Raikkuun puuhataan maalaismaisemiin sopivaa parkour-rataa

Pia Paakkunainen-Taylor ja Nina Kokkonen esittelivät Kangasalan ympäristö- ja yrittäjyyskoulun kannatusyhdistys Kyyn toimintaa ja kertoi muun muassa koululle suunnitellusta country parkour -radasta.

Pia Paakkunainen-Taylor ja Nina Kokkonen esittelivät Kangasalan ympäristö- ja yrittäjyyskoulun kannatusyhdistys Kyyn toimintaa ja kertoi muun muassa koululle suunnitellusta country parkour -radasta.

Raikun koululle suunnitellaan Country Parkour -rataa. Parkour-rata sijoitettaisiin koulun urheilukentän liepeille. Radasta on tarkoitus tehdä rustiikkinen, maalaisympäristöön soveltuva temppuilupaikka, joka sopii lapsille, nuorille ja aikuisille.

– Koululaiset pääsevät mukaan suunnittelemaan rataa. Sinne tulee erilaisia tukeista rakennettuja esteitä, joiden yli, ali tai läpi pitää kiivetä ja kavuta. Noin sata metriä pitkästä radasta tulee siis eräänlainen ulkoliikuntapuisto, johon kaikkien on helppo tulla, Pia Paakkunainen-Taylor rataa suunnittelevasta Kangasalan ympäristö- ja yrittäjyyskoulun kannatusyhdistys Kyy ry:stä kertoo.

Radan rahoitusta kerätään parhaillaan käynnissä olevassa Pirkanmaan Osuuskaupan Kannustajat-ohjelmassa. Kampanja loppuu joulukuussa, jolloin mukana olevat kymmenen pirkanmaalaisyhdistystä jakavat 15 000 euron tukisumman keräämiensä kannustajien määrien mukaisesti.

– Lasten ja nuorten monipuolista ja saavutettavaa liikuntaa tulee tukea. Parkour-rata tulee sijaitsemaan lähellä maastoradan yhteyteen toteutettavaa luontomobiilipolkuamme ja myös järvenrantaa, joten eri liikuntavyöhykkeillä on tarkoitus edistää samalla ympäristöoppiakin, metsän oppimispolusta vesiekologiaan, Paakkunainen-Taylor sanoo.

Country parkour -rata tanskalaisessa kylässä.

Country parkour -rata tanskalaisessa kylässä.

Country Parkour -rata rakennetaan siten, että sen varrelle sijoitellaan minimaisemasaarekkeita. Nämä niin kutsutut aistipuutarhat ammentavat sydänhämäläisestä kulttuurihistoriasta.

– Minimaisemiin istutetaan metsäpuiden erikoismuotoja, paikallisia perinnekasveja ja yrttejä. Tarkoitus on tehdä maisemasaarekkeista esteettömiä, jotta niille pääsee myös esimerkiksi pyörätuolilla, Paakkunainen-Taylor toteaa.

Valmistumisaikataulu vielä avoin

Raikun parkour-rata on yksi osa Kyy ry:n EU-rahoitteista ”Majametsästä matikka, matikasta patikka” -hanketta. Hankkeen suunnitelmavaihe päättyy kesäkuun alussa, jolloin myös tarkemmat suunnitelmat radasta ovat valmiit.

Maalaismaisemiin sopiva parkour-rata Sloveniassa Kranjin kylässä. – Nämä ovat hyviä esimerkkejä rustiikkisesta puun käsittelystä. Liikuntatelineet sopivat hyvin luonnonmukaiseen ympäristöön, Pia Paakkunainen-Taylor sanoo.

Maalaismaisemiin sopiva parkour-rata Sloveniassa Kranjin kylässä. – Nämä ovat hyviä esimerkkejä rustiikkisesta puun käsittelystä. Liikuntatelineet sopivat hyvin luonnonmukaiseen ympäristöön, Pia Paakkunainen-Taylor sanoo.

Maalaismaisemiin sopiva parkour-rata Sloveniassa Kranjin kylässä. – Nämä ovat hyviä esimerkkejä rustiikkisesta puun käsittelystä. Liikuntatelineet sopivat hyvin luonnonmukaiseen ympäristöön, Pia Paakkunainen-Taylor sanoo.

Maalaismaisemiin sopiva parkour-rata Sloveniassa Kranjin kylässä. – Nämä ovat hyviä esimerkkejä rustiikkisesta puun käsittelystä. Liikuntatelineet sopivat hyvin luonnonmukaiseen ympäristöön, Pia Paakkunainen-Taylor sanoo.

– Kehittämishanke on portti investointihankkeeseen. Käytännön rakennustyöt tehdään hankkeen seuraavan vaiheen eli investointihankkeen aikana. Valmistuminen riippuu monesta eri asiasta, etten uskalla nyt arvata, milloin voisi olla valmista. Joskus tämäntapaisten hankkeiden rakentaminen sujuu nopeasti – vuoden sisään, joskus lupa-asioihin ja erilaisiin selvittelyihin voi mennä kolmekin vuotta, Paakkunainen-Taylor tietää.

Raikun koulun rehtori Pia Viljanen kertoo, että Kyy ry tekee hedelmällistä yhteistyötä koulun kanssa. Piha-alueen ehostamista on toteutettu jo nyt yhteistyönä, sillä neljäsluokkalaiset aloittivat yhteiskuntaopin opiskelun toiminnallisesti hoitamalla piha-alueen arboretumia yhdistyksen aktiiviäitien ohjauksessa. Ikivanhat pyörätelineet saavat myös uuden, oppilaiden suunnitteleman kuosin.

– Yhdistys on tiedottanut kuntaan suunnitelmistaan. Toivon, että tämänkaltainen aloitteellinen innovatiivisuus ja aktiivisuus nähdään resurssina, josta kunta voi olla kiitollinen ja jopa ylpeä! Viljanen mainitsee.

Kyy ry:n väki on kerännyt kokemuksia ulkomailta vastaavanlaisista maalaiskyliin ja kyläkoulujen läheisyyteen toteutetuista ulkoliikuntapaikoista. Kokemuksia on kerätty esimerkiksi Tanskasta, Sloveniasta ja Skotlannista. Paakkunainen-Taylor tutustui viimeksi rataan Skotlannissa Portsoyn kyläkoulun vieressä. Sikäläisissä radoissa oli otettu hienosti huomioon niiden sijoittuminen maisemassa.

– Samaan pyrimme täälläkin, Paakkunainen-Taylor sanoo.

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.