Asuntokauppa: Kasvukeskuksista alkanutta positiivista värinää odotellaan maaseudulle

Kohti parempaa

Asuntomarkkinoilla tilanne näyttää olevan normalisoitumassa. Kodit On Oy:n Päivi Kuuttinen laskeskelee Pälkäneellä olevan nyt myynnissä kuutisenkymmentä kohdetta, kun niitä joitakin vuosia sitten – ”normaaliin aikaan” – oli nelisenkymmentä. Ennen kaikkea ostajia on keväästä alkaen lähtenyt liikkeelle rohkeammin kuin pari vuotta sitten.

– Silloin ei tapahtunut paljonkaan. Pälkäneellä minulla taisi vuonna 2014 olla kaksi ostajaa, Kuuttinen muistelee.

Vaikka liikehdintä markkinoilla on lupaavaa, haja-asutusalueilla asuntojen myynti odottaa vielä piristymistään. Omakotitalokaupoilta ovat Aleksin LKV:n Markus Huttusen huomion mukaan jo jonkin aikaa puuttuneet etenkin nuoret perheet.

Muuttuneen arvostuksen lisäksi maaseudun vetovoimaa ovat luultavimmin rajoittaneet työelämässä puhaltavat muutokset: lainaa myöntävän pankin näkökulmasta kriittisen tekijän eli vakituisen työn saaminen on joillakin aloilla yhä hankalampaa.

Kiinnostus kohdistuu välittäjien mukaan yhä enemmän muuttovalmiisiin, hyväkuntoisiin asuntoihin, ja toisaalta nikkarointitaitoisten määrä on nuorissa ikäluokissa koko ajan pienempi. Päivi Kuuttisen mukaan remonttitöitä itse tekevälle olisikin nyt hyvät markkinat.

– Sellainen 80–100-neliöinen yksitasoinen ja uudempaa rakennuskantaa oleva omakotitalo menisi kaupaksi heti, Huttunen vahvistaa.

Uudehkoissakaan kohteissa ei silti enää luoteta uuden tarkoittavan automaattisesti virheetöntä.

– Ostajien tietoisuus asioista on tietyllä tavalla noussut: dokumenttien on oltava kunnossa ja esimerkiksi kunto- ja lopputarkastukset hoidettuina. Ensi kesänä energialain vaatima energiatodistuskin laajenee koskemaan kaikkia asuntoja. Taloyhtiöissä kunnossapitosuunnitelma viidelle vuodelle on oltava näytettävissä ostajalle jo nyt, Kuuttinen listaa.

Valtaosan ostajista suosiessa asunnon nopeaa ja helppoa käyttöönottoa vanhempi rakennuskanta uhkaakin asuntomarkkinoilla jäädä heikompaan osaan – tehty remonttikaan ei välttämättä riitä pelastamaan vanhan asunnon arvoa.

– Vanhemmissa kohteissa alkaa olla hyvä, jos omansa saa myydessä pois, Kuuttinen huokaisee.

”Uudisraivaajahengen” puuttuminen on näkynyt remonttikohteiden hitaan liikkumisen lisäksi rakennusprojekteissa.

– Rakentajia toivoisi lisää, koska tonttitarjontaakin olisi nyt paljon. Ne ovat toki aina isoja päätöksiä ja pitkäaikaista sitoutumista vaativia projekteja, Huttunen miettii.

Huttunen uskoo, että asuntokaupan nykytilan taustalla näkyy selkeimmin tämänhetkinen yleinen taloustilanne – mutta kuntien toiminnallakin on merkitystä. Esimerkiksi Pälkäneellä uusi rakennusjärjestys ja liikuntahallihanke ovat omiaan korvaamaan suurten työnantajien tuoman vetovoiman puuttumista paikkakunnalta.

– Valoa on kyllä asuntomarkkinoilla näkyvissä. Kasvukeskuksissa ja pääkaupunkiseudulla kauppa on käynyt mukavasti, ja vireys leviää hiljakseen haja-asutusalueillekin. Loma-asuntokauppa seudulla käy jo – ostajina ovat pääsääntöisesti kaupunkilaiset.

Loma-asunnoissakin vaatimustaso nousee: kysyntä ohjautuu vailla nykymukavuuksia olevista kuivan maan mökeistä, joita suuret ikäluokat hankkivat maaseudun kaipuuseensa, yhä paremmin varusteltuihin vapaa-ajan asuntoihin.

Miksi kaupunkiin?

Maalle muuttaminen ei ole itsestään selvä valinta, vaikka sinne veri vetäisikin. Kunnat ovat jo hetken kärvistelleet heikossa taloustilanteessa ja päätyneet suunnittelemaan palveluiden lakkauttamisia sivukulmilta. Paikoin päätös on viety toteutukseen asti – ja samalla pahimmassa tapauksessa on nitistetty myös monen yrityksen toiminta ja kylän houkuttelevuustekijät nollattu.  Vaikka lakkautussuunnitelma olisi jäänyt puheen asteelle, jää epäily tulevaisuudesta ja maalle muuttamisen järkevyydestä silti helposti kytemään.

Jos haja-asutusalueelle mielivän taskussa on vielä pätkätyösopimus ja kaupunkialuetta heikommat lainaehdot, joutuu rahapussiin vilkaisun jälkeen unohtamaan pääosan myynnissä olevista ”heti valmiista” omakotitaloista. Vaihtoehdoissa jäävät jäljelle hinnaltaan sopivammat vanhemmat talot, jotka kuitenkin vaatisivat pientä tai suurtakin remonttia. Siihen pitäisi löytää riittävästi sekä osaamista käytännön toteutukseen että valmiutta sitoutua kärsivällisesti pitkäaikaiseen projektiin.

Jos kumpaakaan ei ole, päädytään helposti Atalaan rivitalokolmioon ajatuksella ”ehkä sitten joskus…”.

Jani Oksanen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?