Pilistvere: Ystävyysseurakunta tarjosi pälkäneläisille parastaan

”Elu mõte peab olema suurem kui elu itse”

Pilistveren kirkko.

Pilistveren kirkko.

Olustvere Mõis - Olustveren kartano.

Olustvere Mõis – Olustveren kartano.

”Elämän tarkoitus on suurempi kuin elämä itse.” Nämä Pilistveren edesmenneen kirkkoherran Vello Salumin sanat avautuivat edelleen mielissämme elokuisella ystävyysseurakuntamatkalla Virossa, sillä matkammekin oli enemmän kuin matka itse. Se oli pieni hetki itse elämäämme, mutta sen anti ja vaikutukset jättävät suuren jäljen jokaisen matkaajan mieleen ja sydämeen.

Mukana matkalla oli kolmekymmentä Pilistveren ystävää. Meidän ihmisten lisäksi auto täyttyi siitä valtavasta määrästä erilaista tavaraa, jota olimme saaneet lahjoituksina vietäväksi virolaisille ystävillemme. Hetken jo näytti siltä, että kaikkea emme saa linja-autoon mahtumaan, mutta taitavasti kuljettajamme Rolf Hanki sai kaiken järjestelyä matkatavaroidemme vierelle.

Viron maaseudulla varakkuus on aivan toista luokkaa kuin mitä pääkaupunki Tallinnassa. Pilistveren koko kesän jatkuvilla leireillä tavaran kulutus on suurta ja uutta ei ole varaa ostaa noin vain kaupasta. Siksi muun muassa yli kaksi sataa mukia, satakunta kahvikuppia, ruokailuvälineet, kapustat, kattilat ja termoskannut sekä kolmisenkymmentä mattoa menivät todelliseen tarpeeseen.

Myös nuorten pyörittämä Enkelikahvio tarvitsee astioita. Lapset oli hienosti lahjoituksissa huomioitu palapelein ja piirustustavaroin.

 

Voita valmistamassa

Puhallinsoittajien konsertti.

Puhallinsoittajien konsertti.

Tulopäivän iltana nautimme paikallisten puhallinsoittajien tarjoamasta konsertista. He olivat harjoitelleet soittoa puolesta vuodesta kahteen vuoteen Suzuki-menetelmällä, jolloin tärkeänä opasteena soittamisessa on mielikuva musiikista ja niin sanottu korvakuulo, ei pelkästään nuotit.

Matkan aikana teimme useita mukavia retkiä Pilistveren lähiseudulla.

Perjantaina kävimme tutustumassa Imaveren Maitotalousmuseoon, jossa kuulimme historiaa meijerin toiminnasta.

Iltanuotiolla

Iltanuotiolla

Imaveressä perustettiin vuonna 1908 ensimmäinen yhteistoiminnallisin perustein toiminut virolainen maitoyhtiö. Sillä oli tilanomistajien omilla varoilla rakennettu meijeri, joka nykyään toimii museona.

Saimme itse valmistaa voita vanhalla, vuoden 1905 mallisella käsiseparaattorilla. Jokainen pyöritti separaattoria vuorotellen ja saimmekin yhteistyöllä aikaiseksi oikein kunnon vanhanaikaista voita, jota maistelimme esittelijämme Tiinan valmistaman leivän päällä. Lisäksi maistelimme hyviä virolaisia juustoja.

Lauantain vietimme Olustveressä ja Viljandissa. Tutustuimme Olustveren hyvin säilyneeseen kartanorakennukseen ja sen miljööseen. Tällä paikalla kartano on ollut vuodesta 1632 ollen Fersenin suvun omistuksessa vuoteen 1918 asti. Hulppea kokonaisuus oli loppuaikanaan ollut viimeisen omistajan Nikolai Fersenin ”kesämökkinä”. Nykyään kartanossa toimii maatalous-, käsityö- ja ravintoalan koulu.

Rovasti Kemppainen kokoaa lasilyhtyä.

Rovasti Kemppainen kokoaa lasilyhtyä.

Viljandissa harjoitimme kätten taitoja Bonifatiuksen killassa. Bonifatius on ompelijoiden ja oluenpanijoiden suojeluspyhimys – taisivat jotkut häntä avukseen huudellakin pienien helmien, lasinpalojen ja ompelulankojen pyöriessä sormissa. Mutta tuloksena oli varsin taidokkaita koruja ja tiffany-lyhtyjä.

Käsityöläiset pitävät killan talossa puotia, jonka nimi on ”Mukava Paikka Parhaiden Toimeliaiden Tekijöiden Erittäin Arvokkaiden Hyödyllisten Esineiden Kaupankäyntiä Varten” (Parimate Tegusate Tegijate Ilmlõpmata Väärt Tarviliste Asjade Kaubaks Tegemise Mõnus Koht).

