Kangasalan päiväkodeissa siirryttiin hoitoaikaperusteiseen laskutukseen

Elokuu on uuden oppimisen aikaa varhaiskasvatuksessa, kun uudet ryhmät aloittavat uuden toimintavuoden. Tänä syksynä elokuu Kangasalan varhaiskasvatuksessa on toisellakin tapaa uuden alku, sillä päiväkodeissa harjoitellaan siirtymistä hoitoaikaperusteiseen laskutukseen. Kokopäivä- ja osa-aikaisen hoidon maksujen tilalla ovat nyt hoitotunteihin perustuvat maksuportaat. Lapsen hoito päiväkodissa tai kunnallisessa perhepäivähoidossa maksaa hoitoon käytetyistä tunneista riippuen joko 50, 70, 85 tai 100 prosenttia täydestä hoitomaksusta. Maksimihoitomaksu yhdestä lapsesta on 290 euroa kuukaudessa.

– Hoitomaksuihin tehtiin elokuun alusta vain valtakunnallisen linjauksen mukaiset indeksikorotukset. Hallitus on kuitenkin valmistelemassa uutta asiakasmaksulakia, ja voi olla, että päätöksiä uusista maksuista on tulossa jo vuodenvaihteeseen mennessä, varhaiskasvatuksen johtaja Anni Aalto-Ropo Kangasalta kertoo.

Hoitoaikaperusteinen laskutus on ollut käytössäjo kaksi vuotta Kangasalan kunnan perhepäivähoitajilla ja vuorohoidossa. Saadut kokemukset ovat olleet pääsääntöisesti hyviä.

– Hoitoaikaperusteisuudella pyritään vastaamaan perheiden erilaisiin tilanteisiin. Nykyään hoitoaika puoli kahdeksasta puoli viiteen ei ole enää mikään itsestäänselvyys, sillä huoltajien työajat voivat vaihdella suurestikin, Aalto-Ropo perustelee.

Aalto-Ropo jatkaa, että on suositeltavaa, että lapsen hoitoaika olisi viikoittain suurin piirtein sama, mutta tarvittaessa ja perustellusta syystä hoitoaikaa voidaan tarkastella myös kuukausitasolla.

– Joku voi esimerkiksi tehdä töitä siten, että on joka toinen viikko töissä ja joka toinen viikko kotona. Totta kai otamme tällaisessa tilanteessa huomioon tunnit koko kuukauden tasolla, Aalto-Ropo antaa esimerkin.

Pälkäneellä varhaiskasvatuksessa jatketaan entisenlaisella laskutuksella. Maksimipäivähoitomaksu on Kangasalan tapaan valtakunnallisen linjauksen mukainen 290 euroa kuukaudessa.

Muutakin uutta

Uutta Kangasalla on myös hiljattain käyttöön otettu Päikky-liittymä. Huoltajat ilmoittavat sähköisen Päikky-ohjelman kautta lapsensa tarvitseman hoidon etukäteen. Varatut ja lopulta toteutuneet tunnit toimivat laskutuksen pohjana.

Jos lapsen hoitoaika ylittyy kuukausitasolla, hoitomaksu nousee porrasta ylempään maksuluokkaan kolmen kuukauden ajaksi.

Elokuun aikana Kangasalla on totuteltu myös hallituksen linjauksen mukaisiin uusiin ryhmäkokoihin. Aiemmin yli 3-vuotiaiden lasten ryhmien maksimikoko oli 21 lasta, nyt maksimikoko on 24.

– Ryhmäkokoja mietitään aina yksikkökohtaisesti esimerkiksi tilojen ja lasten erityistarpeiden mukaan. Automaattisesti kunnassamme ei siis ole aina 24 lapsen suuruisia päiväkotiryhmiä, Aalto-Ropo vakuuttaa.

Maksun perusteena oleva hoitoaika

Kokonaisaika/viikko                  Kokonaisaika/kuukausi            Asiakasmaksu kokoaikaisesta kuukausimaksusta

Enintään 20 tuntia                      Enintään 85 tuntia                      50 %

21–28 tuntia                                 86–120 tuntia                               70 %

29–35 tuntia                                 121–150 tuntia                            85 %

36 tuntia –                                     151 tuntia –                                  100 %

Yli 50 tuntia (tarvittaessa),      (maksimi 210 tuntia)                 100 %

Ilta ja vuorohoito

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?