vettä ja jäätä

 Uusinta näyttelytekniikkaa ovat Hellevi Salosen rakentamat tasot. Aiemmista näyttelyistä ovat koulun varastoon jääneet muun muassa koivupöllit ja eteisen ripustuskiskot.


Uusinta näyttelytekniikkaa ovat Hellevi Salosen rakentamat tasot. Aiemmista näyttelyistä ovat koulun varastoon jääneet muun muassa koivupöllit ja eteisen ripustuskiskot.

Pälkäne-viikon aloittaa jälleen Sappeen koulun kesänäyttely, joka 20:nnen kerran esittelee Sappeessa tai Ohvenolla asuvien, syntyneiden tai vapaa-aikaa viettävien taidetta ja kädentaitoja. Näyttelyjen vieraskirjaan on 20 vuodessa kertynyt runsaat 2000 nimeä. Eikä pieni ole joukko, joka on käynyt katsomassa jokaisen näyttelyn.

Vähiten väkeä kokosi kirkkovenetalaan remonttikuvia esitellyt näyttely vuonna 2000, jolloin kahden päivän aikana koululla kävi 50 katsojaa. Eniten kävijöitä on kerännyt Helvi Jousmäen näyttely viime kesänä, 218 kävijää. Tänä vuonna näyttelyn pystyttää Hellevi Salonen, jonka Paatilla ja potkurilla -näyttely esittelee kännykällä otettuja valokuvia Pälkänevedeltä, erityisesti Hiukonlahdelta.

Kukaan ei tarkkaan muista, miten koulu 1997 näyttelytilaksi keksittiin. Tuntui vain siltä, että lähes alkuperäisasussa oleva koulurakennus sopii taiteen esittelyyn: on ulkoeteinen, jossa ovat ripustukseen sopivat seinät. Sitten eteinen ja luokka, joiden ikkunoista tulvii etelä-länsivalo ja luokan keskelle mahtuvat ripustuspaneelit. Joissakin näyttelyissä on töitä ollut myös pihanpuolen luokan kangaspuiden lomassa.

 

Rajattu osanottajajoukko

Ensimmäiseen näyttelyyn 1997 koottiin maalauksia Sappeen kodeista. Näyttelyn nimi oli Sappeeta siveltimin ja pystytyksen hoiti silloinen Pälkäneen kulttuuri-nuorisosihteeri Kaija Turunen, joka toi koululle näyttelypaneelit ja kalupakin, josta löytyivät kaikki ripustukseen tarvittavat työkalut.

Alusta lähtien näyttelyt rajattiin niin, että näytteille asettajalla täytyi olla joku suhde Sappeen ja Ohvenon kyliin. On ollut sappeelaisten, Sappeessa syntyneiden, mutta nykyisin muualla asuvien töitä, mutta myös Sappeessa vapaa-aikaa viettävien taidetta ja käsitöitä. On esitelty sappeelaisten koulussa tekemiä piirroksia ja käsitöitä ja puhdetöinä valmistuneita tai harrastukseksi kerättyjä tavaroita. Parhaillaan pääkirjaston näyttelytilassa on Liisan Knuutin maalauksia, mutta hänen töitään oli Sappeen koululla jo 2008, sillä Liisa on kylän vapaa-ajan asukas.

Pälkäneen kulttuuritoimen omistamat näyttelypaneelit ovat monesti helpottaneet näytteille asettelua, mutta rakennelmia on tehty myös itse. Eteisen seinälle on naulattu kisko ja koivusta sahatut pöllit ovat kannatelleet mm. tuohitöitä, koulukirjoja ja karvahattuja. Tämän vuoden näyttelyyn Hellevi Salonen rakensi telineet, joita myös tulevat näytteilleasettajat voivat hyödyntää.

 Sappeen koulun kesänäyttely esittelee Hellevi Salosen kuvia Jouttesselältä ja Hiukonlahdelta.


Sappeen koulun kesänäyttely esittelee Hellevi Salosen kuvia Jouttesselältä ja Hiukonlahdelta.

Ahkera talkoolainen

Hellevi Salonen on ollut pystyttämässä näyttelyjä monta kertaa, mm. veljensä Martin valokuvanäyttelyä 2005. Näytteilleasettajana hän on tänä vuonna kolmatta kertaa. Ensimmäisen kerran hän rakensi näyttelyn yhdessä Pälkäne-seuran luontojaoston kanssa 2003, kun Sappeessa oli esillä myös ”metsäteknikko, hyönteistutkija ja luonnon puolesta puhuja Jaakko Kankaan muistonäyttely”, kuten näyttelyesitteessä mainostettiin.

– Olin töissä metsähallituksessa ja näyttelyn useimmat kuvat oli tehty kuvitukseksi kansallispuistojen luontopoluille ja opastuspaikoille.

Pari vuotta sitten Sappeen koulu täytti 90 vuotta ja silloin Hellevi Salonen rakensi koululle näyttelyn, jonka nimi oli ”Kansakoulusta kylätaloksi”. Esillä oli koulutalon historiaa, mm. opetusvälineitä, opettajien asuntojen vanhoja tapetteja ja valokuvia.

 

Kännykän hyvä kamera

Tämän kesän näyttely alkoi muotoutua talvella 2015, kun Jouttesselällä risteilivät isot railot. Kivet siirtyilivät ja laiturit kaatuilivat.

– Ne laiturikuvat kyllä tuhosin, kun tuntui, ettei yksityisiä katastrofeja voi näyttää, Hellevi tunnustaa.

