Energia: Uutta työtä ja apua energiakustannusten hallintaan

Metsäkeskus tarjosi tietoa biobisneksestä

Perttu Ojakoski vetää Biobisnestä Pirkanmaalle -hanketta, joka on käynnistynyt toukokuussa.

Perttu Ojakoski vetää Biobisnestä Pirkanmaalle -hanketta, joka on käynnistynyt toukokuussa.

Uudet yrittämisen mahdollisuudet olivat keskiössä torstai-iltana Aapiskukolla pidetyssä Metsäkeskuksen Biobisnestä Pirkanmaalle -hankkeen infotilaisuudessa. Paikalla oli kourallinen kuulijoita, joukossa metsänomistajia, yrittäjiä sekä sellaisiksi aikovia.

Kaksi pälkäneläistä nuorta miestä, Juuso Jatuli ja Tuukka Tiitola olivat mukana mielenkiinnosta puuenergiaa kohtaan.

– Opiskelemme metsäkoneenkuljettajiksi Kurussa ja kiinnostaa, miten energiapuuasia vaikuttaa työllistymiseen, Tiitola kertoi.

Vaikka kyseessä on Metsäkeskuksen hanke, siinä on puuenergian ohella kyse myös biokaasusta sekä aurinko- ja tuulivoimaloista. Mittakaava vaihtelee suurista laitoksista pienkiinteistöjen energiantuotantoyksiköihin.

– Maatiloilla kuluu paljon energiaa ja uusiutuvilla energianlähteillä sitä voidaan tuottaa nykyisin entistä edullisemmin. Energian hinta tiloilla on nousussa ja me vastaamme tästä syntyvään tarpeeseen, projektipäällikkö Perttu Ojakoski Metsäkeskuksesta perusteli hankkeen lähtökohtia.

Ojakoski on itsekin maatilallinen, joten hän tietää hyvin, mistä puhuu. Perheen tilalla Ikaalisissa tuotetaan luomukauraa ja suunnitellaan siirtymistä emolehmätuotantoon. Tilanhoito on pääasiassa Ojakosken vaimon vastuulla. Mies itse opiskelee työn ohella biotalouden kehittämisen ylempää AMK-tutkintoa Saarijärvellä.

 

Tiedottamista ja neuvontaa

Perttu Ojakoski vetää Biobisnestä Pirkanmaalle -hanketta, joka on käynnistynyt toukokuussa.

Perttu Ojakoski vetää Biobisnestä Pirkanmaalle -hanketta, joka on käynnistynyt toukokuussa.

Toukokuussa vauhtiin päässeessä kolmivuotisessa hankkeessa on aluksi keskitytty infotilaisuuksien ja seminaarien järjestämiseen sekä ulkomaille suuntautuvien tutustumisretkien suunnitteluun.

– Seuraavan seminaarimme aiheena on tuhkalannoitus, ajankohta on 31.8. Lokakuun neljäs päivä puolestaan pidämme aurinkoenergiaan keskittyvän seminaarin. Molemmat seminaarit järjestetään Tampereella, Perttu Ojakoski kertoi.

Jatkossa hankkeeseen rekrytoidaan kahdesta kolmeen neuvojaa, jotka auttavat uusiutuvan energian valmistamiseen ja käyttöönottoon liittyvissä kysymyksissä. Kohderyhmiä pyritään tavoittamaan tilaisuuksien ja tiedottamisen kautta.

 

Suunta on kohti uusiutuvia energiamuotoja

Biobisnestä Pirkanmaalle on tällä hetkellä Pirkanmaan suurin uusiutuvien energiamuotojen edistämiseen keskittyvä hanke. Hanketta rahoittavat EU:n maaseuturahasto sekä yhteistyöyritykset, joita on parikymmentä. Saman tyyppisiä tiedotukseen ja neuvontaan keskittyviä hankkeita on vireillä muuallakin Suomessa.

– Hankkeen tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää yritystoimintaa Pirkanmaalla, Perttu Ojakoski summasi.

Konkreettisia tavoitteita ovat muun muassa kahdenkymmenen miljoonan öljylitran korvaaminen sekä maakunnan hiilidioksidipäästöjen väheneminen kymmenellä prosentilla hankkeen aikana.

Tavoitteita toteutetaan kannustamalla ja neuvomalla maatiloja ja yrityksiä investoimaan uusiutuvilla energianlähteillä toimivaan sähkön- ja lämmöntuotantoon.

Neuvoja saa paitsi järjestelmien valinnassa, myös investointitukien hakemisessa. Tarjolla on tukimuotoja erilaisiin tarkoituksiin.

– Esimerkiksi maatilat voivat hakea tukea uusiutuvan energian käyttöönottoon ja lämpöyrittäjille on tarjolla maaseudun yritystukea, Ojakoski valotti.

 

Mallia muilta mailta

Biobisnestä Pirkanmaalle -hankkeen ensimmäinen retki suuntautuu lokakuun lopulla Saksaan.

– Retkellä käydään tutustumassa maatilakohtaisiin sekä usean maatilan yhteisiin biokaasulaitoksiin, Perttu Ojakoski kertoi.

Biokaasulaitoksissa tuotetaan sekä sähköä että lämpöä mädättämällä biomassaa, kuten biojätettä, nurmea tai lantaa. Biokaasu soveltuu myös polttoaineeksi kaasuautoihin ja maatilan koneisiin.

Retki on avoin kaikille. Lisätietoja löytyy Biobisnestä Pirkanmaalle -hankkeen sivuilta osoitteesta www.biobisnestä.fi.

Metsäkoneenkuljettajiksi opiskelevat Tuukka Tiitola (vas.) ja Juuso Jatuli saivat tilaisuudessa uutta tietoa lämmöntuotannosta.

Metsäkoneenkuljettajiksi opiskelevat Tuukka Tiitola (vas.) ja Juuso Jatuli saivat tilaisuudessa uutta tietoa lämmöntuotannosta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?