Luopioisen historiaa kirjoitetaan edelleen

Sydärissä 7.9.2016 julkaistussa kunnanvaltuuston kokousuutisessa käsitellään kuntien liitoslupauksien täyttymistä. Uutisen mukaan Jarkko Pihkala on todennut, että Luopioisten historia on kirjoitettu.

Kyllä, historiaa on kirjoitettu, mutta vain 1860-luvulle asti. Viimeiset 139 vuotta kunnan perustamisesta 1868 vuoden 2006 kuntaliitokseen jäivät odottamaan historiaansa, kun kunnan historiatoimikunta jätti kirjoittamisen tulevien sukupolvien tehtäväksi.

Aukkoa historiankirjoituksessa ollaan paraikaa korjaamassa, nyt yhdistysten toimesta. Kukkia-Seuralla ja Sydän-Hämeen Sukututkijoilla on menossa hanke, jonka tavoitteena on julkaista vuosien 1868–2006 historia. Työn edistyminen ja toistaiseksi tallennettu aineisto on katsottavissa osoitteesta aineistopankki.wordpress.com.

Hanke on edelleen avoin myös kunnan osallistumiselle. Ja hyvällä syyllä, onhan kysymys juuri ajanjaksosta, jolloin Luopioinen toimi itsenäisenä kuntana.

Olisiko tässä ainesta Suomi100 -juhlavuoden hankkeeksi, osoittamaan, miten kunnan ja järjestöjen yhteistyö toimii Pälkäneellä?

 

Erkki Toivari

Kukkia-Seuran puheenjohtaja

Kari Laine

Sydän-Hämeen Sukututkijoiden puheenjohtaja

 

 

Luopioisten historia-aineistoa ja kuvia kerätään netin aineistopankkiin. Osoitteessa aineistopankki.wordpress.com voi tutustua kuviin ja tunnistaa niissä esiintyviä ihmisiä ja paikkoja. Väinö Rannan kokoelmista löytyneessä kuvassa on Lemmittylän kylän Vähä-Lemmittylän tilan Syrjän torpan asuinrakennus. Niilo Walleniuksen vuonna 1913 ottamassa kuvassa vasemmalla Sinne, Waldemar, Hilda, Aino, Henna ja Rikhard Ranta ylioppilaslakki päässä. Edessä kivellä istuu Väinö. Torpan perusti noin vuonna 1850 Hennan isä Matti Syrjä (1818-1895). Rikhard (1889-1968) oli Luopioisten ensimmäisiä ylioppilaita. Hän jäi eläkkeelle v. 1957 Hämeen lääninlääkärin virasta.

Luopioisten historia-aineistoa ja kuvia kerätään netin aineistopankkiin. Osoitteessa aineistopankki.wordpress.com voi tutustua kuviin ja tunnistaa niissä esiintyviä ihmisiä ja paikkoja. Väinö Rannan kokoelmista löytyneessä kuvassa on Lemmittylän kylän Vähä-Lemmittylän tilan Syrjän torpan asuinrakennus. Niilo Walleniuksen vuonna 1913 ottamassa kuvassa vasemmalla Sinne, Waldemar, Hilda, Aino, Henna ja Rikhard Ranta ylioppilaslakki päässä. Edessä kivellä istuu Väinö. Torpan perusti noin vuonna 1850 Hennan isä Matti Syrjä (1818-1895). Rikhard (1889-1968) oli Luopioisten ensimmäisiä ylioppilaita. Hän jäi eläkkeelle v. 1957 Hämeen lääninlääkärin virasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?