Kuvia on otettu eri säässä ja valaistuksessa ja pääkohteina ovat railot ja jään pinta. Hellevi kertoo hullaantuneensa sumuisiin ja utuisiin syksyn ja talven aurinkokuviin. Kesäkuvia on vain vähän.

– Suosikkikuvani on se, jossa on sumua, aurinko, vettä ja lokki.

Alunperin kuvia oli paljon. Ensimmäisen karsinnan jälkeen kuvia oli vielä yli 300 kappaletta, mutta lopullisessa näyttelyssä on noin 150 kuvaa.

– Vähän harmittaa, kun hirveän hienoja kuvia täytyy jättää pois, mutta enempää ei koululle mahdu.

– Näyttelykuvat on otettu 2011 ostetulla Nokian kännykällä.  Tässä mallissa oli paras kamera. Sen vuoksi sen ostin.

Paatilla ja potkurilla -näyttely Sappeen koululla, Sappeentie 701, la-su 23.-24.7. klo 12-18

Sappeen koulun kesänäyttelyt 1997-2016

 

1997 Sappeeta siveltimin

”Sappeeta siveltimin -näyttelyssä oli 46 työtä 12 taiteilijalta. Oli vilskettä: 114 kävijää ja lahjoituksia kirkkovenetalaan korjaukseen 1040 euroa.”

 

1998 Ilmakuvia ja posliinia

”Taas on koululla näyttely. Nyt ovat ilmakuvat Sappeesta esillä. Hellevi kokosi posliinimaalauspiirin töitä mukaan.”

 

1999 Sappeen kudontapiirin näyttely

”Iltapäivän vietin koululla päivystämässä käsityö- ja posliininmaalausnäyttelyä. Väkeä kävi vain 80.”

 

2000 Kirkkovenetalaan remonttikuvia

”Näyttely oli fiasko. Väkeä kävi vain 50 henkeä. Olin ihan masentunut, mutta Risto Kaarne sanoi:”Kyllä Sappeessa aina yksi kesänäyttely pidetään.”

 

2001 Leila Kyröjärven maalauksia

”Hain Onkkaalasta paneelit Leila Kyröjärven näyttelyyn. Pekka, Leila ja Päivi Kyröjärvi pystyttivät näyttelyn.”

 

2002 Hely Rapatin maalauksia

”Olin valvomassa kesänäyttelyämme. Sappeessa syntynyt Hely Rapatti, (os. Heikkilä) esitteli akvarelleja ja öljyväritöitä.”

 

2003 Puistojen ja muistojen poluilla, Hellevi Salosen piirroksia ja Jaakko Kankaan muistonäyttely

”Kahvilassa kävi paljon väkeä, kun samaan aikaan oli koululla Hellevin luontoaiheisten piirrosten näyttely.”

 

2004 Sappee harrastaa

”Kauhea hässäkkä: kaupan pihakirppiksellä ylettömästi väkeä, kahvilan tulot yli 300 euroa ja näyttelyssä kävi 150 vierasta.”

 

2005 Meren maisemia itäiseltä Suomenlahdelta, Martti Salosen valokuvanäyttely

”Pystytimme näyttelyn kolmisin, Hellevi, Martti ja minä ja istuimme sen jälkeen iltaa Salosella.”

 

2006 Kuvia ja kässyjä

”Hellevin kanssa pystytin Kuvia ja kässyjä -näyttelyn, jossa oli Sappeen koululaisten töitä 1915-2005. Ei monelta, mutta ihan mukavasti saimme kaiken esille koululle.”

 

2007 Etiketti-ihmiset, Sirkka Lindroosin keräämiä olutetikettejä

”Tuli mainio näyttely!”

 

2008 Yrttejä ja ötököitä, Liisa Knuutin maalauksia

”Knuutit kävivät koululla katsomassa Liisan kesänäyttelytilaa.”

 

2009 Tuohen tarinaa, Marja Eerolan tuohiesinekokoelma

”Kahvilassa oli kova vilske, kun Eerolan Marjan tuohikokoelma keräsi väkeä, 160 kävijää.”

 

2010 Silmällä ja sydämellä – maisemia ja muotokuvia, Leila Kyröjärven, Hely Rapatin ja Antti Nikkisen öljyväritöitä

”Omatoiminen porukka.”

 

2011 Skitsistä stagelle, Kaisu Heinosen teatteri- ja oopperapukunäyttely

Kaisun näyttelyn avajaisissa oli ystäviä ja työkavereita. Tarjolla leipäsiä ja cocktailtikkuja meloniin pistettyinä.”

 

2012 Kiilusilmiä ja tupsukorvia

”Istuin koululla täytettyjen eläimien, turkisten ja karvalakkien keskellä puolelta päivin ja ajattelin, ettei tästä tule ikinä mitään. Iltakahdeksalta oli näyttely valmis.”

 

2013 Ensimmäinen lukukirjani – Sappeen koulu 90 vuotta

”Oli hieno tunnelma, kun näyttelyn päätteeksi lauloimme vanhoja koululauluja.”

 

2014 Kansakoulusta kylätaloksi, Hellevi Salosen kokoama näyttely

”Ihmiset liikkuvat sunnuntaisin, yhteensä 137 kävijää.”

 

2015 Kaikki mun kuvani, Helvi Jousmäen maalauksia ja kuvituksia

”Helvin näyttelyn avajaisissa oli iloinen tunnelma.”

 

2016 Paatilla ja potkurilla, Hellevi Salosen valokuvanäyttely

 

(Tekstit Päivi Heinosen päiväkirjoista)

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?