Kesäasukkaat tulivat avuksi

Torstai-iltana 4.8. allekirjoittanut lähti kokemaan rapumertoja Pälkänevedelle pienellä lasikuituveneellä, jossa oli perämoottori. Varustuksena minulla oli päällä kelluntaliivit ja nuorena hankittu hyvä uimataito. Muuten järvellä olo tuntuu minusta aina jotenkin juhlalliselta.

Tuulikin oli aluksi ihan kohtuullinen, mutta yltyi myöhemmin kovaksi. Olin kokemassa mertoja ratasaaren itäpuolella olevan karikon läheisyydessä. Tuulella oli useamman kilometrin suora puhaltaa Niitty-Seppälästä päin. Vene oli poikittain tuulen suuntaa nähden. Sitten tuli se ”iso aalto”, joka keikautti venettä niin paljon, että horjahdin vastalaidalle, ja vene kääntyi kumolleen, ja niinpä huomasin olevani kaatuneen veneen alla.

Sukelsin veneen alta pois ja aloin uida karille päin pitäen kaatuneesta veneestä kiinni aikomuksena viedä se myös sinne, mutta tuuli vei meitä kauemmaksi, joten päästin sen irti ja uin itse kiville, jossa kasvoi yksi metrin mittainen leppä ja lisäksi siellä oli tyhjä lokinpesä. Maata ei kivillä ollut.

Kaivoin kännykän taskusta ja aioin soittaa poikani hakemaan minut sieltä. Puhelin oli kastunut eikä suostunut toimimaan. Sitten päätin odottaa, että joku moottorivene menisi läheltä, josta pääsisin soittamaan hakijan. Mutta yhtään venettä ei järvellä liikkunut, ehkä kovan tuulen vuoksi.

Olin seisonut kivellä noin puoli tuntia, ja tärisin vilusta niin, että pelkäsin jalkojen menevän alta, vaikka yritin pomppia tasajalkaa. Huusin, että kuuleeko kukaan, mutta kukaan ei kuullut huutoani. Sitten rohkenin huutaa apua, minkä kuuli noin kilometrin päässä olevalla Kuulialan lammassaaressa vaimonsa kanssa mökkeilevä Sakari Pöllänen, joka soitti jylhän saaressa lomailleille Väyrysen pariskunnalle. He lähtivät välittömästi etsimään minua ja löysivät.

Molemmat venekunnat vaaransivat omansakin turvallisuutensa, kun tulivat veneillään tuomarin luodon karikkoisten vesien läpi. Väyryset toivat minut Kostian virralle kotirantaan onnellisena.

Kiitoksella

Antti Turvanen 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?