Kylän monitoimitalo Kontula täyttää 90 vuotta

Vuonna 1926 valmistunut Kontula on ollut sahalahtelaisten monitoimitalo.

Vuonna 1926 valmistunut Kontula on ollut sahalahtelaisten monitoimitalo.

Kontula on ollut kyläläisten keskeinen kohtaamispaikka Sahalahdella jo 90 vuoden ajan. Ajatus seurojentalon rakentamisesta paikkakunnalle virisi 1900-luvun alussa, mutta tositoimin päästiin vasta 1920-luvulla. Rakennustyöt aloitettiin manttaalikunnan toimesta ja ne saattoi loppuun Sahalahden suojeluskunta.

Alkuvuodesta 1925 alkaneet rakennustyöt etenivät rivakasti. Tammikuun 4. päivänä 1926 Aamulehdessä kirjoitettiin: ”Sahalahden suojeluskuntatalo vihittiin eilen. Sekä vihkiäisjuhlassa että juhlailtamassa oli runsaasti juhlivia.”

Kontulassa on vuosikymmenten varrella käyty iltamissa, kuunneltu esitelmiä, katsottu elokuvia, urheiltu, näytelty – eletty sahalahtelaista arkea ja juhlaa. Kontula oli suojeluskunnan ja Lotta Svärd -yhdistyksen toiminnan keskuspaikka. Kontulasta sahalahtelaismiehet ovat lähteneet sotareissuille. Talossa on toiminut myös muun muassa kunnanvirasto, puhelinosuuskunnan keskus ja kunnanlääkärin vastaanotto.

Kun suojeluskunnat välirauhansopimuksen määräysten nojalla lakkautettiin, Kontula lahjoitettiin manttaalikunnalle. 1960-luvulla taloa isännöi Kontula-säätiö ja vuonna 1982 Sahalahden kunta osti talon säätiöltä. 1990-luvun alussa Kontulassa toteutettiin mittava peruskorjaus, josta muodostui sahalahtelaisen talkoohengen voimannäyte. Raha- ja tarvikelahjoituksia kertyi ja talkootöitä tehtiin tuhansia tunteja.

Kontulan 90-vuotisjuhlia vietetään lauantaina 10. syyskuuta kaikille avoimessa kansalaisjuhlassa, joka alkaa kello 14. Tilaisuudessa julkistetaan myös vuonna 1926 syntyneen Lauri M. Arran muisteluteos Wanha Herra muistelee. Juhlakonsertissa kuullaan Kauko Käyhkön tunnetuksi tekemää musiikkia. Rempallaan -laulu- ja soittoyhtiössä esiintyy iso joukko pelimanneja eri puolilta Suomea. Juhliin on vapaa pääsy.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?