Harvinaisen voimakas Rauli tuotti päänvaivaa

Rauli-nimen saanut myrsky kaatoi puita sähkölinjoille, puuroutti matkapuhelinliikenteen ja juoksutti pelastuslaitosta lauantaina.

Sunnuntaiaamupäivään mennessä pelastuslaitos sai ravata myrskytuulten aiheuttamissa vahingontorjuntatehtävissä ympäri Pirkanmaata jo nelisensataa kertaa, ja myrskyn jälkien raivaus työllisti palomiehiä vielä sunnuntainakin.

Laajimmillaan sähkökatkojen aikana vailla sähköä olivat kymmenet tuhannet kodit eri puolilla Pirkanmaata. Rauli ei säästänyt Sydän-Hämettäkään; viimeisiä myrskyn katkomia sähköyhteyksiä korjailtiin Luopioisissa vielä tiistaina aamupäivällä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Rauli oli kesämyrskyksi harvinaisen voimakas. Vaikutuksiltaan sitä voidaan verrata loppuvuonna 2013 koettuihin Eino- ja Seija-myrskyihin, mutta kesäkuukausina vastaavaa myräkkää ei ole kuitenkaan havaittu ainakaan 2000-luvulla.

Kovimmat havaitut tuulenpuuskat, noin 25 metriä sekunnissa, mitattiin Vaasassa ja Kuopiossa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan suureen vahinkojen määrään vaikuttivat myös voimakkaiden tuulten laaja alue, myrskypuuskien pitkä kesto ja myrskyn tuulimaksimin osuminen iltapäivään, jolloin auringonsäteily lisäsi ilman puuskaisuutta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?