Verenluovutus: Verivalmisteiden tarve kasvaa kesällä, luovuttaa voi myös mökkipaikkakunnalla

Perjantaina luovutetaan kesän verilahja

veripussi2Suomessa tarvitaan joka päivä vähintään 800 verenluovuttajaa. Kesällä erilaiset onnettomuudet lisääntyvät, joten luovutusveren tarve kasvaa siitä huolimatta, että leikkaustoiminta sairaaloissa on muita vuodenaikoja hiljaisempaa. Myös esimerkiksi syöpäpotilaiden ja keskosvauvojen hoidossa tarvitaan säännöllisesti verivalmisteita.

Verta voi luovuttaa missä tahansa sairaalassa tai SPR:n veripalvelun verenluovutuspisteessä ympäri Suomen, joten luovutus onnistuu helposti mökkipaikkakunnalla tai lomamatkareitin varrella.

Pälkäneellä järjestetään verenluovutus ensi perjantaina 29. heinäkuuta kello 14 –18. Luovutuspaikka on Pälkäneen seurakuntatalo osoitteessa Onkkaalantie 75.

 

Huomaa matkailijan rajoitukset

Verta voi luovuttaa jokainen terve 18–70 -vuotias suomalainen, joka painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. Miehet voivat luovuttaa verta 61 ja naiset 91 vuorokauden välein. Yleisimmin käytetyt lääkkeet kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät estä verenluovutusta.

Hemoglobiiniarvo mitataan jokaiselta luovuttajalta ennen luovutusta. Luovuttajalla on oltava mukana virallinen henkilöllisyystodistus. Soveltuvuus arvioidaan ennen jokaista luovutuskertaa. Lisätietoja soveltuvuudesta löytyy veripalvelun nettisivuilta osoitteesta www.veripalvelu.fi

Verenluovutus on tärkeää myös kesälomakaudella. Joka arkipäivä Veripalvelu tarvitsee ainakin 800 verenluovuttajan apua turvatakseen verivalmisteiden tasaisen riittävyyden sairaaloissa.

Zika-viruksen vuoksi Euroopan ulkopuolella matkustaneilla ja myös infektion sairastaneilla on oltava 28 vuorokauden oireeton aika ennen luovuttamista.

Hyttysten välityksellä leviävän niin sanotun Länsi-Niilin viruksen aiheuttamia epidemioita on viime aikoina esiintynyt Etelä- ja Itä-Euroopassa, joten se voi tuoda luovutusrajoituksia myös Euroopan-matkailijoille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?