Pirkanmaan Suomi 100 -hankkeille rahoitusta 90 000 euroa

Pirkanmaan liitto on tehnyt päätökset Suomi 100 -valtionavustuksen jakamisesta maakunnassa. Kaikkiaan jaettavana oli 90 000 euroa pirkanmaalaisille hankkeille, jotka on hyväksytty Suomi 100 -ohjelmaan ja jotka täyttävät rahoituskriteerit. Päätökset tehtiin sadan hakemuksen joukosta, ja rahoitettavaksi hyväksyttiin kaikkiaan 18 hanketta.

Puhtaasti pälkäneläisille ja kangasalalaisille hankkeille avustuksia ei jaettu, mutta koko Pirkanmaan alueella toteutettavat hankkeet näkyvät myös Sydän-Hämeessä. 1000 euron avustuksen saaneessa Vanajavesisäätiön 100 Lintua -projektissa lapset ja nuoret bongaavat lintuja asiantuntijoiden opastuksella arvokkailla lintualueilla. Tavoitteena on bongata 100 lajia, eli yksi kullekin itsenäisyyden vuodelle. Toteutuspaikkoina ovat Hämeenlinna, Valkeakoski, Lempäälä ja Pälkäne. Pirkan Kylien Avoimet kylät –tapahtumalle myönnettiin puolestaan 3000 euron avustus.

Pirkanmaan Tanssin Keskuksen tanssihaaste kiertää pirkanmaalaisia päiväkoteja ja kouluja. Koko Suomi tanssii – Tanssihaaste Pirkanmaa sai avustusta 6500 euroa. ProAgria Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Maistuva maaseutu Pirkanmaalla sai 3000 euron avustuksen yhteisöllisten sadonkorjuujuhlien järjestämiseen. Pirkanmaan Yrittäjät sai 7000 euron avustuksen hankkeeseen, jossa valitaan jokaisessa kunnassa vuosisadan yritys sekä myös maakunnallinen vuosisadan yritys.

8000 euroa puolestaan sai Karoliina Blackburn ja työryhmä Rakas, sinä lennät! -kiertueeseen. Runoutta ja ilma-akrobatiaa yhdistelevä esitys kiertää Pirkanmaan kaikissa kunnissa vanhainkoteihin, lastenkoteihin ja nuorisokoteihin. Niin ikään 8000 euroa sai Safkasynttärit Suomelle – lasten villiruokajuhlat 100-vuotiaalle -hanke. Suomen 4H-liiton Länsi-Suomen alueen hankkeessa juhlitaan 19 eri synttäritapahtumassa.

Osuuskunta Suoran Esityksen Tie Tampereelle 1918 dokumenttielokuva, radiodokumentti ja historian oppimateriaali kouluille sai avustusta 6000 euroa.  Dokumenttihanke palauttaa kansalaisten mieliin Suomen itsenäisyyden aamuhämärän tapahtumat Tampereella ja sen ympäristökunnissa talvella 1918.

Aktiivinen Pirkanmaa

Avustuspäätösten perustana oli kokonaisvaltainen arviointi, jossa pääkriteereinä olivat valtakunnalliset Suomi 100 -ehdot: Kyse on erityisestä, itsenäisyyden juhlavuoteen liittyvästä tai sitä juhlistavasta hankkeesta. Hanke toteuttaa teemaa yhdessä, joko uudenlaisen yhteistyön, laajan osallistumisen tai yhteisen tekemisen kautta. Hankkeen painopisteenä on joko Suomen 100 vuotta, Suomi 2017 tai Suomi tulevaisuudessa.

– Pirkanmaalaiset olivat erittäin aktiivisia juhlavuoden suunnittelemisessa. Pirkanmaan liitto pystyi rahoittamaan vain osan hakemuksista. Toivottavaa on, että kaikki hienojen hakemusten jättäneet tahot voisivat kuitenkin jatkaa tapahtumavuoden valmistelua innolla, vaikka nyt eivät tukea saaneetkaan, koordinaatioryhmän puheenjohtaja Petri Pikkuaho sanoo.

Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Se on Suomen suuri vuosi, joka rakennetaan teemansa mukaisesti yhdessä. Juhlavuosi elää koko Suomessa, koko vuoden 2017. Se tarkastelee niin Suomen itsenäisyyden vuosisataa, nykyhetkeä kuin tulevaisuuttakin. Ohjelma muodostuu itsenäisistä, erilaisten toimijoiden toteuttamista hankkeista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?