 

Muistoissa Vello Salum ja Arvi Tunkelo

Sunnuntaina muistimme viime vuonna kuollutta kirkkoherra Vello Salumia viemällä haudalle kynttilän. Maa on niin kaunis -laulu sopi hyvin kuvaamaan, miten ”kiitävi aika ja vierähtävät vuodet” myös seurakuntiemme ystävyyden ajassa ja vaikka ”miespolvet vaipuvat unholaan”, niin uudet sukupolvet toivottavasti mahdollisimman pitkään jatkavat ystävyyden matkaa.

Jari Kemppainen ja Hermann Kalmus.

Jari Kemppainen ja Hermann Kalmus.

Hiljattain menehtynyttä Arvi Tunkeloa muistelimme usein, hän oli todellinen Pilistveren ystävä ja monen paikallisen hyvin tuntema. Hän oli aina matkalla mukana – myös nyt lämpimissä muistoissa.

Sunnuntain messussa kastettiin seurakuntaan uusi, aikuinen jäsen. Hänet ja toinen aikuinen myös konfirmoitiin.

Oma rovastimme Jari Kemppainen avusti Hermann Kalmusta ja seurakuntalaisiamme osallistui Raamatun tekstien lukemiseen yhdessä Pilistveren seurakunnan jäsenten kanssa.

 

Strutsitilalla ja kynttilätehtaalla

Pilistveren kirkko.

Pilistveren kirkko.

Sassin maatilalla teimme vertailevaa tutkimusta: ovatko strutsit samanlaisia Pälkäneellä ja Imaveressä – ja olivathan ne! Maatilalla oli paljon erilaisia lintuja strutsien lisäksi: emuja, papukaijoja, kanoja, riikinkukkoja, undulaatteja sekä muita eläimiä, kuten albiinokenguru.

Leirikeskuksen ja kirkon läheisyydessä vietimme sunnuntaina aikaa paikallisen väen sekä kirkkoherra Hermannin perheen kanssa. Puhuimme ystävyydestä, kiitollisuudesta, Virosta ja Suomesta, yhteistyöstä ja tulevaisuudesta.

Nuoret grillasivat ja tarjosivat iltapalaa. Viimeisessä illassa nuotion ympärillä oli läsnä iloa ja haikeutta, ennen kaikkea suurta ystävyyttä.

Maanantaina kävimme vielä ennen lähtöämme Võhman kynttilätehtaalla. Jokainen teki oman kynttilän tuliaiseksi.

Tehtaassa valmistetaan tilauksesta myös koristeellisia kynttilöitä. Niiden tekeminen on taiteilijan käsityötä erivärisillä vahoilla sekä irrallisilla koristeilla. Monille tuli halu mennä töihin taidekynttilöiden maalaajaksi, niin mielenkiintoista oli seurata heidän työtään.

 

Bussiin sopii uusia ystäviä

Pulmaküünal eli hääkynttilä.

Pulmaküünal eli hääkynttilä.

Pilistvereen jää aina pala sydämestä. Sen vuoksi sinne on palattava uudelleen ja uudelleen. Ensi vuoden matkapäivät ovat jo kalenterissa. Jos vähänkään harkitset, niin toivotamme lämpimästi mukaan matkaseuraksi. Tervetuloa ystävyysseurakuntatoimintaan – vuoden ympäri!

Pälkäneen seurakunta tukee Pilistveren ystävyysseurakuntaa kuukausittain 400 eurolla. Tämä raha kerätään kolehdein sekä vapaaehtoisvoimin myyjäisillä, arpajaisilla ja torikahviolla. Voit myös halutessasi lahjoittaa Pilistveren kannatusrenkaan tilille FI70 5002 2020 0102 89.

Tämän jutun myötä välitämme Pilistveren ystäviemme kiitokset kaikesta avusta ja rukouksista, mitä he ovat osakseen saaneet. Tuliaisten määrä oli vaikuttava ja he pyysivät kiittämään kaikkia tavaroiden lahjoittajia!

Mukana olleiden puolesta kiitän matkan järjestäjiä eli kirkkoherra Jaria, talouspäällikkö Kristeliä ja lähetyssihteeri Papua sekä kuljettaja Rolfia – kaikki sujui ja meillä oli oikein onnistunut matka!

Taivaan Isä antoi auringonpaistetta ja jopa 26 astetta lämpöä samalla kun Suomessa Rauli-myrsky teki tuhojaan.

Kirsi Urkko

Valmistamamme voi Tiinan kauhassa.

Valmistamamme voi Tiinan kauhassa.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>