Kiusaamista vastaan: Sahalahti vahvasti edustettuna motoristien Lapin-kiertueella

”Kannatti ajaa Nuorgamiin hyvän asian puolesta”

Haukiputaalaistyttöjä Mervi Mäen juttusilla ja tämän Suzukia koeistumassa. Palaute MKKV:n koulukäynneistä oli taas erinomaista niin oppilaiden kuin opettajienkin suunnalta.

Haukiputaalaistyttöjä Mervi Mäen juttusilla ja tämän Suzukia koeistumassa. Palaute MKKV:n koulukäynneistä oli taas erinomaista niin oppilaiden kuin opettajienkin suunnalta.

Kolmisen vuotta sitten käynnistynyt motoristien kampanja koulukiusaamista vastaan on osoittautunut menestykseksi. Niin ala- kuin yläkouluiltakin satelee Motoristit koulukiusaamista vastaan MKKV ry:lle vierailupyyntöjä solkenaan, ja projektin Facebook-ryhmässä on jo yli 7000 jäsentä.

Lähes kaikkina pyöräilykaudelle osuvina lukuvuoden päivinä prätkäväki vierailee jollakin koululla teroittamassa kaveruuden merkitystä ja sitä, että ketään ei pidä kiusata. Varsinaisen puheosuuden koulun salissa hoitaa useimmiten tamperelainen Ari Santaharju, joka ammatikseen touhuaa nuorten parissa seurakunnan leivissä jatkuvasti. Mukana taustajoukkoina on vaihteleva määrä muita motoristeja. Lisäksi usein on heti perään taikuriesitys. Kustannuksia kouluille tulee vain taikurista, motoristit ovat mukana vapaaehtoisina.

– Onhan tämä ihan parasta, mitä voi tehdä. Lieväkin kiusaaminen voi jättää pahoja jälkiä. Uskon, että kiusaamisen vastainen sanomamme vaikuttaa lasten asenteisiin, sahalahtelainen Mervi Mäki puntaroi.

Kangasalan Sahalahdella vuodesta 2011 asunut Mäki on alun perin ylöjärveläisiä. Alle kolmikymppinen kahden lapsen äiti on ajanut 600-kuutioisella Suzuki Banditillaan nyt kahdeksan vuotta. Kevyen sporttinen ajokki on ollut Mäen mieleen, ja pyöräreissuihin alkoi tulla aivan uutta sisältöä viime syksynä.

– Tuolloin lähdin tuttavani vinkkaamana MKKV:n koulukäynnille Tampereen Olkahisiin. Sitten pistäydyin yhdistyksen ajokauden päättäjäisissä, ja mielessäni vahvistui tunne, että onpas tämä mukavaa porukkaa. Kevätlukukaudella tulikin jo sitten käytyä monella koululla tutun ryhmän kanssa. Muutenkin on tullut ajeltua nyt enemmän kuin esimerkiksi niinä kesinä, kun olin äitiyslomalla.

Sahalahtelainen Mervi Mäki osallistui Motoristit koulukiusaamista vastaan ry:n organisoimalle Lapin-kiertueelle. Koulukäyntien ohessa ehdittiin välillä ottaa poseerauskuvia ympäri Pohjois-Suomea. Tässä Mäki pyörineen tauolla Vaskikellon pihassa Pyhäjärvellä.

Sahalahtelainen Mervi Mäki osallistui Motoristit koulukiusaamista vastaan ry:n organisoimalle Lapin-kiertueelle. Koulukäyntien ohessa ehdittiin välillä ottaa poseerauskuvia ympäri Pohjois-Suomea. Tässä Mäki pyörineen tauolla Vaskikellon pihassa Pyhäjärvellä.

Tuhansia kilometrejä

Elokuussa koulujen alettua motoristit lähtivät ensimmäistä kertaa viemään viestiään myös Pohjois-Suomeen kokonaisen kiertueen merkeissä. Yksittäisiä vierailuja oli toki aiemminkin tehty esimerkiksi Tornioon. Mäki oli prätkineen matkassa mukana koko kuuden koulun rundin ajan. Kilometrejä kertyi kolmisen tuhatta, kun motskariväki päristeli ensin Haukiputaalle ja Kiiminkiin, seuraavana päivänä Sodankylään, sitten Karigasniemelle ja vielä neljäntenä päivänä sekä Utsjoen että Nuorgamin kouluille.

