Suomen saavutettavin kirkko on Kangasalla

Kangasalan kirkko on valittu Suomen saavutettavimmaksi kirkoksi. Valinta syntyi äänestyksessä, jonka järjestivät yhteistyössä Radio Dei, kirkkohallitus ja kirkon vammaistyön neuvottelukunta.

Kangasalan kirkko sai äänestyksessä lähes 44 prosenttia äänistä; finaalissa taakse jäi muun muassa Turun tuomiokirkko. Kesän aikana kisassa voittoa tavoitteli yhteensä 24 kirkkoa.

Haussa oli kirkko, jossa muun muassa on huomioitu erilaiset kohderyhmät, esteettömyys ja erityistä tukea tarvitsevien seurakuntalaisten eritystarpeet. Kangasalan kirkossa vahvuuksiksi nostettiin hyvä sijainti, pihan invapysäköintipaikat sekä leveä ja esteetön, kynnyksetön ja portaaton kulku ovelta alttarille. Kirkossa on myös inva-wc ja lainattava pyörätuoli sitä tarvitseville.

Induktiosilmukka ja sähköiset näyttötaulut helpottavat tilaisuuden seuraamista, minkä lisäksi kirkko on erityisen valoisa ja äänentoistoon on kiinnitetty huomiota. Virsiä voi laulaa pistekirjoituksella kirjoitetuista tai isotekstisistä virsikirjoista. Lapsiperheet on huomioitu erikseen lasten leikkihuoneella sekä kirkkopussukoilla, jotka voi ottaa mukaan kirkkosaliin.

Lisäksi käytössä on kameravalvontajärjestelmä, jonka avulla pyritään reagoimaan tilanteisiin, joissa seurakuntalainen mahdollisesti tarvitsee apua. Seurakunta on myös aktiivisesti välittänyt tilaisuuksia internetin kautta; näin tilaisuuksissa voi olla mukana, vaikka ei paikalle pääsisikään.

Pohja kirkon saavutettavuudelle luotiin jo 1980-luvun loppupuolen remontissa, jolloin huomiota kiinnitettiin erityisesti fyysisten esteiden poistamiseen. Seurakunnan mukaan työ saavutettavuuden lisäämiseksi kirkossa jatkuu edelleen, ja esimerkiksi ulos ollaan lisäämässä kaiteita.

Ehdokkaita Suomen saavutettavin kirkko -kilpailuun pyydettiin kuuntelijoilta ja lisäksi niitä valitsi kirkon vammaistyön neuvottelukunta. Kangasalan kirkkoa ehdotti mukaan seurakunnan jäsen.

Radio Dein mukaan kisan tavoite oli lisätä tietoisuutta saavutettavuudesta ja nostaa esiin erilaisia tapoja, joilla asia toteutuu eri kirkoissa. Äänestykseen liittyi ohjelmasarja, jossa tutustuttiin saavutettavuuden eri näkökulmiin, kuten viittomakieliseen kirkkoon, esteettömyyteen ja kehitysvammaisten kirkkoon sekä selkokieleen.

– Saavutettavuus on paljon muutakin kuin esteettömyyttä, muistuttaa kirkon vammaistyön neuvottelukunnan puheenjohtaja Jukka Sariola.

Kangasalan kirkko

Saavutettavuuden nähtiin toteutuvan Kangasalan kirkossa aina esteettömyydestä asenteisiin. Kirkko täyttää ensi vuonna 250 vuotta, ja seurakunnalla on edessään 650-vuotisjuhla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?