Isolla kaavalla katsotaan tulevaisuuteen

Strategista yleiskaavaa laaditaan Kangasalla katse vuodessa 2040.

– Siihen on nyt 24 vuotta aikaa. Jos miettii mitä kaikkea Kangasalla on tapahtunut edellisen yhtä pitkän ajanjakson aikana, pääsee käsiksi siihen mittakaavaan, millaisiin muutoksiin strategisella yleiskaavalla valmistaudutaan, huomauttaa kaavatyön parissa työskentelevä konsultti Mari Seppä.

Pitkästä toteutusajastaan huolimatta kaavaa viedään Kangasalla rivakasti eteenpäin, ja koko kunnan kattava strateginen yleiskaava on jalostunut myös kesän aikana. Heinäkuussa laadittiin erilaisia tulevaisuuden kehityskuvia, jotka pohjautuvat aiemmin pidettyihin päättäjien ja kuntalaisten tavoitetyöpajoihin.

– Kehityskuvissa on pohdittu tulevaisuuden maailmanmenoa ja sitä, miten maankäytön suunnittelu siihen vastaa. Avaako esimerkiksi digitaalisten järjestelmien kehittyminen mahdollisuuksia kylien kehittämiselle tai millaisia uusia alueita Hervannan ja Tarastenjärven välinen uusi seudullinen kehäväylä voisi tehdä mahdolliseksi? Tai miltä keskustassa näyttää ja kuka siellä tulevaisuudessa asuu? Seppä listaa.

Kesäkuussa kaavan tiimoilta järjestettiin kaikille avoin tulevaisuustyöpaja, jossa kerättiin ideoita siitä, millainen Kangasala voisi tulevaisuudessa olla. Sepän mukaan työpajassa nousi esiin odotettuja teemoja, kuten kylien ja rantojen käyttö, asumisen ja palveluiden sijainti, luonto ja matkailu. Mukana oli hieman yli parikymmentä kangasalalaista.

Kunnanvaltuutetut saavat tuoreet kehityskuvat nähdäkseen syyskuun alussa. Kuntalaisten kommentoitaviksi kehityskuvat tulevat varsinaisen kaavaluonnoksen yhteydessä loppuvuodesta.

Alkutahdit kaavatyölle lyötiin viime vuoden lopulla pidetyssä kunnanhallituksen työpajassa. Jo sitä ennen kaavan lähtökohdista oli tosin ehditty keskustella valtuuston ja kaavoituslautakunnan kanssa.

 

Suurten linjojen paperi

Strategisen yleiskaavan tarkoituksena on saada Kangasalle aikaan oikeusvaikutteinen yleiskaava, jossa määritellään kunnan maankäytön ja aluekehityksen painopisteet ja suuret linjat. Työn alla olevan kaavan tavoitteiksi on listattu muun muassa Kangasalan roolin selkiyttäminen kaupunkiseudulla, taajamarakenteen tiivistäminen, uusien alueiden toteuttamisjärjestys ja kaupan palveluiden sijoittuminen.

Kunnan kaavoituksessa on nähty perinteisten osayleiskaavojen olevan liian pienipiirteisiä koko kunnan maankäytön ohjausta ajatellen.

Suunnittelun lähtökohdissa on nojauduttu hiljattain laadittuihin Pakkalan, keskustan, Suoraman, Vatialan ja Lamminrahkan yleiskaavoihin, joiden selvityksiä voidaan hyödyntää myös strategisen yleiskaavan suunnittelussa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?