– Aivan mahtava reissu. Olin odottanut tätä viime talvesta lähtien, ja onneksi lastenhoito ja muutkin asiat järjestyivät niin, että pääsin lähtemään. Kyllä kannatti ajella hyvän asian puolesta ihan sinne pohjoisimpaankin kolkkaan eli Nuorgamiin asti, urheiluhierojan koulutuksen hankkinut ja alan yrittäjänä leipänsä tienaava tursolalaisnainen toteaa.

– Meitä oli 60–100 motoristia, hieman paikasta riippuen. Joka koululta varmasti löytyy niitä kiusaamisen kohteeksi joutuneita, ja uskon heidän tunteneen, että heitä ajatellaan ja ongelmaa koetetaan kitkeä.

Mika Eerolan BMW:n mittariin kertyi Sahalahti-Nuorgam-Sahalahti-rundilla noin 3000 kilometriä. Utsjoella koululaiset halusivat Eerolalta ja monelta muulta motoristilta nimikirjoituksia, jahka ensin oli kuultu vakavaa asiaa koulukiusaamiseen liittyen.

Mika Eerolan BMW:n mittariin kertyi Sahalahti-Nuorgam-Sahalahti-rundilla noin 3000 kilometriä. Utsjoella koululaiset halusivat Eerolalta ja monelta muulta motoristilta nimikirjoituksia, jahka ensin oli kuultu vakavaa asiaa koulukiusaamiseen liittyen.

Hyvin rakennettu paketti

Sahalahden seutu oli harvinaisen hyvin edustettuna MKKV:n Lapland Tour -nimeä kantaneella kierroksella. Mäen lisäksi prätkäilijäletkassa oli ainakin kaksi joskus pitkäänkin Sahalahdella asunutta ja yksi Oriveden Eräjärvellä asuva motoristi.

Nykyisistä paikallisista oli mukana myös Mika Eerola 650-kuutoisella BMW:llään.

– Lapin-kiertue on ollut ensimmäinen kosketukseni käytännössä MKKV-toimintaan. Oikein yllätyin, miten hyvin rakennettua pakettia kouluille viedään. Vakava asia selkeästi ja vetoavasti kerrottuna ja siihen päälle kevyempi osuus eli taikuriesitys ja pyöriin tutustuminen, Pakkalassa asuva Eerola sanailee.

– Matkalla oli jylhiä maisemia, ja motoristien keskinäinen veljeyskin konkretisoitui, kun apua annettiin aina tarvittaessa puolin ja toisin. Ennen en ole Lapissa ajellutkaan, vaikka se on pitkään ollut haaveena.

Kymenlaaksosta Kuopion kautta Sahalahdelle asumaan päätynyt Eerola katsoo, että kiusaamista vastaan taisteleminen on kantanut hedelmää aina, jos yksikin lapsi kerrankin tajuaa olla tekemättä pahaa toiselle fyysisesti tai sanallisesti. Samoin ollaan saatu aikaan jotakin, jos yksikin kiusattu kokee, ettei hän olekaan yksin.

– Ei tämäkään kampanja kaikkea kiusaamista pysty poistamaan, mutta ihan varmasti osaan oppilaista puree tällainen valistustyö ja joihinkin muihin joku toisenlainen keino, kulttuurin sekatyömiehenä sekä ajoittain myös rekkakuskina työskentelevä Eerola painottaa.

Eerola ja Mäki olivat heti Lapin-reissua seuranneella viikolla mukana, kun kotikunnassa Sariolan koululla kävi yli 40-henkinen motoristiseurue ajokkeineen samalla asialla.

Kuhinaa koulun pihassa. MKKV ry:n Lapin-kiertueella koulukäynneille osallistui paikasta riippuen 50-100 motskarikuskia

Kuhinaa koulun pihassa. MKKV ry:n Lapin-kiertueella koulukäynneille osallistui paikasta riippuen 50-100 motskarikuskia

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?