B-tyttöjen SM-karsinta: Uudenkaupungin turnauksen kakkostila riitti toiselle kierrokselle

RaLu selvitti ensivaiheen

C-tyttöikäinen Hanna Hirvonen jatkaa kovia esityksiä B-tyttösarjassa. SM-karsinnan avausturnauksen ratkaisuottelussa Hirvonen puolusti Salon Vilppaan avainpelaajan pimentoon.

C-tyttöikäinen Hanna Hirvonen jatkaa kovia esityksiä B-tyttösarjassa. SM-karsinnan avausturnauksen ratkaisuottelussa Hirvonen puolusti Salon Vilppaan avainpelaajan pimentoon.

Pälkäneen 14-vuotiaat koripallotytöt tekivät viime kaudella paikallista urheiluhistoriaa, kun Luja-Lukon ja Raholan Pyrkivän yhteisjoukkue eteni C-tyttöjen SM-sarjaan. Tulokkaat eivät kunnioittaneet suurseuroja, vaan RaLu eteni lopputurnaukseen, jossa loppusijoitukseksi tuli viides tila.

Täksi kaudeksi joukkueen ydin kasvoi B-tyttöikäluokkaan, jossa oli ennestään vähemmän pelaajia. Siksi RaLu haastaa itseään vanhempia ja kokeneempia joukkueita, eikä luvassa ei ole aivan viimevuotista menestystä.

Kauden tärkeimmät pelit pelataan jo syyskuussa ennen varsinaisten sarjojen käynnistymistä. SM-sarjan ja valtakunnallisen ykkösdivisioonan joukkueet seulotaan kaksiosaisessa karsintasarjassa.

RaLulla ei ole isojen seurojen tapaan suoraa paikkaa ratkaisevalle kierrokselle, vaan tulokkaat varmistivat jatkokarsintapaikkansa ensimmäisen kierroksen turnauksessa.

Yhdistelmäjoukkue sijoittui Uudenkaupungin karsintaturnauksessa Kouvojen jälkeen kakkoseksi. Se riitti toiselle kierrokselle, jossa on mukana 25 parasta B-tyttöjoukkuetta: 17 viimevuotisten B-tyttösarjojen kärkijoukkuetta sekä kahdeksan ensimmäisen kierroksen parasta.

SM-sarjapaikat ratkotaan viiden joukkueen viikonlopputurnauksissa. Joka paikkakunnalta SM-sarjaan selviää kaksi parasta. Kaksi seuraavaa pääsee valtakunnalliseen ykkösdivisioonaan ja viimeinen jää aluesarjoihin.

RaLu:n tavoitteena on valtakunnallinen ykkösdivisioona. Se edellyttää kohtuullista arpaonnea ja terveystilannetta, sillä helppoja voittoja ei ole jaossa.

Karsintasysteemi on herättänyt kritiikkiä jo etukäteen. Viimevuotisten sarjojen kärkijoukkueet on aseteltu koreihin, jotta parhaat eivät joutuisi samaan karsintaturnaukseen. Joukkueiden voimasuhteet heilahtelevat kuitenkin rajusti, kun yksi hyvä ikäluokka kasvaa sarjasta ulos. Nokkimisjärjestystä sekoittavat myös suurseurojen nuoremmat ikäluokat, jotka hakevat kovia pelejä vanhemman ikäluokan sarjassa.

 

Ison areenan valot sokaisivat

Raholan Ilona Lampinen oli liekeissä Korihai-ottelussa.

Raholan Ilona Lampinen oli liekeissä Korihai-ottelussa.

Uudenkaupungin karsintaturnauksessa oli mukana viisi joukkuetta, joista kaksi parasta jatkoi toiselle kierrokselle. Yksi tappio ei siis vielä veisi jatkopaikkaa, mutta toisella olisi auttamatta ulkona.

RaLu aloitti karsintansa reilun 30 pisteen voitolla Säynätsalon Riennosta. Vastustaja ei pysynyt yhdistelmäjoukkueen vauhdissa, vaan RaLu hoiti peruspelillä selvän voiton. Viikonloppu sai hyvän startin, sillä kaikki mukana olleet 12 pelaajaa pääsivät turnauksen tunnelmaan, ja lähes kaikki myös pisteiden makuun.

Lauantain iltapeli ei hoitunut samanlaisella näytöksellä, sillä Uudenkaupungin Korihait osasi hyödyntää kotikenttänsä. RaLu oli upeassa ja koripallokulttuuria tihkuvassa liikuntahallissa hieman hukassa, kun isäntäjoukkue juoksi lähes täyden katsomon eteen ammattimaisen kuuluttajan ja taukomusiikin tahdissa.

Kotijoukkueen hurmosta lisäsivät alkuhetkien onnistumiset: alkuminuuttien kolmosten ja kovien korien ansiosta Korihait vei ottelua lähes tauolle saakka.

