Sosiaalityöntekijöitä huolestuttava muutos tapahtuu vuoden vaihteessa

Perustoimeentulon hakeminen siirtyy Kelaan

– Tämä on historiallinen muutos, sillä perinteisesti kunnat ovat aina huolehtineet köyhistä, Pälkäneen kunnan työllisyyskoordinaattori Panu Raivio sanoo.

Perustoimeentulohakemusten käsittely siirtyy vuoden 2017 alusta alkaen kunnilta Kansaneläkelaitokselle. Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulon hakemukset käsitellään kuitenkin edelleen kunnissa. Kaikki toimeentulotukihakemukset voi kuitenkin laittaa vireille Kelassa.

Muutos siirtää paljon työtä kunnilta Kelalle. Tämä vähentää kuntien sosiaalityöntekijöiden työtaakkaa ja resursseja vapautuu nyt muuhun asiakastyöhön. Asialla on kuitenkin myös toinen puoli.

– Pälkäneellä neljä viidestä toimeentulotuen saajasta on hakenut tukea henkilökohtaisilla käynneillä. Samalla olemme voineet seurata ihmisten vointia ja ohjata tarvittaessa myös koulutukseen tai muun avun piiriin, Pälkäneen kunnan aikuissosiaalityöntekijä Tuula Lehto kertoo.

Toimeentulotuen hakeminen on ollut keskeinen kanava löytää sosiaalityön tarpeessa olevia henkilöitä ja perheitä. Nyt sosiaalitoimistossa pelätään, että osa tukea tarvitsevista ihmisistä putoaa järjestelmän ulkopuolelle kokonaan.

Pälkäneen aikuissosiaalityöntekijä Tuula Lehto lupasi edelleen tarvittaessa auttaa asiakkaita perustoimeentulohakemusten täytössä, vaikka käsittely siirtyy Kelan hoidettavaksi vuoden vaihteen jälkeen.

Pälkäneen aikuissosiaalityöntekijä Tuula Lehto lupasi edelleen tarvittaessa auttaa asiakkaita perustoimeentulohakemusten täytössä, vaikka käsittely siirtyy Kelan hoidettavaksi vuoden vaihteen jälkeen.

Pälkäneellä sosiaalityön piirissä on parisataa henkilöä ja joitakin kymmeniä perheitä.

– Säännöllistä tukea tarvitsevia on huomattavasti vähemmän, Lehto sanoo.

Asiakkaat tulevat sosiaalityön piiriin omatoimisesti tai omaisten, terveydenhuollon tai seurakunnan ohjaamina.

 

Muutoksen taustalla isojen kaupunkien tilanne

Toimeentulohakemusten siirto Kelalle tapahtuu Pälkäneen sosiaalityöntekijöiden mukaan pitkälti isojen kaupunkien tarpeesta.

– Kaupungeissa on ruuhkaa toimeentulotukihakemusten käsittelyssä ja siihen tällä muutoksella haetaan apua, Tuula Lehto kertoo.

Pienissä kunnissa, kuten Pälkäneellä, tilanne on erilainen, sillä tuen tarvitsijat tunnetaan pääsääntöisesti henkilökohtaisesti.

– Kela haluaa hakemukset sähköisesti tai paperilla eikä käsittelyssä kohdata ihmistä kasvotusten. Pelkän kirjallisen hakemuksen perusteella on vaikeaa saada kokonaiskuvaa tilanteesta, Lehto sanoo.

Niille, joille sähköisten palvelujen käyttö on tuttua, palvelujen käyttö on nopeaa ja helppoa.

Kaikilla kansalaisilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta sähköisten palvelujen käyttöön. Vaikka nettiyhteydet olisivatkin saatavilla, kynnys niiden käyttämiseen voi eri syistä olla liian korkea.

 

Asiakkaat saavat muutoksessa apua

Kela neuvoo kunnalta aiemmin toimeentulotukea saaneita henkilöitä säilyttämään viimeisimmän päätöksensä toimeentulotuesta. Sitä tarvitaan, kun tukea haetaan ensimmäisen kerran Kelasta.

Kela auttaa asiakkaitaan puhelimessa ja Kelan työntekijä on maanantaisin tavattavissa Pälkäneen kunnantoimistolla kello 9–12 ja 13–15.

– Me sosiaalitoimistollakin autamme, jos hakemusten teossa tarvitaan teknistä tai sisällöllistä apua, Tuula Lehto lupaa.

Vuodenvaihteen jälkeen myös Kostiakeskuksesta saa apua sähköiseen asiointiin.

– Keskuksessa on käytössä asiakastietokone, kopiointi ja tarvittavien mahdollisuus skannata liitteitä, Panu Raivio kertoo.

Suurissa elämänmuutoksissa, kuten sairastuessa, perheen kasvaessa tai työttömyyden alkaessa Kela ohjeistaa varaamaan ajan henkilökohtaiseen käyntiin lähimpään toimipisteeseen. Pälkäneläisille lähin piste sijaitsee Kangasalla.

 

Pienituloiset eläkeläiset saattavat hyötyä muutoksesta

Tuula Lehto kertoo, että osa pienituloisista eläkeläisistä ei ole tähän asti hakenut toimeentulotukea sosiaalitoimistosta, vaikka he olisivat olleet siihen oikeutettuja.

– Nyt kun hakeminen siirtyy Kelaan, jossa muutoinkin on tiedot heidän eläkkeistään, kynnys on varmasti matalampi, Lehto arvelee.

Toimeentulotukiuudistuksesta on tehty kuntien ja Kelan yhteinen esite, joka on julkaistu suomen kielen lisäksi seitsemällä eri kielellä.

Kela järjesti muutoksesta Skypen välityksellä tiedotustilaisuuden syyskuun alussa sosiaalitoimiston työntekijöille Pälkäneen valtuustosalissa. Asiakkaille suunnattu infotilaisuus toimeentulotuen hakemisen muutoksesta järjestetään Kostiakeskuksella torstaina 13.10. kello 16.30.

Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki haetaan jatkossakin kunnan sosiaalitoimistosta. Toimistosihteeri Sirkku Söderman neuvoo asiakkaita eteenpäin.

Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki haetaan jatkossakin kunnan sosiaalitoimistosta. Toimistosihteeri Sirkku Söderman neuvoo asiakkaita eteenpäin.

Yksi kommentti

  1. digi

    ”Vaikka nettiyhteydet olisivatkin saatavilla, kynnys niiden käyttämiseen voi eri syistä olla liian korkea.”

    Miksei Kostiakeskuksessa oleva tietokoneasiantuntija voisi antaa virka-ajallaan koulutusta netin käyttöön kaikille niille, joille se kynnys netin käyttöön on liian korkea ?
    Outoa että osa näistä liian korkean kynnyksen ylitse pääsemättömistä osaa kuitenkin käyttää älypuhelimiaan sossun nurkan takana ihan ongelmitta….

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?