Aika ry pitää Aitoon puolta toivottavasti jatkossakin

Haluamme tuoda kyläyhdistyksen puolesta esille tärkeitä asioita. Toivomme, ettei meille kävisi niin kuin monelle Pälkäneen ja Luopioisten yhdistykselle nyt on käymässä. Toimintaa ei enää ole ja yhdistyksiä ollaan lopettamassa viranomaisten toimesta, kuten saimme taannoin lukea Sydän-Hämeen Lehdestä. Myös meille käy kohta samoin: puuttuu aktiivitoimijoita, vastuunkantajia hallitukseen ja ennen kaikkea aktiivinen kylän puolesta toimiva puheenjohtaja.

Kyläyhdistys on Aitoolle tärkeä linkki Pälkäneen kunnan suuntaan, mikäli sieltä jotain haluamme ja ettei täältä viettäisi loppujakin, jo nyt vähäisiä palveluita, pois. Posti, pankki sekä huoltoasema ovat täältä jo hävinneet. Toimiva kyläyhdistys on tärkeässä roolissa, kun pyritään vaikuttamaan kylän asioissa kunnan ja muun julkisen vallan päätöselimiin.

Jos katsomme ympärillemme, reilun 15 vuoden aikana on saatu paljon aikaan. Kaiken työn, talkoiden ja tempausten lähtökohtana on ollut vapaaehtoisuus ja tavoitteena asumisviihtyvyyden ja liikenneturvallisuuden parantaminen. Työn hedelmistä voivat nauttia kaikki aitoolaiset sekä myös lukuisat mökkiläiset.

Aitoo-Kaukkala kyläyhdistys Aika ry perustettiin 2000-luvun alussa aktiivisten kyläläisten toimesta. Vuonna 2002 Aitoo sai maakunnan vuoden kylä-tittelin. Vuonna 2003 Aitooseen rakennettiin jätepisteet talkootyönä. 2004 kyläyhdistys vaikutti suojatien ja liikenteen jakajan saamiseen Honkalan kohdalle sekä 60 km:n nopeusrajoitusaluetta laajennettiin. Samana vuonna aloitettiin Aitoon ja Kaukkalan maiseman hoitosuunnitelma. Rahoitusta haettiin TE-keskukselta. Edelleen samana vuonna lippulinnan rakentaminen pääsi vauhtiin. Aitoossa järjestettiin ensimmäisen kerran kuumailmapallon SM-kilpailut yhdistyksen toimiessa pääjärjestelijänä. Aloitettiin myös Kankahuveen palvelupisteen rakentaminen TE-keskuksen projektina. Käyttöön se saatiin vuonna 2005. Samana vuonna valmistuivat kyläportit, joita saamme edelleen ihailla.

Jumponrannan projekti vaatikin sitten jo enemmän: maan omistussuhteiden selvittäminen, tien, pitkospuiden ja parkkialueen rakentaminen ja myöhemmin alue sai komean laiturin. Toinen mittava projekti oli Aitoon uimarannan selvittelyt. Kunnan lunastettua maa-alueen 2005, on kyläyhdistys huolehtinut rannan kunnosta. Uimarannan ja laiturin kunnossapito tarvitsee talkooväkeä myös.

Honkalan mäelle valmistui Aika ry:n toimesta opastaulu valoineen syksyllä 2007. Aika ry on hankkinut Aitoon matonpesupaikalle kovassa käytössä olevan mattomankelin. Kaukkalaan on rakennettu talkootyönä laavu EU-rahoituksella ja kyläyhdistys ylläpitää myös kuntoradan lähtöalueella olevaa Kotama-laavua.

Kankatuvan tuhouduttua tulipalossa vuonna 2010 Aika ry siivosi yhdessä VPK:n kanssa tuhojäljet. Kyläyhdistys oli tiiviisti yhteydessä kuntaan heti, kun uutta rakennusta alettiin suunnitella. Ranta sai yleisökilpailussa nimekseen Kankahovi. Aika ry hallinnoi ja vuokraa Kankahovin tiloja kokous- ja juhlakäyttöön. Kankahovin palvelutaso paranee kuluvana syksynä, kun saunalle saadaan sisä-WC. Lauteille mahtuu kerralla isompikin porukka ja kalustetussa oleskelutilassa on mukava istua iltaa. Kahtena kesänä sauna on ollut Kirkastusjuhlaväen käytettävissä maksua vastaan. Lisäksi tänä kesänä yhdistyksen aktiivinuoret pitivät siellä kioskia.

Toivotamme kaikki kyläläiset ja mökkiläiset tervetulleiksi talkoilemaan ikioman kylämme puolesta. Facebookissa löydät meidät osoitteessa https://www.facebook.com/aitoovirallinen/?fref=ts

Riitta Parviainen,

Ritva Marttila

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?