Hellevi Salosen näyttely ihastutti Sappeessa

Upeita järvikuvia kännykän kameralla

Hellevi Salonen esittelee hyvin palvellutta nokialaistaan. Pekka Humalisto ja Ritva Hakanen näyttelyä katsomassa. Takana Tuula Joki.

Hellevi Salonen esittelee hyvin palvellutta nokialaistaan. Pekka Humalisto ja Ritva Hakanen näyttelyä katsomassa. Takana Tuula Joki.

Järvi jäätyy.

Järvi jäätyy.

Hellevi Salonen kulki järvellä paatilla ja potkurilla.

Hellevi Salonen kulki järvellä paatilla ja potkurilla.

.

–Mielettömän hienoja kuvia!

–Onko ne tosiaan otettu kännykkäkameralla?

Nämä kommentit toistuivat viime viikonloppuna Sappeen entisellä koululla, jossa oli esillä Hellevi Salosen ottamia järvivalokuvia Joutteselältä ja Hiukonlahdelta. Kuvaaja sai kerta toisensa jälkeen kaivaa taskustaan näytille työvälineensä, viisi vuotta erinomaisesti palvelleen matkapuhelimensa Nokia c2-01:n.

–Myyjä kehui, että siinä on erinomainen kamera, päihittää monta kalliimpaa mallia, kapulaansa hyvin tyytyväinen Salonen kertaa onnistunutta valintaa.

–En edes tiedä, onko siinä zoomia, hän vastaa uteluihin zoomin käytöstä.

Vanhassa nokialaisessa on vain 3,2 megapikselin kamera. Kuvien tarkkuuden ja kirkkauden perusteella moni erehtyy luulemaan, että pikseleitä olisi reilusti enemmän.

 

Jää elämöi

poikkeavasti

 

Hellevi Salosen valokuvissa järvi elää Hiukonlahdella ja Joutteselällä koko vuoden kierron ajan, keväästä kevääseen. Kuvaamisprosessi käynnistyi viime vuoden kevättalvella, maaliskuussa, jolloin lumet sulivat jäältä harvinaisen aikaisin ja jää alkoi liikehtiä.

–Jää piti epätavallista elämää ja meteliä. Railoja syntyi ennen näkemättömiin paikkoihin. Sappeen vesillä railo tulee useimmiten Paskosaaren ja mantereen väliin, jolloin se katkaisee kulun lahdelta selälle. Joinakin talvina railoja ei tule ollenkaan.

–Talvella 2015 railo pamahti poikkeuksellisesti yli Joutteselän Sappeen rannoilta Aitoon rannoille, Salonen kertoo.

Jää äänteli erikoisesti ja samalla sen pintaan syntyi kiehtovia, kameran läpi katsottuna upeilta näyttäviä kuvioita.

–Kuvioiden ihastelu se herättikin minussa halun näyttää kaikki upeus myös muille, yli 150 valokuvaa näytteille valikoinut sappeelainen taustoittaa.

 

Järvellä paatilla

ja potkurilla

 

Pälkänevesi ei näy Hellevi Salosen kodin pihalta korkean rantakasvuston takia, vaikka tontti vesirajaan saakka ulottuukin. Talon katolta sen sijaan selkä erottuu, tuon näkymän kuvaaja on ikuistanut myös kännykkäkamerallaan.

Järvelle on helppo lyhyen matkan ansiosta ampaista kuvaamaan lyhyelläkin varoitusajalla.

–Kännykkä on aina matkassa mukana, kun teen tontilla ulkotöitä. Jos järveltä kuuluu jotakin erikoista tai siellä näkyy jotakin erikoista, pääsen heti katsomaan.

Hellevi Salonen kierteli järveä paatilla ja potkurilla samalla kuvaten, vuoden ympäri. Nälkä kasvoi syödessä. Kun jäiden lähdön jälkeen tuli kesä ja kauniita aamusumuja, oli näkymien tallentajan sanojen mukaan pakko jatkaa kuvaamista syksyn sumuissa ja myrskyissä aina uuteen talveen saakka.

Salosen kuvissa jää jyllää, minkä jälkeen aurinko voittaa ja järvi lainehtii taas vapaana. Vuoden kierron mukaan kuljetaan syksyn sumuihin, veden jäätymiseen ja talven sinisiin maisemiin, jotka kuvaaja saa talletettua kamerallaan ensimmäisen kerran.

 

Joutsen hätisti

pois rannasta

 

Valokuvien järvi on syntyperäiselle sappeelaiselle erityisen rakas, jopa elintärkeä, kuten hän itse sitä luonnehtii.

–Kun elämäni yhdessä vaiheessa jouduin elämään seudulla, jossa ei ollut järveä, niin se oli ihan kauheaa. Minulle järven pitää olla tavoitettavissa kaiken aikaa.

Verkoilla säännöllisesti kalassa käyvä Hellevi Salonen tuntee kotijärvensä, tietää, milloin sinne ei ole viisasta mennä ja milloin sieltä on oman turvallisuutensa kannalta tultava pois. Joutsenkuvat palauttavat hänelle mieleen jo pelottavaksi kääntyneen kohtaamisen kansallislinnun kanssa.

–Olin omassa rannassa uimassa samaan aikaan, kun joutsen uiskenteli ruovikossa kymmenen metrin päässä minusta. Se ui kohti ensin viiden metrin päähän, sitten jo kahden metrin päähän. Yritin huiskia sitä menemään, mutta minä siinä jouduin luovuttamaan ja tulemaan rantaan, Salonen kertaa alkukesästä sattunutta kohtaamista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?