Hyvä tulos jätti mietittävääkin

OP Kangasalan tämän vuoden ensimmäinen puolivuotisjakso sujui samoissa merkeissä kuin koko OP Ryhmällä, joka kirjautti tammi–kesäkuun ajalta yhden historiansa parhaista osavuosituloksista. Kangasalan seudun Osuuspankki hilasi tuloksensa kuuden kuukauden jaksolla vajaaseen 3,4 miljoonaan euroon eli tuntuvasti muhkeammaksi kuin vastaavaan aikaan kahtena edellisenä vuonna. Toimitusjohtaja Mika Kivimäen mukaan tulosparannuksen keskeisinä ajureina olivat negatiiviset arvonalentumiset ja kasvaneiden sijoitusten myötä kohonneet oman pääomanehtoisten sijoitusten tuotot.

– Jos tuottojen ja kulujen kautta ajatellaan, niin ei voi olla täysin tyytyväinen, Kivimäki tuumaa.

Kangasalan seudun Osuuspankki myönsi alkuvuodesta asuntolainaa nelisen prosenttia enemmän kuin vuoden 2015 tammi-kesäkuussa. Toimitusjohtaja Mika Kivimäen mukaan nosteen taustalla ovat seudun piristyneet asuntomarkkinat.

Kangasalan seudun Osuuspankki myönsi alkuvuodesta asuntolainaa nelisen prosenttia enemmän kuin vuoden 2015 tammi-kesäkuussa. Toimitusjohtaja Mika Kivimäen mukaan nosteen taustalla ovat seudun piristyneet asuntomarkkinat.

Korkokate jäi selvästi alemmalle tasolle kuin vuoden 2015 alussa markkinakorkojen laskun ja kiristyneen marginaalikilpailun myötä.

– Loppuvuoden näkymistä huolestuttaa lähinnä juuri korkokatteen kehittyminen, sillä korkotason osalta ei ole tapahtumassa merkittäviä muutoksia lyhyellä aikavälillä, Kivimäki arvioi.

Lisäksi pankin liiketoiminnan palkkiotuotot jäivät alkuvuodesta hieman edellisvuotta pienemmiksi, ja lisäykset henkilökuntaan nostivat henkilöstökulut viimevuotista korkeammalle.

Vuodentakaiseen verrattuna pankkitoiminta kuitenkin kasvoi 3,3 prosenttia. Suurimmat kasvumäärät olivat tuotto-osuuksissa, rahastoissa ja talletuksissa, joiden kasvua Kivimäki selittää kasvaneella asiakasmäärällä. Uusien asiakkaiden määrä oli alkuvuonna runsas 500 eli reilu 30 prosenttia suurempi kuin viime vuoden lopulla. Toimitusjohtaja Kivimäki uskoo kasvun syyn löytyvän ”Panama-papereiden” tuoman kohun sijaan pitkälti arkisemmista asioista, kuten lähimmän kilpailijan päätöksestä lopettaa kassapalvelut kokonaan.

– Uskon, että myös määrätietoinen työ asiakaskokemuksen parantamiseen näkyy luvuissa. Omat tavoitteemme olimme tosin asettaneet vieläkin korkeammalle.

Asiakastyytyväisyys nousi pankin mittauksissa tuntuvasti alkuvuoden aikana. Asiakkailla on ollut kohentuneeksi koetun palvelun laadun lisäksi aihetta tyytyväisyyteen myös matalan korkotason vuoksi. Luotot lyhenevät – pankin näkökulmasta turhankin – nopeasti, ja OP Kangasalan luottokanta on siitä syystä jäänyt suunnilleen viime vuoden tasolle, vaikka asuntorahoitukseen liittyviä lainoja nostettiin alkuvuodesta enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Pankki myönsi kesäkuun loppuun mennessä uutta asuntorahoitusta 30,3 miljoonaa euroa, joka on nelisen prosenttia enemmän kuin viime vuoden alkupuolella. Nosteen taustalla ovat piristyneet asuntomarkkinat: asuntokauppoja tehtiin pankin toiminta-alueella lähes 45 prosenttia enemmän kuin vuoden 2015 alkupuoliskolla. Kauppa kävi hyvin etenkin kerrostaloasuntojen kohdalla ja varsinkin kevään tultua.  Vastaavasti yritysluotoissa alkuvuosi oli vilkkaampaa aikaa kuin alkukesä. Yritysten kohentuneesta tilanteesta kielivät kuitenkin tuloksessa näkyvät negatiiviset arvonalentamiset, kun lainaongelmiin varautumisia on voitu purkaa.

 

Vakavaraisuus kohenee

Kertyneen 3,4 miljoonan euron tuloksen päälle OP Kangasala maksaa bonuksia omistaja-asiakkailleen vajaa 550 000 euroa. Verojen jälkeen jäävä 2,6 miljoonaa euroa ohjataan pankin vakavaraisuuden nostoon. Vakavaraisuus kohentui tammi–kesäkuussa 40,4 prosenttiin edellisvuoden alun 35,5 prosentista.

Paikalliseen yhteisöllisyyden tukemiseen Kangasalan seudun Osuuspankki aikoo edelleen osallistua monin tavoin. Koko Osuuspankki Ryhmä on mukana Suomen ensi vuoden satavuotisjuhlallisuuksissa lahjoittamalla Suomen hyväksi yhden vapaaehtoistyöpäivän jokaista työntekijäänsä kohden – eli jopa noin sata henkilötyövuotta vapaaehtoistyötä.

– Katsomme hallituksen kanssa, miten pankkina olemme hankkeessa paikallisesti mukana, Kivimäki suunnittelee.

Kangasalan seudun Osuuspankki siirtää vielä syksyn aikana työterveyshuoltonsa juuri avattuun Pohjola Sairaalaan Tampereelle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?