Kuinka digitalisaatiota voi hyödyntää

mobiilirata_yhteis

Metsässä nähtiin muurahaisia, hämähäkkejä ja lintuja sekä kuului lehtien suhinaa.

Kangasalan nelosluokkalaiset aloittivat koulunsa räväkästi retkipäivällä. Heti toisena koulupäivänä mentiin metsään.

– Tämä on maatilapäivä, jolla tutustutetaan lapsia maaseutuun ja luontoon. Tässä koetetaan uusia opetusmetodeja uuteen opetussuunnitelmaan liittyen, Kangasalan koulujen tieto- ja viestintätekniikkaryhmän eli TVT-ryhmän jäsen rehtori Anssi Paavola kertoi.

Metsässä mentiin älypuhelinten opastamana ja vastattiin kysymyksiin. Vannottipa luuri välillä hiljentymään ja kuuntelemaan luonnon ääniäkin.

– Täällä tuoksuu ruoho, puut ja marjat!

– Tämä on metsän tuoksu, sammalta! kuului iloisia ääniä, kun Vatialan koulun 4B-luokka pysähtyi Tohkalan metsään.

Meri Jäntti ja Iiris Teräs tietävät, mitä jokamiehen oikeuksiin kuuluu. Opettaja Katja Luukela antaa opastusta, miten ActionTrack-sovellus toimii.

Meri Jäntti ja Iiris Teräs tietävät, mitä jokamiehen oikeuksiin kuuluu. Opettaja Katja Luukela antaa opastusta, miten ActionTrack-sovellus toimii.

Samoilla järjestelyillä

Kautialan koulu pääsi mukaan HundrED-hankkeeseen, jossa tutkitaan digitalisaatiota kyläkoulussa. Mobiilirata oli komea lähtölaukaus hankkeelle ja samalla koulujen TVT-ryhmän sekä MTK:n yhteistyön tulos.

– MTK:n keskusjärjestö päätti, että tänä vuonna tehdään maaseutua koululaisille tutuksi. Olin yhteydessä Leena Pajukosken kanssa ja koska kuutosluokkalaiset menevät Tampereelle Yrityskylään, päädyttiin kutsumaan nelosluokkalaiset kylään, kertoo Karppialan tilan isäntä Hannu Karppila.

mobiilirata_metsaa

Tilalla oli avoimet ovet edellisviikolla maaseudun päivänä, joten sen kummempia valmisteluja ei tarvinnut koululaisia varten tehdä.

– Koneet on lyöty jonoon tuohon tien varteen ja elukoita on ruokittu laitumelle, jotta ne ovat lähellä ja näkyvissä, kertoo isäntä.

Kangasalan koulujen TVT-ryhmä sen sijaan oli jalkautunut suunnittelutyöhön jo ennen kesälomia toukokuussa.

 

Mikä on kuksa

Bussilasteja saapui aamupäivän mittaan tasaisesti ja 400 oppilasta pääsi nauttimaan radasta, joka kulki niin metsässä, kylätiellä kuin maatilan pihapiirissäkin. Jokaisessa ryhmässä oli ainakin yksi älypuhelimen käyttäjä, jolle oli ladattu ActionTrack-sovellus. Puhelin ohjasi koululaiset reitille ja ilmoitti piipittämällä, kun saavuttiin uuden tehtävän kohdalle.

Tehtävät olivat välillä haasteellisia, mutta apua saatiin videoista sekä valokuvista.

­– Mikä on kuksa? oppilaat kyselivät, kun mietittiin, mitkä kolme yöpymisvälinettä voi valmistaa itse.

Jokamiehen oikeudet pystyi kuitenkin arvaamaan vaihtoehdoista ja kanervakin löytyi, mutta sonni piileskeli lehmien takana piilossa ja siitä oli vaikea saada kuvaa. Selfie koivun kanssa herätti huvitusta, sillä koivun tunnistivat kaikki.

Vatialan koulun 4A-luokkalainen Jaakko Hölli tunnisti maissipellon jo ennen kuin älypuhelin piippasi tehtäväksi ottaa kuvan maissipellosta.

– Kylläpä on hieno maissipelto, Jaakko Hölli ja Panu Kirjonen ihailivat.

Kuutosluokkalaiset toimivat pelinohjaajina, jotka tarkistivat oikeita vastauksia kisatoimistona toimineen Kautialan koulun tiloissa ja kuittasivat niitä pelaajille.

