Nyt saa leikkiä: Pälkäneellä leikitään perinneleikkejä 10. syyskuuta

Kymmenen tikkua lentää edelleen laudalta

Kymmenen tikkua lentää laudalta – äkkiä piiloon! Perinneleikkejä leikitään Pälkäneellä lauantaina 10. syyskuuta.

Kymmenen tikkua lentää laudalta – äkkiä piiloon! Perinneleikkejä leikitään Pälkäneellä lauantaina 10. syyskuuta.

Piste, hippa, kymmenen tikkua laudalla. Viimeinen pari uunista ulos, polttopallo, tervapata. Tietokoneet eivät ole varastaneet täyshuomiota koululaisilta, vaan nykyisten vanhempien ja isovanhempien omassa lapsuudessaan leikkimät perinneleikit ovat edelleen tuttuja koululaisille. Joitakin leikeistä on kuitenkin hieman tuunattu: pisteessä huudetaan nykyisin OPKP, eikä oma piste kaikki pelastettu. Juoksuleikissä ei pelätä enää mustaa miestä vaan mustekalaa tai jäämiestä.

Suomessa perinneleikkien säilymisen puolesta työtä tekee Perinneleikkiyhdistys, joka säilyttää, elvyttää ja kokoaa monipuolisesti erilaisia perinneleikkejä kirjoihin ja kalentereihin. Yhdistys leikittää lapsia, nuoria ja aikuisia eri tapahtumissa, joita toteutetaan useiden yhteistyötahojen kanssa, muun muassa Helsingin, Espoon, Vantaan, Tuusulan ja Keravan kaupunkien kanssa.

– Arkisin leikitämme pääasiassa esikoululaisia ja iltapäiväkerholaisia, ja heistä useat osaavat jo perusleikkejä, kuten erilaisia hippoja ja tervapadan. Tarkoituksenamme onkin esitellä lapsille uusia leikkejä – hura hura häät, autokauppias ja krokotiilin ruokavalio voivat olla heille jo vieraampia. Toivomme, että leikkien avulla ihmiset vähentäisivät tietokoneen hupikäyttöä ja samalla lisääntyisi sosiaalinen ja mukava tekeminen vanhempien ja lasten välillä, Essi Sjöblom Perinneleikkiyhdistyksestä kertoo.

Pälkäneellä pääsee kokeilemaan ja leikkimään perinneleikkejä lauantaina 10. syyskuuta, kun Perinneleikkiyhdistyksen leikittäjä Martti-autoineen saapuu Onkkaalan urheilukentälle. Kello 11–13 välillä on luvassa monipuolisesti erilaista tekemistä.

– Pälkäneen tapahtumassa koko ajan leikittäviä leikkejä ovat muun muassa ruutu- ja naruhyppely. Jos kävijöitä kerääntyy mukavasti paikalle, niin aiemmin mainittujen suosikkileikkien lisäksi myös väri ja peili ovat hyviä etenkin siinä tapauksessa, että leikkijät ovat eri-ikäisiä, Sjöblom suunnittelee.

Yhteistyötä eri toimijoiden kanssa

Idean perinneleikkitapahtuman järjestämisestä Pälkäneellä sai Kirsi Urkko. Neuvolan terveydenhoitaja oli työnsä puolesta keväällä Kangasalan hyvinvointitorilla, jossa hän sai jaettavakseen Perinneleikit-vihkosia.

– Vihkoset jaettiin nopeasti loppuun, ja monet jäivät juttelemaan kanssani erilaisista leikeistä. Isovanhemmat olivat erityisen aktiivisia vihkosten kerääjiä ja leikeistä juttelijoita, Urkko muistelee.

Alun perin tarkoitus oli, että Perinneleikkiyhdistyksen leikittäjä olisi saapunut Pälkäneelle jo seurakunnan päiväkerhojen keväisissä 40-vuotisjuhlissa. Aikataulut eivät kuitenkaan osuneet yksiin.

– Vaikka minua tuolloin harmitti, tämä oli jälkikäteen ajatellen ihan hyväkin. Juhlassa oli niin paljon ohjelmaa, että perinneleikit eivät olisi päässeet niin hyvin esille. Sovimme tuolloin, että he saapuvat kuntaan myöhemmin, ja nyt tuo vierailu on siis jo lähellä, Pälkäneen seurakunnan kirkkovaltuustossakin vaikuttava Urkko kertaa.

Syyskuista tapahtumaa ovat seurakunnan lisäksi järjestämässä kunta ja Pälkäne-Seura. Kostian Kahlaajat keräävät leikkituokion ajan matkakassaa myymällä leikkijöille lättyjä ja mehua.

– Toivottavasti saamme kentän täydeltä leikkijöitä leikkimään ja pitämään hauskaa koko perheen voimin, Urkko toivoo.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>