Tolellista ja uskomusta: perinnetietoa Sahalahdelta

Lauri Joosepinpoika Arran muistelut kirjaksi

Kari Elkelä työsti kirjaksi Lauri Joosepinpoika Arran kirjoittamat muistelut.

Kari Elkelä työsti kirjaksi Lauri Joosepinpoika Arran kirjoittamat muistelut.

Lauri Arran lapsuuden koti, Arran yläpytinki, toimi päärakennuksena vuosina 1874-1969. Kuva Kari Elkelä 2016.

Lauri Arran lapsuuden koti, Arran yläpytinki, toimi päärakennuksena vuosina 1874-1969. Kuva Kari Elkelä 2016.

Sahalahti-Seura on kustantanut sahalahtelaiseen paikallishistoriaan ja perinnetietoon pureutuvan kirjan. Teoksen, joka kantaa nimeä Tolellista ja uskomusta, on toimittanut ja selityksin varustanut FT Kari Elkelä.

Kirja sisältää todellisen historian lisäksi muiden muassa taruja, kaskuja ja sananparsia. Elkelä on muokannut tekstin sahalahtelaisen Lauri Joosepinpoika Arran noin 50 vuotta sitten kirjoittamista muisteluista. Kotiseutukirjan voi ostaa Sahalahden kirjastosta.

Lauri Joosepinpoika Arra (1886-1968) innostui eläkevuosinaan kirjaamaan muistiin itse kuulemiaan ja varta vasten keräämiään perinnetarinoita.

–Moltsian kylässä oli tapana kokoontua hämynpyhiin, joissa kyläläiset kertoivat tarinoita menneiltä ajoilta. Pikkupoikana Lauri kuunteli niitä tarinoita ja samoin äitiään Aleksantra Arraa, joka oli tunnettu hyvänä jutunkertojana. Eläkevuosinaan hän kävi myös varta vasten kylän vanhojen ihmisten luona keräämässä tietoa, Kari Elkelä kertoo.

Arra kirjoitti käsin, kauniisti ja selkeästi, kaikkiaan noin 300 sivua tekstiä. Liuskat ovat säilössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansanrunousarkistossa.

–Hän oli eräänlainen Kansanrunousarkiston kirjeenvaihtaja. Arralle lähetettiin otsikoita, joihin hän vastasi, moneen suuntaan rönsyillen, itseltään aika paljon mukaan laittaen.

 

Totuuden varmennus lukijan varassa

Juuri tekstin rönsyilevyys, ajallinen poukkoilu ja samojen asioiden kertominen monissa eri yhteyksissä aiheuttivat, että aineiston työstämisessä ja järjestämisessä oli sen toimittajalla melkoinen työ. Teksti oli sen alkuperäisenkin laatijan mielestä puhtaaksi kirjoittamatonta.

–Tietokoneella on 2400 kirjaan liittyvää tiedostoa, Kari Elkelä kuvaa työtään, jonka hän tehokkaan keskittymiskykynsä ansiosta pystyi saattamaan loppuun helmikuulta kesäkuulle kestäneenä aikana.

Valmiissa kirjassa on runsaat 200 sivua todellista totta, mutta mausteena myös monenlaisia uskomuksia. Paikallishistoriaa kerrataan 1600-luvulta 1900-luvun alkupuolelle, kuvataan muiden muassa entisajan arkea ja juhlaa sekä kasvatuskeinoja varsin viihdyttävässä muodossa.

–Välillä Lauri itsekin jättää lukijan arvioitavaksi, uskooko lukija vai eikö usko tarinoiden totuudellisuuteen, kirjan työstäjä huomauttaa.

Lauri Joosepinpoika Arran muistelutekstien yhtenä aarteena Elkelä pitää kuvausta vuoden 1918 tapahtumista Sahalahdella. Arra kirjoitti itse sotaan valkoisten puolelle osallistuneen silmin, mutta hän ymmärtää osin myös punaisen vastapuolen toiminnan. Sisällissodan Sahalahteen liittyvistä tapahtumista on muutoin kerätty hyvin vähän tietoa.

Sahalahden paikallishistoriaan pureutuva teos henkilötietoineen palvelee erityisesti sukututkijoita. Arra-kirjan toimitustyön innoittamana Kari Elkelä aikoo itsekin päivittää oman sukututkimuksensa.

 

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>