Tauon jälkeen RaLun aloitusviisikko (Hanna Hirvonen, Emilia Ingman, Ilona Lampinen, Minka Laihanen ja Roosa Taipale) hoiti ensi minuutit 10–0, josta vastustaja ei enää toipunut. Lampisen heitto kulki erityisen hyvin, ja kaverit osasivat ruokkia kuumaa pelaajaa. Selkeät johtolukemat ja onnistumiset kasvattivat muidenkin itseluottamusta, ja ottelun loppu oli vapautunutta ilotulitusta. Lopulta Korihait kukistui 30 pisteen erolla.

 

Ottelun mittainen heittokipsi

Jaana Järvinen on saanut nopeasti juonesta kiinni kovissa SM-karsintapeleissä, vaikkei hän viime vuonna päässytkään pelaamaan niitä vuoden nuorempien pelikavereidensa kanssa.

Jaana Järvinen on saanut nopeasti juonesta kiinni kovissa SM-karsintapeleissä, vaikkei hän viime vuonna päässytkään pelaamaan niitä vuoden nuorempien pelikavereidensa kanssa.

Kahdessa ensimmäisessä ottelussa 77 ja 76 pistettä pussittaneen RaLun heittopeli tukehtui täysin sunnuntaiaamun ottelussa Kouvoja vastaan. Osasyy tästä kuuluu tarkasti puolustaneille kouvolalaisille.

Jo Tallink-turnauksessa vaarallisuutensa näyttänyt ja RaLun kahdella pisteellä voittanut Kouvot ei pysynyt avausjaksolla yhdistelmäjoukkueen tahdissa. RaLu-pelaajilla oli riittävästi paikkoja turvallisen johdon repäisemiseksi, mutta pallo ei tahtonut upota koriin läheltä eikä kaukaa, ei helposta eikä vaikeasta paikasta.

Kouvot kipusi ennen puoliaikaa kenttätapahtumien vastaisesti muutaman pisteen johtoon. Tauolla herätelty RaLu haki loppukiriä, mutta Kouvot onnistui hyydyttämään hyökkäykset ja kasvattamaan johtoaan.

Sekä pelaajat että valmentajat jäivät pyörimään totuttuihin kuvioihin, eikä peliin keksitty kipsin murtavia vaihtoehtoja. Niinpä Kouvot korjasi voiton 36–21.

– Olemme jääneet joskus minityttöikäisenä tuollaisiin pisteisiin. Aloitimme ottelun aivan oikein, mutta siinä vaiheessa olisi pitänyt olla rohkeampi, kun näki, ettei heitto kulje oikein kenelläkään, valmentaja Tomi Ingman ruoskii itseään.

Ida Östring hoiti tonttinsa ammattilaisen varmuudella.

Ida Östring hoiti tonttinsa ammattilaisen varmuudella.

Tappio tiesi sitä, että sunnuntai-illan Vilpas-ottelussa panoksena oli toisen karsintakierroksen paikka. Molemmat joukkueet olivat hävinneet Kouvoille, joten korisuhteita ei tarvitsisi laskeskella, vaan voittaja jatkaisi SM-karsintaa.

Jo alkuminuutit osoittivat, että Kouvot-pelin heittokipsi oli huuhdottu mielistä. RaLu pöllytti kolmessa minuutissa korisukkaa 16 pisteen edestä, eivätkä salolaiset onnistuneet kertaakaan.

– Kouvot-peli oli esimerkki siitä, että joskus heitto ei vaan millään kulje: 40 minuutissa upposi 21 pistettä, ja nyt ensimmäisen kolmen minuutin aikana 16 pistettä, Ingman päivittelee.

Salolaisten himmentämisessä avainasemassa oli Hanna Hirvonen, joka piti Vilppaan parhaan pistetytön nollilla. Samalla vastustajan henkinen johtaja turhautui, eikä joukkue päässyt peliin mukaan.

RaLun avausviisikkoon kuuluu kolme pälkäneläispelaajaa: Hirvonen, Ingman ja Taipale. Heidän lisäkseen karsintaturnauksessa oli mukana kaksi Luja-Lukon peluria, Jaana Järvinen ja Ida Östring. Molemmat toivat vaihtopenkiltä sitä mitä toivottiinkin: energinen ja juoksuvoimainen Järvinen kahmi levypalloja hyökkäyspäässä ja Östring hoiti pelintekijän tonttia oppikirjamaisella varmuudella.

Ratkaisevan SM-karsintaturnauksen vastustajat arvotaan tällä viikolla ja pelit pelataan parin viikon päästä.

 

B-tyttöjen SM-karsintaturnaus, Uusikaupunki 10.–11.9.

RaLu – SäyRiento 76–42

RaLu – Korihait 77–47

RaLu – Kouvot 21–36

RaLu – Vilpas 63–24

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?