Salaseuran kesäteatteri: Kangasalan Lepokodilla ajankohtaista lomakomediaa

Kerro, kerro kalenteri, pitäisikö ottaa lopputili?

"Katsotaan kalenterista!" -näytelmän Vapulla (Laura Parviainen) on edelleen kiire, vaikka jo terveyskin reistailee. Lääkäri (Eero Salmela) yrittää parhaansa mukaan antaa hoito-ohjeita.

”Katsotaan kalenterista!” -näytelmän Vapulla (Laura Parviainen) on edelleen kiire, vaikka jo terveyskin reistailee. Lääkäri (Eero Salmela) yrittää parhaansa mukaan antaa hoito-ohjeita.

”Kun tästä on selvitty, niin sitten alkaa vapaa-aika.” Kuulostaako ajatus tutulta?

Onko kesäloma päässyt hiljalleen karkaamaan käsistä, kun uusi projekti on ilmestynyt nurkan takaa?  Tähän nykyajan krooniseen ongelmaan pureudutaan Ilkka Malmin ja Rami Saarijärven käsikirjoittamassa Katsotaan kalenterista! -näytelmässä, jonka ovat yhdessä tuottaneet Salaseuran teatteri ja Kulttuuriosuuskunta Terä.

Näytelmän päähenkilöllä Vapulla (Laura Parviainen) ei mene kaikki ihan putkeen.

Näytelmän päähenkilöllä Vapulla (Laura Parviainen) ei mene kaikki ihan putkeen.

Vauhdikkaasti hersyilevä kesäteatteri on sijoitettu kiinteistövälityksen maailmaan. Tapahtumien keskiössä puurtaa Vappu (Laura Parviainen). Hän on firman paras työntekijä ja samalla pahin työjuhta.

Vapun olan yli hengittää ahne työnantaja Purjo (Marja-Liisa Niittynen), joka taitavasti manipuloi tunnontarkkaa Vappua.

Vapun hektisen arjen koossa pitää kalenteri, jossa jokainen elämän toiminto on ylös kirjattuna. Kuten arvata saattaa, langat alkavat vähitellen karata hyppysistä. Talokaupat eivät menekään ihan putkeen – ja putket muutenkin alkavat olla jo ihan tukossa ja sotkussa.

Lankojen lennellessä ilmassa Vapun mies Tolppa (Tino Leinonen) yrittää sotilaallisella kurilla ja suurella sydämellä pitää kotikomppaniaansa pystyssä.

Lennokkaassa komediassa ovat mukana myös Vapun kujeileva työkaveri Minttu (Elina Mäkinen) ja fitness-hullu pankinjohtaja Sandels (Jussi Saari).  Lisäksi paikalla pörrää pöpöjä pelkäävä rouva Tammisaari (Outi Korpisaari).  Myös Eero Salmelan roolisuoritukset lääkärinä ja putkimiehenä ovat todella lystikästä katsottavaa.

Kesänäytelmä etenee kohtauksesta toiseen hyvällä rytmillä: juoni rakentuu pala palalta ja kiihtyy mukavasti loppuratkaisua kohden.  Salaseuran teatterin näyttelijät saavat hahmojensa piirteistä ja maneereista otettua kaiken ilon irti.

Katsotaan kalenterista! on kesäteatteria parhaimmillaan: vauhdikasta ja viihdyttävää – olematta kuitenkaan aivotonta hömppää. Näytelmä osuu ja uppoaa aiheellaan nykyajan suorituskeskeiseen eetokseen.

Naurun lomasta on parempi myös poimia näytelmän sanoma. Vaikka kalenteria kuinka tuijottaisikin, elämä ei kalenterin sivuilta löydy. Eli kuten näytelmän hahmo Tolppa toteaisi: projektit sivuun ja riippumatolle mars!

Näytelmässä on monenlaista ovelaa juonittelua toisten selän takana.

Näytelmässä on monenlaista ovelaa juonittelua toisten selän takana.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?