Kukkian suojeluyhdistys: ”Suunnitelmien” löytyminen helpottaa Kukkiavirran kunnostuksen kunnostusta

Onko Kukkian lasku-uoma suunnitelmien mukainen?

Print

Kesä Kukkialla on niin omalta, kuin suojeluyhdistyksenkin osalta sujunut rauhallisesti, mutta jotakin on sentään saatu aikaan, esimerkiksi Mika Launiksen suunnittelema, erittäin tyylikäs Kuikka-logo ja yhdistyksen kotisivujen runko (prokukkia.fi).

Kesällä 2015 suoritettuun järven kuntokartoitukseen myönnetty Leader-avustuskin on vihdoin maksettu Maaseutuviraston kuuluisan Hyrrä-järjestelmän toimesta, eikä koko prosessiin mennyt kuin runsas vuosi! Vaikka Hyrrä pyöri hitaasti, silti on vieläkin pää pyörällä.

Kiitos sateiden, vesi on pysynyt järvessä kohtuullisesti. Tavoitteemme on kuitenkin edelleen Kukkianvirran kunnostuksen kunnostus ja pienenpientä edistystäkin asiassa on tapahtunut. Nimittäin, pitkällisten ja laajojen, erään ELY-virkamiehen ystävällisesti suorittamien, eri arkistoihin kohdistuneiden etsintöjen tuloksena löytyi vihdoin virran ”kunnostussuunnitelma”.

Kirjoitin ”suunnitelman” lainausmerkeissä, koska se on niin ylimalkainen ja suurpiirteinen, että ihmetyttää, miten sen pohjalta on voitu alkaa työstää niinkin merkittävän järven, kuin Kukkian lasku-uomalle uutta profiilia.

”Suunnitelman” löytyminen antaa meille mahdollisuuden verrata ”suunnitelmaa” ja toteutunutta tulosta ja ehkä sen pohjalta löytää uusia mahdollisuuksia edetä asiassa.

 

Kukkian suojeluun saatiin EU-rahaa

Kuten monet tietänevät, pääsi Kukkia yhtenä kohdevesistönä mukaan Life IP Freshabit -nimiseen, EU-rahoitteiseen kuusivuotiseen projektiin, jota Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan alueella koordinoi Vanajavesikeskus.

Vaikka mukana on runsaasti vesistökohteita ympäri Suomea, voidaan yksittäiselle kohteelle varatulla määrärahalla saada aikaan merkittäviäkin tuloksia, kunhan toimenpiteet kohdistetaan oikein. Niinpä projektin aloitukseen liittyen järjestetään ensi lauantaina kello 14 Mikkolan navetalla kaikille asiasta kiinnostuneille avoin keskustelu- ja ideointitilaisuus, jossa on mahdollisuus kertoa projektia koskevat toiveensa ja ehdotuksensa projektin vetäjille. Toivotaan runsasta osanottoa ja hyviä ideoita!

 

Hannu Uusikartano

Kukkian suojeluyhdistys r.y., pj.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?