 

Palokärki, suota ja mustikoita

Metsäpuolen kysymykset oli laatinut 4 H.

– Reitti pyrittiin tekemään monipuoliseksi, niin että saisimme mukaan mahdollisimman erilaista maastoa, reitin suunnitellut 4H:n Elisa Suutari kertoi tehtäväpisteellä metsässä.

Kartasta löytyi upea rotko, joka haluttiin saada reitille.

– Tällaista ei ole joka metsässä. Täällä on kuivaa ja karua, mutta sitten rotkossa metsä muuttuu täysin, on kosteaa kaunista suota ja ympärillä kohoavat jyrkät kallioseinämät, Suutari kertoilee.

Ensimmäisten lasten edellä lensi palokärki huutaen.

– Toivottavasti he kuulivat sen, Suutari toivoi.

Moni näkyi nauttineen ainakin metsän antimista, sen verran sinisinä suupielet olivat heidän saapuessaan metsän uumenista. Ennen viimeistä etappia ruokailtiin vanhalla linja-autokatoksella Raudanmaan Nuorisoseuran tarjoamaa hernesoppaa. Siitä matka jatkui Kautialan koulun pihaan, jossa koululaisia odotti kotieläinpiha.

 

Tekniikka haltuun nopeasti

Alkumatkassa tekniikan kanssa oli haasteita, mutta matkan varrella tekniikka otettiin haltuun ja puhelimet soittivat fanfaaria oikeiden vastausten merkiksi.

– Tämä on yksilösuoritus, käytetyn sovelluksen, ActionTrackin kehittäjä, Team Action Zonen toimitusjohtaja Kari Laurila kertoo.

Pian lanseerataan kuitenkin uusi versio.

– Meiltä on tulossa klaanit, jolloin porukat voivat pelata toisiaan vastaan. Vaikkapa Kangasala vastaan Orivesi tai Pariisi vastaan New York.

Team Action Zone toimii jo yli 50 maassa ja nyt ollaan pääsemässä myös Suomen koulumaailmaan. Tänään toimitusjohtaja juoksee metsässä Kautialan oppilaiden perässä kuvaten markkinointimateriaalia kansainvälisille markkinoille.

– Tämä ei ole ihan normipäivä. Alkuun testailin enemmänkin ja juoksin metsässä, mutta osallistun kyllä edelleen aktiivisesti tuotekehitykseen, toimitusjohtaja kertoo.

 

mobiilirata_kuvaasonni

Nelosluokkalaiset löysivät pellolta sonnin.

Kautialassa kajahtaa

Raudanmaa pokkasi tänä vuonna Pirkan Kylät ry:n Vuoden kyläteko -palkinnon koulunsa pelastamisesta. Aktiivisuus jatkuu, sillä Kautialan koulu pääsi mukaan HundrED-hankkeeseen 500 hakijan joukosta.

Hanke kuuluu Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaan. HundrED tähtää Suomen pysymiseen koulutuksen mallimaana. Koulujen opetussuunnitelma uusiutuu tänä vuonna ja tämä tuo kouluille lisää vapautta. HundrED-hankkeeseen pääsi 100 koulua, joissa kokeillaan uusia ideoita.

Kautialan kyläkoulussa Oriveden rajan tuntumassa lähdetään hakemaan vastauksia, mitä ajattelun ja toimintatapojen muutoksia digitalisaatio vaatii.

– Selvitämme, tarjoavatko uudet menetelmät ja tekniikat lisäarvoa oppijan ja koulun näkökulmasta, rehtori Anssi Paavola kuvailee.

Vuoden aikana selvitetään, millä tavoin teknologia otetaan opetukseen mukaan ja voidaanko digitalisaation myötä yhteistyötä kehittää entisestään.

mobiilirata_maissia

Vatialan koulun 4B-luokkalaiset Silva Salonniemi ja Panu Kirjonen hyväksyvät Jaakko Höllin ottaman kuvan maisseista.

mobiilirata_kopteri

Mobiilirataa tehneet Kautialan rehtori ja TVT-ryhmän jäsen Anssi Paavola ja TVT-ryhmän koordinaattori Antti Luoma seuraavat Team Action Zonen toimitusjohtajan Kari Laurilan quadrokopterin esittelyä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?